Tavasz a birtokon
Egyéb kategória

Mi történik áprilisban a Disznókőnél?

Az áprilist mindig vegyes érzelmekkel fogadjuk. Örülünk az egyre hosszabb napsütéses óráknak, és izgulunk, hogy a tavaszi fagy ne tegyen kárt a frissen megjelenő rügyekben. 

Befejezzük a metszést. Már beindult a növényben a nedvkeringés, és amikor a 10°C-ot meghaladja a nappali a hőmérséklet, a lemetszett csapokból kibuggyan a nedv, a szőlő „könnyezik”. Ez az első látható megnyilvánulása annak, hogy a növény a leghidegebb hónapokban eltöltött téli pihenő után életre kel. 

Rügyfakadásra várva

Legutoljára a legkorábban fakadó területek szőlőit metszük meg, az Illésházy-dűlő Filagória körüli bakművelésű szőlőit. A korai rügyfakadásnak ugyanis nem mindig örülünk. Félő, hogy a tavaszi fagy kárt tehet a fiatal hajtásokban. Lassanként megduzzadnak a rügyek, a hónap közepe felé várjuk a rügyfakadást, amikor a rügy pikkelylevelei szétnyílnak és kibújik a hajtáskezdemény csúcsa.

Szerencsére a Húsvét utáni napok fagyos reggelei (szemben Nyugat-Európa számos borvidékével) nálunk még nem tudott a hajtásokban kárt okozni, mivel még nem pattantak a rügyek.

Metszés – a jövő záloga

A Hangács-dűlő fiatal, 2019-es telepítésű, már lemetszett tőkéin a kordonkarok lekötése folyik. Ezt a télen nem lehet elvégezni, mert olyankor még merevek a vesszők. Ezek csak tavaszra válnak eléggé hajlékonnyá. Nagyon fontos munkáról van szó, mert meghatározza a tőkék jövőbeli formáját, és az azokon termett szőlő minőségét is.

Miért fontosak a gyümölcsfák a szőlőben?

A támberendezések javítását a télen és tavasz elején elvégeztük, néhány simítás még hátravan. Sajnos a téli csapadék miatt nagyon sok helyütt leomlottak a kőtámfalak, ezek visszarakása – komoly tapasztalatot igénylő munka – most folyik. 

Az egyes táblák végébe, a géppel művelhetetlen területekre gyümölcsfákat – mandulát, kajszit, őszibarackot – ültettünk, hogy színesítsük a birtok növény flóráját. Egyes területeink sorközeit egész évben virágzó növények magkeverékével vetjük be, hogy minél nagyobb felületű méhlegelőket hozzunk létre. Noha a szőlő szél porozta növény, szeretnénk, hogy a rovar porozta növények – melyek lehetnek a birtokon vadnövények vagy akár az említett gyümölcsfák – minél zökkenőmentesebben termékenyüljenek, és a diverzitás folyamatosan gazdagodjon általuk.

A pincében

A múlt héten döntöttünk a 2018-as aszúk házasításáról, most ezek összefejtése történik. 

A 2018-as aszúk túlnyomó része 2019 téli-tavaszi hónapjaiban került a pincébe, 225 literes hordókba. A hordók kiválasztása tételenként gondosan, egy-egy aszútétel egyedi minőségének és ízvilágának megfelelően történt. Jellemzően idősebb magyar és francia hordókban, illetve a borok 10%-a három magyar kádártól vásárolt újhordókban érlelődtek, folyamatos minőség- és stabilitás ellenőrzés mellett 2 éven keresztül, minimális beavatkozással. A felfejtés a legkiválóbb tételeknél szivattyú nélkül, a nitrogén gáz által keltett negatív nyomás segítségével történik, ami megóvja ezeket az értékes borokat a mechanikai hatásoktól és az oxidációtól. Maga a házasítás kivitelezése is a legértékesebb tételekkel kezdődött meg.

Ez a palackozások ideje is: palackba került a 2018 Késői Szüretelésű Furmint és a hónap közepén kezdjük tölteni a 2020-as száraz furmintunkat is.