Egyéb kategória

Birtoklátogatás a Disznókőnél – Hogyan tesszük felejthetetlen élménnyé?

Akár a szőlősorok közötti séta és a lélegzetelállító kilátás, akár egyedülálló, ikonikus birtokközpontunk vagy történelmi pincénk nyűgözi le, a borkóstolóval egybekötött birtoklátogatás garantált élmény nálunk.  

A világ 100 legjobbja között

A Disznókő a Tokaji borvidék kapujában, 150 hektáros egybefüggő szőlőbirtokon várja a látogatókat. Szőlőterületeink 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és egyikét képezik Tokaj-Hegyalja három legkiválóbb aszús területének. Ennek, és a minőség iránti töretlen elkötelezettségünknek köszönhetően a modernitást gazdag örökségünkkel ötvöző díjnyertes boraink olyan borélményt nyújtanak, amelyet soha nem felejt el. 

A szakma és a Wine&Spirits Magazine legmagasabb elismeréseinek egyikeként tavaly  Magyarországról egyedüliként a Disznókő felkerült a világ Top100 borászatának listájára, míg 2016-ban Magyarország egyik legszebb szőlőbirtokává választották, illetve a Prestige Reserve Club szakmai és média zsűrijétől elnyerte az Év Pincészete címet.

 Célunk, hogy a hozzánk látogatók érezzék, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ezekkel a címekkel járó elvárásoknak a jövőben is megfeleljünk. 

A Disznókő felkerült a világ Top100 borászatának listájára

Séta a birtokon

Látogatóink magyar, angol, francia és német nyelven beszélő idegenvezetőink kíséretében ismerhetik meg a birtok történetét és boraink készítésének titkát.

A Sárga Borház Étterem mögött található Borbutikból induló, kb. 1-1,5 órás látogatás azonos azzal az úttal, amit birtokunkon a szőlő is megtesz, amíg borrá válik.  A túra első szakasza a névadó vaddisznófejre emlékeztető Disznókő szikla mellé a XIX. század közepén épült, és azóta a birtok egyik szimbólumává vált szépkilátó Filagóriáig vezet. E pontról a borvidékre nyíló pazar kilátás kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy minden irányban részletesen bemutassuk a birtok földrajzi elhelyezkedését, illetve történelmi és új épületeinket. 

Aki innen körülnéz, pontos képet kap a 2002 óta UNESCO világörökségi rangra emelt Tokaji borvidék dimenzióiról. A Tokaji-hegy csúcsa, az Alföld síkja és a szomszédos hegyaljai dűlők látképe lélegzetelállító látványt adnak, akárcsak a birtok által felújított, kővel kerített teraszok. 

A Filagóriából nemcsak a birtok legrégebbi épületeként működő barokk stílusú őrtoronyra és a Sárga Borházra tökéletes a kilátás, de jól látszik ikonikus traktorgarázsunk is, mely alakját a jurták és a boraink „tüzét” tápláló vulkánok ihlették. 

Magyar, angol, francia és német nyelven beszélő idegenvezetőink kalauzolják végig látogatóinkat a birtokon

Birtokközpont látványos építészeti megoldásokkal

A túra a birtokközpontban folytatódik. Az Ekler Dezső, Ybl-díjas építész által tervezett és a világ legszebb borászati épületei között számontartott borászatot a hagyományos tokaj-hegyaljai borospincék ihlették.  Különlegessége a természetes anyagok, formák és fény használata, valamint a szőlő gravitációs elven történő mozgatása.  

Az épület három szintje a borkészítés három szakaszát szimbolizálja. A szőlő a talajszinten érkezik a fogadóba, majd a gravitáció erejénél fogva jut el a présekbe. A must ezután a középső szinten elhelyezkedő tartályokba gyűlik, itt történik az erjesztés is. Ezt követően az érlelőpince mélyén pihenő hordókba kerül.

A látogatókat a fogadógarat megtekintése után a rendezvényteremben egy prezentáció avatja be a Tokaj-hegyaljai borkészítés történetébe, a birtokon termesztett szőlőfajták tulajdonságaiba, a tokaji szüret jellegzetességeibe és az aszúkészítés rejtelmeibe. Többek között kiderül az is, mi a különbség a szamorodni, az aszú és az eszencia között. 

A palackozóüzem, a készáru raktár és a prések után a 100-150 hl nagyságú, hűthető/fűthető spirállal rendelkező erjesztőtartályok és a labor megtekintésére kerül sor, mely utóbbiban többek között a minták előkészítése és a cukorfok mérés is történik. 

Kincsek a föld alatt: folyékony arany

Az „arany folyosón” 100 000 palack bor érlelődik

Az épület legalsó szintjén, a földfelszín alatt 10-15 méterrel a riolit alapkőzetbe vágva futnak a pinceágaink. Ezek a biztonságos bortárolás érdekében teljesen ki vannak kövezve. Az állandó, 12˚C körüli hőmérséklet és a 90-95%-os páratartalom, valamint a falakat borító finom fekete penészréteg (Cladosporium cellare, újabb nevén Zasmidium cellare) tökéletes környezetet teremtenek több mint ezer, tölgyfa hordóban pihenő aszúink hosszú évekig tartó érlelődéséhez. 

A főággal szomszédos pinceág az úgynevezett palackos érlelő. Hihetetlen élmény végigmenni az úgynevezett „arany folyosó” -n, melynek két oldalán több mint 100 000 üveg aranyszínű borunk áll palackérlelés alatt, és ami a különleges, eszenciákkal teli üvegballonok tárolófülkéjével ér véget. 

Borbutik

Borkóstoló a történelmi pincében

A túrát a Borbutikból megközelíthető, az eredeti présház alatti történelmi pincében tartott 3 vagy 6 boros borkóstoló teszi teljessé. A Rákócziak korában már álló régebbi présház alapjaira a gróf Lónyay Menyhért– későbbi miniszterelnök – által építtetett klasszicista stílusú műemlék épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének, a Sárga Borháznak ad otthont. Az étterem borlapján számos izgalmas tétellel szerepelnek a legkiválóbb magyar borászatok, illetve a tervek szerint hamarosan az AXA Millésimes tulajdonában álló francia és portugál birtokok  (Château Pichon-Baron, a Suduiraut és a Quinta do Noval) borai is kóstolhatók lesznek.  

A Borbutikban az 1992-es évjárattól kezdve a Disznókő összes palackozott bora megtalálható, a Tokaji borvidékről és borairól szóló könyvekkel egyetemben. Nemcsak friss, gyümölcsös és aromagazdag borainkat kóstolhatja meg, de szívesen adunk tanácsot a személyes preferenciákon alapuló borválasztáshoz is.  

Szeretettel várjuk! 

Fedezze fel a Disznókő borait, válasszon borkóstolóink közül – Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor, Eszenciakóstoló, Vertikális Aszúkóstoló –, vagy állítsa össze borainkból a saját kóstolósorát! 

Egyedi látogatókat és akár ötven fős csoportokat is szeretettel várunk. A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, hogy a nagyobb csoportok a látogatás ellőtt előre jelentkezzenek be. Látogatásról és kóstolásról érdeklődni a borbutik@disznoko.hu email címen vagy a +36 30 2899 449-es telefonszámon lehetséges. Hétköznaponként 10:00 – 18:00 óra között, míg hétvégén 10:00 – 19:00-ig szeretettel várjuk vendégeinket. 

Állítsa össze borainkból a saját kóstolósorát!