Egyéb kategória

A portói és a Quinta do Noval – Az erősített borok legendái nyomában

A portói és tokaji borok története között számtalan párhuzam van, így arra gondoltunk, bővebben írunk a portugál borkülönlegességről, egyúttal bemutatva testvérbirtokunkat, a Quinta do Novalt. 

A portói a világ egyik leghíresebb erősített bora. Annak érdekében, hogy jobban megismerjük, az AXA Millésimes márkanagykövetével, Ana Carvalho-val beszélgettünk a portóival kapcsolatos tényekről, tévhitekről, érdekességekről, illetve a Quinta do Novalról.  

Melyek a legérdekesebb tények, melyeket csak kevesen ismernek a portóiról? 

1. A portói nem Portóban készül! – Portói csak az a bor lehet, ami a Douro folyó mentén található borrégióban készül, szigorú módszertani előírások betartásával! Hogy miért nevezték el akkor a bort Portóról? Douroban télen rendkívül hideg, nyáron pedig nagyon meleg van. Ezek a hőmérséklet-különbségek nem tesznek jót az érlelési folyamatnak, és korábban nem volt olyan tudás vagy technológia, amely lehetővé tette volna a bor megfelelő körülmények között tartását. A boros hordókat így a jobb klímájú Porto városába szállították, amely kijárattal rendelkezett az Atlanti-óceánra. Az angol kikötőkben történő átvételkor a borok az indulási helyük szerint lettek jelölve, mint O Porto. Innen a név. 

A Duoro-völgy különben Tokaj-Hegyaljával közel egyszerre lett a világ egyik legrégebbi körülhatárolt borvidéke, és a Tokaji-borvidékhez hasonlóan, azzal ugyancsak szinte egyidőben az UNESCO Világörökség része. 

2. Az angoloknak köszönhető – Bár a Duoro-völgyben már az ókorban is készítettek bort, a ma ismert portói az angol borszállítóknak köszönhető. A 17. században csak büntetővámmal lehetett Angliába francia bort exportálni, míg a portugál borok vámmentességet kaptak, így megnövekedett irántuk a kereslet. Annak érdekében, hogy a hosszú, forró óceáni utazás alatt megakadályozzák a bor romlását, szállítás előtt a kereskedők 1/4 részben egyfajta pálinkával (aguardente) „erősítették” azt. 

Később rájöttek, hogy ha az erősítés az erjedés után történik, olyan aromás, erős, édes vörösbort kapnak, mely hosszú élettartamú, és az angol vásárlók ízléséhez is közelebb áll. Megszületett a portói. A 19. században már a legtöbb Duoro-völgyi bort így készítették. A szállítók nevét is ekkoriban kezdték társítani az eladásra kínált borokhoz, így a legtöbb Portó Ház ma is az angol vagy ír alapítók nevét viseli. A Quinta do Noval az egyetlen történelmi Ház, mely a szőlőültetvénye nevét használja.

3. Kézi szüret, lábbal taposás – A szüretnek sajátos hangulata van. Egyfajta fesztivál, mely során számtalan hangszer és dal kíséri a kemény munkát. A szőlőt a legmodernebb pincészetekben is szinte teljes egészében kézzel szüretelik, a legkülönlegesebb csúcsborokat pedig – hogy minél több ízt, színező- és cserzőanyagot vonjunk ki a bogyók héjából – még mindig taposással készítjük. Kemény munka ez, ahol másfél hónapon át minden este több órán keresztül, egymásba kapaszkodva, a zenére ritmusosan tapossák a szőlőt a térdig érő fürtökkel teli óriás kőkádakban. 

A szüretnek mindig különleges hangulata van a Quinta do Novalnál

4. A portói mindig házasítás – Legtöbbször különböző évjáratok keveréke. Hagyományosan több mint 80 kékszőlőfajtát használtak a portói készítéséhez, mára azonban csak néhány kiemelt, a helyi sajátosságokhoz jól illeszkedő szőlőfajtára koncentrálunk. 

5. Több mint 50 fajtája van! – A portói borok világa hatalmas, többféle osztályozással; azonban a két legismertebb kategória a Ruby és a Tawny, de létezik fehér és rozé változat is. A legismertebb és legnépszerűbb típus a Ruby, mely további alcsoportokat tartalmaz, mint például a Vintage és a Late Bottled Vintage. A legjobb minőségű Tawny-t hordóban érlelik, és 10, 20, 30 vagy 40 év címkével látják el. A korjelzés nem azt jelzi, hogy a bor mennyi időt töltött hordóban, hanem a végső házasítás jellemzőit jelöli.

