Egyéb kategória

A „The World of Fine Wine” oldalán szerepeltünk  

„Disznókő: Tokaj arany vezérfonala” címmel írt hosszú cikket a neves borszakíró, Simon Field MW birtokunkról, borainkról a „The World of Fine Wine” című díjnyertes bormagazin oldalán.  

A „The World of Fine Wine” című angol nyelvű magazin egymást követő három évben is elnyerte a Louis Roederer Nemzetközi Borkiadvány díjat. A világ 30 országában előfizethető lapban a legelismertebb borszakírókkal együttműködve kínálnak hiteles tartalmat és divatmentes borértékeléseket az igényes borrajongók számára.  

A Decanter World Wine Awards zsűritagjaként is aktív Simon Field-et – mint írja – elvarázsolták a Disznókő ragyogó édes és ugyancsak lenyűgöző száraz borai, melyek az előállításukhoz szükséges precizitásáról és fegyelmezett, kemény munkáról tanúskodnak. 

A Disznókő történelméről és elsődleges besorolású területeiről, az UNESCO világörökség részét képező Tokaji borvidék éghajlatáról és fekvéséről, a Kapi dűlőről származó boroknak jellegzetes stílust adó különleges terroirról is szót ejtő cikkből az is kiderül, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a kommunista gazdálkodás által kizsigerelt történelmi szőlőültetvényekben lehetőséget meglátó AXA Millésimes-t vezető Christian Seely-nek a rendszerváltást követően ideérkezve. 

Simon Field az aszúkészítés rejtelmeibe is bevezeti az olvasót. Ír az aszúszemek válogatásának sziszifuszi munkájáról, arról, hogy mitől lesz 5 vagy 6 puttonyos egy aszú, miért mondhatjuk rá, hogy vörösboros módszerrel készül és hogy mitől olyan különleges az Eszencia. Kiderül az is, miben különbözik az édes szamorodni és a késői szüretelésű bor az aszútól. 

Így értékelte aszúinkat

Vertikális borkóstoló – Miért különleges élmény?

A cikk a londoni 67 Pall Mall-ban tartott vertikális aszúkóstolón bemutatott borokat is értékeli, melyekből az alábbiakban válogattunk: 

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017 – Kiemelkedő évjárat. 80% furmint, 20% zéta, két évig érlelődött. A szinte világító arany szín jót sejtet, akárcsak az aromák, melyekben trópusi és csonthéjas gyümölcsök dominálnak, egy csipetnyi birsalmával. Ízben botritisz hangsúlyos és elegáns savak tartják kordában. 

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016 – Hűvösebb évjárat, mint 2017, magasabb savtartalommal. Jelentős mennyiségű hárslevelűt tartalmaz, mely szokatlan, de aromás komplexitást kölcsönöz a bornak. Mély, arany árnyalatú, összetettségét a fafüst, a jód, a maláta és lágy fűszerjegyek kánona emelik ki. 

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2000 – Kiemelkedő évjárat. 2000 nagyon meleg volt, a szőlő korán érett, de megőrizte a savtartalmát, a komplexitást pedig a furminthoz adott 25% zéta növelte. Borostyán-arany színű, ázsiai fűszerek, almás sütemény és árpacukor vonzó illatával. Intenzív, telt ízében egy kis cseresség is megjelenik. A csiszolt savak szépen zárják az ízélményt.

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999 – A régió referenciaéve, mely legyőzte a kommunista szellemet. Csodálatos kinyilatkoztatása az aszúkészítés módszerének, ahol a fűszer, a gyümölcs, a sav és a textúra összefonódása szinte örök. Édessége olyan finoman integrálódott, hogy a bor szinte száraznak tűnik, noha titokzatos ragyogása megmaradt.

Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2015 – Kiemelkedik hangulatos, füstös illatával és csodálatosan összetett ízével. A körte és az ananász gyümölcsei versengenek a birsalma és a mandarin jegyeivel. A figyelemre méltó édességet kordában tartják a kerek, de határozott savak. 

Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2011 – A Kapi olykor olyan évjáratokban készül, mikor nem jelentős a botritisz és a cél a terroir teljes, tehermentes pompájában való bemutatása. A 2011-es ilyen bor, és csodálatosan sikerült. A kristályos gyümölcsök és a zamatos, szinte umami íz párosítása finoman kidolgozott. 

Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005 – Erőteljes és csábító bor. Borostyán színű, magabiztos trópusi aromájú, fűszeres (szerecsendió), mézzel a háttérben. Ízében megmarad a pozitív benyomás, amit minden kétséget kizáróan megerősít a lecsengés tisztasága.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.