Egyéb kategória

2021 – Lehet olyan nagy évjárat, mint 1999?

A 2021-es igen jó évjáratnak ígérkezik, annak ellenére, hogy a mennyiség némileg kevesebb mint szerettük volna. Az édes borok a nagy klasszikus tokaji aszúévjáratokat idézik.   

Az évjárat időjárása

Hűvös tavasz, késői rügyfakadás

2021 első felének időjárása meglehetősen fordulatos volt. Enyhe, viszonylag csapadékos januárral indított, melyet havas február és kora tavaszba nyúló hideg váltott. Ezt követően a március hirtelen jelentkező, pár napos, szinte nyáriasan meleggel ért végét, amit április elején újra fagyos időjárás követett. A megszokottnál hűvösebb időjárásnak köszönhetően a szőlő az elmúlt évek átlagánál csak jóval később, április végén kezdett el fakadni. Ezzel azonban a kihívások még nem értek véget, hiszen a májusban is folytatódó hűvös, csapadékos idő a szőlőben erőteljes gyomosodást, a leveleken pedig helyenként a fekete rothadás megjelenését okozta.

Késői virágzás, meleg június és július

A virágzás szintén viszonylag későn, csak június 13-án kezdődött. A hirtelen meleg szerencsére perzselő forróságot nem hozott, ám júniusban és júliusban az eddig mért legmelegebb átlagos középhőmérséklet mellett zajlott a szőlő kedvezően gyors virágzása, megtermékenyülése, valamint a hajtások növekedése. A hőséget ugyan egy-két eső és zápor enyhítette, de a meleg és a párás időjárás a bio művelésű parcelláinkban több helyen is a lisztharmat megjelenését okozta.    

Szőlőérés hűvös, de száraz időben

A zéta már augusztus elején kezdett zsendülni, melyet 10 nappal később a furmint is követett. A nyár vége hűvös, száraz idővel búcsúzott, ami a jelentős napi hőingadozásokkal együtt nemcsak lassította a szőlő érését, de jellegzetes, friss savkaraktert is adott annak.  

A hideg és párás éjszakákkal, ködös reggelekkel jelentkező, átlagosnál hűvösebb, száraz szeptember nagymértékben elősegítette a botrisz megjelenését, míg a napsütéses, száraz nappalok gyors töppedést idéztek elő, elindítva ezzel az aszúsodást.  

Októbertől szép, napos és száraz időnek örülhettünk, aminek köszönhetően november közepéig szinte minden nap ideális körülmények között tudtunk szüretelni. A botritisz újabb nemzedékei jelentek meg a szőlőn, így folyamatosan lehetett az aszút válogatni.

Ilyen volt a szüret

Aszúfürt szüretre várva

A korai érésű zéta fajtában szeptember közepére már finom, élénk savú aszúszemek alakultak ki, amit szeptember 14-20. között válogattunk át első alkalommal.  

Száraz fehérborainkhoz szeptember 21-23-ig szüreteltünk. Ezt a nyugati kitettségű Dorgó dűlőben és a Kapi alsóbb tábláiban kezdtük, majd a Lajosok öreg, és a Hangács új telepítésű szőlőiben fejeztük be. Mivel jónéhány helyen ekkor már megjelent a botritisz, csak a szépen érett, nem botritiszes fürtöket szüreteltük le. A szőlő szép volt, jóízű és érett, bár meglepően magas volt a savtartalma. 

Szeptember közepén a Kapi dűlőben kezdtük a furmint aszúszemek válogatását. Naponta 70 szüretelő válogatta, gyűjtötte ezeket. Az első furmint aszúszemek kicsi, mérsékeltebben édes, savakban gazdag, fűszeres, tiszta ízű bogyók voltak. A hárslevelűben sem ekkor, sem később nem alakult ki számottevő mennyiségű aszúszem, ezért abból az idén nem is válogattunk.  Az aszúszemek első nemzedékének válogatását akárcsak tavaly, most is október 8-án fejeztük be.  

A második válogatásból botritisszel finoman átszőtt, krémes állagú, barna színű, roppanós magú, friss savú, tiszta és ízletes ízű aszúbogyókat válogattunk. Néhány táblában még egy harmadik alkalommal is átszemeztük a fürtöket, mielőtt belekezdtünk az egész fürtös szüretelésbe.  Novemberben már csak fürtösen szüreteltünk szőlőt, de továbbra is gazdag és remek minőséget. November 26-án, 55 nap szüretelést követően fejeztük be a szőlőszedést. 

Milyen borok születtek? 

Eszencia kóstoló

Száraz borainkhoz egyes területek termését külön préseltük és erjesztettük, nagyobbrészt tartályokban, kb. negyedét kis és 500 literes fahordókban. Az idén először agyagkerámia edényeket is próbáltunk. Az erjedés általában lassú volt és jóval hosszabban tartott a szokásosnál. A száraz borok egyenesek, s bár savaik meglepően magasak, mégis érettek, teltek. 

Október legvégén kóstoltuk aszúszemeinket, eszenciáinkat, hogy kialakítsuk az aszútételeinket, valamint a feldolgozás módját és ütemét. Az aszúszemek egészen tiszta és erőteljesen töppedt állaga miatt aszúszemeink nagyrészét feltárás nélkül, egészben elegyítettünk egy aktív erjedésben lévő musttal, amit 2 és fél napig áztattunk, többszöri körfejtéssel locsolgatva. Az áztatás után az erjedő aszúk tartályokban és fahordókban erjednek, hosszan és lassan. 

Szép és gazdag szamorodni és késői szüretelésű alapanyagainkból gyümölcsös, aromás borok születtek. A fennmaradó szőlőből készült az aszúkészítéshez használt alapmustok és borok nagyrésze is.  A 2021-es édes borok – különösen az aszúk – a nagy klasszikus tokaji aszúsévjáratokat idézik. Sok gyümölcs, friss, élénk savak, hosszú, precíz szerkezet, fűszeres lecsengés, kivételes gazdagság jellemzi őket. Talán egy újabb 1999-es évjárat van születőben?