6. Tradicionális palackbontás meleg fogóval – A több évtizede palackban érlelt Vintage portóit hagyományosan meleg fogóval, a palack nyakának teljes eltávolításával bontják, megakadályozva, hogy az elöregedett dugó esetleg érintkezzen a borral. A fogót tűzben felhevítik, majd rövid ideig a palack nyakára szorítják. Ezt követően jeges vizet öntenek a fogó által felhevített területre. Az üveg a hőmérséklet drámai változása miatt egyben letörik, így a bor sértetlen dugóval, tisztán szolgálható fel. 

7. Meghosszabbítja az életet – A világ legidősebb embere, akit 122 éves korában kérdeztek arról, mi a hosszú élet titka, azt mondta, a portói, az olívaolaj és a csokoládé rendszeres fogyasztása. Tény, hogy a portói tele van gyulladáscsökkentő és szívvédő hatású antioxidánsokkal, nyugtatja az idegrendszert és az insomniára is jó. 

8. Balra, bal kézzel – A portói felszolgálásának legismertebb hagyománya, hogy a házigazda nem magának tölt, hanem a tőle jobbra ülőnek. Ezt követően átadja a palackot a bal oldalán ülőnek, aki bal kézzel megtölti a poharát. A kör így megy tovább, egészen addig, amíg a palack vissza nem kerül a házigazdához, vagy ki nem ürül. A portugáloknál nem múlhat el karácsony, születésnap vagy bármilyen más jeles esemény portói nélkül. 

Mi a legnagyobb kihívás a portói készítésénél? 

Jelentős kihívást okoz a festői látványt nyújtó, ám nagyon meredek teraszok, a kavicsos, sziklás talaj művelése. Emellett a már említett szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokkal is meg kell küzdenünk. Míg a nyár forró és nagyon száraz, míg télen itt is rendszeres, hogy komoly mínuszok vannak. 

Miben különleges az évjáratos, Vintage Port? 

A Vintage Port a legrangosabb portói stílus.  A legjobb dűlők legkiemelkedőbb évjáratainak legjobb szőlőiből készül, miután a hegyközség (utólag!) hivatalosan is kivételesnek deklarálja az adott évjáratot. A termésnek minőség, mennyiség és érettség tekintetében is olyannyira szigorú előírásoknak kell megfelelnie, hogy a vidék össztermelésének mindössze egy százalékából készül Vintage Port! 

Maximum két év hordós érlelés után szűretlenül, légmentesen lezárt, sötét üvegekben érik, további 15-40 éven át. Az évek során akár kisujjnyi vastag üledék is keletkezhet a palack alján, tehát fogyasztás előtt feltétlenül dekantálni kell. A Tokaji Aszúhoz hasonlóan a világ leghosszabban eltartható borai közé tartozik, komplex, elegáns és kiegyensúlyozott. A fő évjáratokból származó, legjobb tételek akár 50 évig is fejlődhetnek, és akár 100 évig is eltarthatók.

Ha egy magyar borgyűjtőnek kéne tanácsot adni, melyik Vintage Noval bort ajánlaná, ami most még megfizethető, de hosszú távon értékes lesz? 

Quinta do Noval 2019 Vintage Port – Már most is fogyasztható, de érdemes eltenni még legalább 10 évre

A 2016, 2017-es vagy 2019-es Quinta do Noval Vintage Port-ot. A 2016-ost frissesség, elegancia és kiegyensúlyozottság, míg a 2017-est inkább a hihetetlen koncentráció, intenzitás és szerkezet jellemzi. Csodálatos borok, az érett piros gyümölcs aromáival, figyelemre méltó intenzitással, finom tanninokkal, szép szerkezettel és hosszú érlelési potenciállal. Érdemes legalább 10 évig még a saját pincénk mélyén pihentetni őket. Természetesen a Vintage Port már fiatalon is élvezhető, de ilyenkor a fogyasztó kimarad abból, hogy megtapasztalja, milyen potenciállal bír a bor.  Annak, aki a már most fogyaszthatói portóit szereti, a pincészet 20 éves Tawny Portját javaslom.  

Hogyan fogyasszuk a portóit? 

