Egyéb kategória

A  Le Figaro borrovata kérdezte a Disznókő borokról Mészáros Lászlót  

Mitől egyediek a Disznókő borok? Ha regény vagy dal lenne, mi lenne a címe? Ezekre a kérdésekre is válaszolt birtokigazgatónk a francia Le Figaro borrovatának.  

A Le Figaro a világ egyik legrégebbi, ma is meghatározó újsága, melyet 1826-ban alapítottak. Népszerű borrovatában és bormagazinjában az érdeklődők minden olyan információt megtalálnak, ami segít a bor kiválasztásában, vásárlásában és kóstolásában.  „Édes borperc” rovatukban a világ leghíresebb borászatainak képviselőivel készítenek rövid, ám annál érdekesebb riportokat. Júniusban birtokigazgatónkat, Mészáros Lászlót a Párizs legjobb japán éttermének számító, 2 Michelin csillagos Pavillon Ledoyen L’Abysse étteremben kérdezték többek között az 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013-ról és a Disznókő Szőlőbirtokról. 

Hogyan definiálná az édes bort?

Talán úgy, hogy minden megvan benne, ami megnyugtató. A gyümölcsössége, a textúrája – mind kellemes dolgok. Nem feltétlenül a cukorról szól, hanem a kellemes érzésről, amit idéz.

Mi ennek a bornak a mottója? 

A frissesség, az egyensúly és a hosszú lecsengés. 

Mit szeret leginkább ebben a borban? 

Az eredetiségét és karakterét. Egyszerre van benne jelen az édesség, a szép savak és egy kis keserű íz is. 

Milyen színű az aszú?

Ez korfüggő, de egy 2013-as, közel tíz éves aszúnak arany- óarany színe van, ami évjárattól és kortól függően is változhat. 

Adhatunk jégkockát hozzá? 

Nem tanácsolnám.

Ha ez a bor regény lenne, melyik lenne az? 

Ez a bor kelet és nyugat találkozásánál született. El tudom képzelni például Mathias Enard Iránytűjeként, mint annak a keleti történelemről szóló részét. Vagy ha ifjúsági regényről van szó, akkor talán Jules Verne-től „A Dunai hajós” lenne. 

Mi lenne, ha dal lenne? 

A „Tonight” Tina Turnertől és David Bowie-tól. Ahogy a dal mondja: „Ma este minden rendben lesz” – ez nagyon fontos. 

Az eredeti videó a képre kattintva látható

Mitől egyediek a Disznókő borok?

Ami megkülönbözteti őket, az a tűz, ami a vulkanikus talajból, annak erejéből, dinamizmusából ered. Bár az aszú fehérbor és édes, de a vörösborok bizonyos jellemzőivel, különösen azok tanninos jegyeivel is rendelkezik. 

Melyik a legjobb időpont a kóstolására?

Vasárnap délelőtt, 11 óra körül, étkezés előtt. Amikor az ember főz, és összekóstolja a hozzávalókkal. Fogyasszuk a palackban megmaradt bort később az étellel, majd az étkezés végén.

Melyik évjáratot vinné magával, ha egyedül lenne egy lakatlan szigeten?

1999. Ez az a nagy klasszikus, olyan sav-egyensúllyal, amit szeretek.

Milyen aroma jellemzi leginkább a 2013-as aszút?

Sárgabarack, citrusfélék és csonthéjasok. 

A Pavillon Ledoyen L’Abysse étterem mely ételével párosítaná?

Egy fehérretek tsukemonóval kóstolnám. Meglepő harmóniát alkotnak a savanyú és keserű ízek az édessel. Érdekes párosítás, mivel a fűszerek kihozzák a bor gyümölcsösségét, ugyanakkor kissé enyhítik is annak édes ízét. Szokatlan, de nagyon érdekes kombináció. 

Az eredeti videó francia nyelven a képre kattintva látható: 

Az eredeti videó a képre kattintva látható