Egyéb kategória

Ilyen borokat adott 2018, az eddigi legmelegebb évjárat

2018 az eddig ismert legmelegebb és legkorábban érő évjárat volt a Tokaji borvidéken, ám ennek ellenére szép savakkal rendelkező szőlőt szüretelhettünk, és kiváló aszúk születtek a nagyon száraz, töppedt bogyókból. 

2018-at sok tokaji borásztársunk botrytis és aszú nélküli évjáratnak tartja; a Disznókő számára azonban kiváló minőségű aszú szüretnek számít, amikor rendkívül koncentrált, egyedi karakterű, töppedt aszúbogyókat válogathattunk. A nyári meleg és az aszály ellenére is nagyon gazdag, jó savassággal rendelkező, kiegyensúlyozott borok születtek. 

Minden eddiginél korábbi virágzás és melegebb nyár

A tél különösen enyhe volt, hó és fagy nélküli pozitív hőmérsékletekkel, ám a szokásosnál több csapadékkal. A hideg időjárás csak későn, február végén érkezett, s egész március nagyon hideg volt, havazással és esővel. A rügyfakadás április közepén, az azt megelőző évhez képest 15 nappal később kezdődött. 

Április közepétől május közepéig nyári, meleg és száraz idő volt, a maximális hőmérséklet gyakran meghaladta a 30 C fokot. Sietnünk kellett a hajtásválogatással, mert a szőlő nagyon gyorsan nőtt. A virágzás is példátlanul hamar, május 14-én kezdődött, ami az eddig ismert legkorábbi időpont Tokajban. Bár egy lehűlés lelassította a szőlő növekedését és meghosszabbította a virágzás időtartamát, az május végére így is szinte mindenhol befejeződött.  

A forró és száraz nyár szerencsére nagyobb hőhullámok, szélsőséges hőmérsékletek és perzselő napok nélkül zajlott le. Ennek köszönhetően a valaha feljegyzett legmelegebb évjáratot a legnagyobb mennyiségű hasznos hőmérséklet jellemezte a szőlő fejlődésének időszakában. Bár augusztusra sok parcellánkban mutatkoztak az aszály jelei, szerencsére a betegségek és a jégeső is megkímélték a birtokot, így jó termési potenciállal vártuk az érést. 

Korai szüret, koncentrált aszúbogyókkal 

Az érés 5 héttel előzte meg az elmúlt tíz év átlagát. Augusztus 20. után az összes szőlőnk megérett.  

Zéta – Ezt a fajtát csak aszúbogyói és túlérett, botritizált szőlője miatt szüreteljük. Már augusztus 7-én szedtünk bogyókat, de a betakarított mennyiség nem volt elég jó. 

Augusztus 22-én egész fürtöket szedtünk a Berekalj parcelláról, és kései szüret termést kaptunk gazdag, ráncos bogyókkal. Ezt követően az aszúbogyók válogatásával próbálkoztunk, de a teljesen kiszáradt bogyókon alig volt jelen botrytis. Október elején sikerült aszúbogyókat, aszúbogyókat tartalmazó fürtöket és kevésbé koncentrált bogyókból álló fürtöket is szürtetelnünk. 

Furmint és Hárslevelű – A száraz fehérborok alapanyagának betakarítása augusztus 30-án kezdődött és 3 napig tartott. A szőlő már nagyon érett volt, magas cukortartalommal rendelkezett, de a savassága még megmaradt. E tételek némelyike a magas alkoholtartalma miatt végül alapbor lett a későbbi aszúhoz. 

A zétához hasonlóan az október végéig betakarított aszúbogyók nagyon szárazak, sűrű húsúak, dzsem jellegűek voltak, nagyon tiszta gyümölcsös ízzel és jó savassággal. Nem sok eszenciát adtak, de nektárjaik gazdagsága néha meghaladta a 900 g cukrot literenként. 

Az október végén szüretelt furmint aszú szőlő már jobban jelezte a botrytist, és a bogyók szaftosabbak voltak. Hárslevelűből nem sikerült aszút szüretelni. A szüretet november 7-én fejeztük be a hárslevelű betakarításával.

Milyen borok születtek?

Száraz fehérborok – Száraz fehérboraink szép savassággal bírnak, de eleinte kevésbé voltak gyümölcsösek, valamint egyfajta tanninosság (fenolosság) és kesernyeség jellemezte őket. Úgy tűnik, hogy idővel testesebbé és gyümölcsösebbé válnak. 

Késői szüret és Szamorodni – Strukturáltak, koncentráltak és magas cukortartalmuk ellenére gyönyörű frissességet és egyensúlyt mutatnak, némi kellemes kesernyével a szájban. 

Aszú – Még soha nem voltak olyan koncentrált aszúszemeink, mint 2018-ban. Ezekből nagyon gazdag, de nem túl édes aszúk születtek, szép savakkal, sok tanninnal, hosszú lecsengéssel. Jelenleg a pincénk mélyén, tölgyfahordóban érnek. 

A Disznókő számára 2018 a kiváló minőségű édes borok évjárata. Bár a vártnál kevesebb száraz fehérbort készítettünk, az aszúk, a szamorodni és késői szüret mennyisége meghaladja a várakozásokat.