A fehér portóit hidegen, 8-10 fokon ajánlott fogyasztani. Népszerű nyári koktél alapanyag jéggel és tonikkal. A Tawny 12-14 Celsiuson, míg a Ruby, LBV és Vintage portói  szobahőmérsékleten mutatja meg igazi szépségét leginkább. 

Mivel erősített borokról van szó, hivatalosan 85 ml számít egy egységnek, amit sokan kisméretű pohárban szolgálnak fel, de mi szeretjük vörösboros pohárból kínálni. Ez jobban megmutatja a borban található aromákat. A portói felbontás után 3-4 hétig is eláll a hűtőben, a Vintage Port az egyetlen stílus, amit 3 napon belül ajánlott elfogyasztani.

Hol van a portói helye a gasztronómiában? 

Gyümölcsös palacsintaszósz portóiból

Noha a portóit leginkább desszertként vagy digesztívként, esetleg lágyabb sajtok mellé fogyasztva ismerik, a számos stílusban elérhető ital – az aszúhoz hasonlóan – izgalmas kísérője lehet akár egy egész étkezésnek is.

Általában olyan ételek mellé illik a legjobban, amelyek kevésbé fűszeresek.  Az umami és a fehérjék ideális partnerei, az olyan fűszernövények pedig, mint a zsálya, rozmaring, édeskömény és csillagánizs kiemelik a portói készítéséhez használt szőlők gyógynövényes- és virágjegyeit.

A könnyedebb Ruby és a LBV portói remek párosítás lehet az előételekhez, a vinaigrettel készült fogásokhoz. A fehér portói jól passzol a tenger gyümölcseihez és a zöld salátákhoz. A Vintage Port kivételes élmény lehet a sósabb húsokhoz, borjúból készült ételekhez, míg az enyhén érlelt, diós jellegű Tawny Port krémes sajtokkal, libamájjal, de egy vad főétel vagy karamelles desszert mellé is különleges. Az egész világon ismert, portói alapú Cumberland mártást pedig hagyományosan hideg vadsültekhez, bárányhoz, főtt sonkához kínálják.

A Quinta do Noval séfje, Maria João rendszeresen készít portóiból gyümölcsös, édes palacsintaszószt barnacukorral és vajjal összeforralva. Emellett mindenképpen meg kell említenünk még az ikonikus pasta de nata portugál süteményét, melyet szintén gyakran fogyasztanak portóival. 

Mit ajánl azoknak a borturistának, akik egy hosszú hétvégét szeretnének eltölteni Portóban és környékén? 

Az első nap fedezzék fel Portót, annak látnivalóit. Borrajongóknak kötelező program a régi kikötői házak borkóstolással egybekötött látogatása Vila Nova de Gaia-ban. A Douro-völgy Portugália egyik legszebb helye, és könnyen beilleszthető egy hosszú hétvége további napjaiba. Akár a vonatot, akár a hajóutat választja, lenyűgöző látványban lesz része! A legnépszerűbb látnivalók a Sao Leonardo kilátó, mely a Duoro-völgy egyik legszebb pontja, Lamego barokk városa és a Mateus Palota, a barokk korszak egyik legszebb képviselője Portugáliában. Mindenképpen látogassa meg a Douro legrangosabb bortermelő birtokait! A Quinta do Noval előzetes bejelentkezés alapján egész évben várja a látogatókat! 

Quinta do Noval – Több bennünk a közös, mint gondolná

A Quinta do Noval ikonikus, történelmi birtok, az egyik leghíresebb portói termelő. 1715 óta készül itt bor, melyek jellegzetes komplexitását és mélységét a különböző parcellák apró megjelenési, éghajlati és talajbeli különbségei adják.

A Disznókő Birtokkal szinte megegyező méretű, 146 hektáros szőlőbirtok területei akárcsak a Disznókő parcellái, tejes mértékben elsőrangú, „A” besorolásúak, melyeken hozzánk hasonlóan kevés szőlőfajtát termelnek. Ezek közül boraikban a leggyakrabban a Douro öt nemes fajtáját használják, melyek a Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, a Tinta Cão és a Sousão. 

A Quinta do Noval a Disznókővel együtt, 1993 óta a francia AXA Millésimes nemzetközi borászati csoport tagja. Christian Seely felügyeletével 1994-ben nagyarányú újratelepítés kezdődött, minden parcellát az adott talajnak, magasságnak és expozíciónak leginkább megfelelő fajtával ültettek be, s a metszésmódszereket is ezekhez igazították. Mindez kiváló minőségű szőlőt biztosít. Ezen kívül a Pinhão melletti Alijóban 1997-ben elkészült új palackozósornak és raktárnak köszönhetően a Quinta do Noval az első a hagyományos portói házak közül, amely minden tevékenységét a Douro-völgyben központosította, Vila Nova de Gaia helyett. Ugyanakkor természetesen a többi nagy portói termelőhöz hasonlóan a Novalnak is van látogató központja a festői kikötővárosban.

Bár a portói hagyományos módon történő előállítása – az aszúéhoz hasonlóan – idő és munkaigényes feladat, a Noval megőrizte a tradíciókat. A mustot a szőlő lábbal taposásával nyerik ki, majd az erjedés és macerálás hagyományos kőkádakban, úgynevezett Lagarokban történik. A hagyományok megőrzése mellett a Noval-nak egyfajta úttörőként sikerült egy új, könnyedebb portói stílust megteremteni, amit a gyümölcs tisztasága, harmónia, kifinomultság és elegancia jellemez.

A Ruby és Tawny mellett nem erősített Douro bort is készítenek. Legújabb termékük, a Noval Black, amelyet fiatalon és frissen érdemes fogyasztani. A Noval legismertebb bora a Nacional Vintage Port, melyből az 1963-as évjáratút sok neves borkritikus a valaha készült legnagyobb portóinak tartja.

 Nacional Vintage Port – A Noval ékköve

A Quinta do Noval az első olyan, portóit termelő birtok, mely parcella szelektált Vintage Portot készít. Hírnevét és vezető pozícióját az 1931-es Vintage Port és az 1931 Quinta do Noval Nacional Vintage Port deklarálásával alapozta meg.

A Nacional Vintage Port a szőlőültetvény szívében található kis parcelláról származik, ami olyan őshonos fajtájú oltatlan szőlőkkel van beültetve, melyek szerencsésen elkerülték a filoxéra pusztítását a 19. században. A mindössze 2 hektáros parcellát 1925-ben telepítették, és mindig is oltatlan alanyokat használtak rajta. Innen ered a Nacional elnevezés, mely arra utal, eredeti portugál szőlőről, nem amerikai alanyba oltottról van szó.

A Nacional – a Disznókő ugyancsak úttörőnek számító parcella szelektált Kapi Aszújához hasonlóan – a legjobb kifejezése a birtok rendkívüli terroirjának. A Nacional egyedülálló és rendkívüli jelenség. Bár ugyanúgy készül, mint a birtok többi bora, a Nacional esetében az eredmény mindig valami egészen más. Nem feltétlenül követi ugyanazt a ritmust, mint a Quinta do Noval többi része, ám tökéletesen tükrözi az év karakterét, a termőhely jellegzetességét és a szőlő minőségét. Évtizedenként átlagosan három alkalommal készül, és gyakran olyankor, amikor a birtok többi szőlője nem ad évjáratos palackozáshoz méltó portóit. A tőkék átlagosan negyven évesek, és a többi, a birtokon termesztett szőlőhöz hasonlóan, szüret után lábbal tapossák. A Nacional esetében öt ember öt napon át tapossa a szőlőt, ami megmagyarázza a színek és a tanninok mélységét. Az oltatlan szőlő kisebb méretű és nagyobb héj/lé aránnyal rendelkezik, ami visszatükröződik abban, milyen rendkívül jól érik. 

Amióta az AXA megvásárolta a Quinta do Noval-t, a következő Nacional évjáratokat hirdették meg: 1994, 1996, 1997, 2000, 2003, 2011. Jellemzőjük az édesgyökér és étcsokoládé aromák, intenzív gyümölcsökkel, amelyek az egyedülálló tanninprofilnak köszönhetően az évek múlásával lágyulnak és fejlődnek. 

Lélegzetelállító minősége és csekély mennyisége miatt, valamint mert ritkán készül, a piacra kerülő Nacional Vintage ugyancsak magas áron kerül eladásra. Valahányszor új Nacional jelenik meg, az azonnal elkel, és az ára a másodlagos piacon napokon belül megháromszorozódik. Nem csoda: 2016-ban mindössze 1000 palack készült.  

A Quinta do Noval Nacional 1931 a valaha volt legritkább és legdrágább Vintage Port, mely egy 2006-os aukción több, mint 5000 GBP áron kelt el. Emellett néhány év a Wine Spectator magazin a 20. század második legnagyobb borának választotta!