Egyéb kategória

Mi történik kora nyáron a Disznókőnél?

A májusi időjárás az áprilishoz hasonlóan hűvösebb és csapadékosabb volt a megszokottnál, ennek ellenére a hajtások szépen, viszonylag egyenletesen növekedtek. A szőlőfakadás idén jóval később kezdődött, mint a korábbi években: április 29-re tehető.

Így védjük a szőlőt

Amikor a hajtások hossza elérte a kb. 20 cm-t, elkezdtük azok leválogatását. Ez a rejtett rügyekből, mellékrügyekből fakadó felesleges hajtások tőből történő eltávolítását jelenti, így csak a kívánt mennyiségű és helyzetű vesszők maradnak megA hajtásválogatás fontos munka, hiszen hatással van a tőke alakjára, a termőegyensúly optimális kialakítására, illetve a lombozat megfelelően szellőssé tételére. Segít a betegségek megelőzésében és pozitív hatással van a későbbi termésérésre. Ezzel egy időben a törzsről is letörjük az esetlegesen kihajtott, felesleges hajtásokat.

A szőlő ilyenkor gyors fejlődésben van. Szőlőmunkásaink ezért a növekvő hajtásokat huzalpárok közé fűzik, hogy a művelő gépek vagy az esetleges erős szél ne törjék le őket. 

Májusban már elkezdődik a szőlő növényvédelmi permetezése is. Idén a hűvös idő egyelőre még nem igazán kedvezett a peronoszpóra vagy lisztharmat tünetek kialakulásának (erre sajnos a későbbiekben még az időjárástól függően lehet komoly esély). Sajnos azonban egy korábban kevésbé ismert és elterjedt betegség, a fekete rothadás tünetei már most nagyszámban megjelentek a leveleken, elsősorban a BIO művelésű táblákban. A sok csapadék miatt felszaporodtak és gyorsan nőnek a gyomok, a fordulók, rézsűk kaszálása, a gyomnövények kordában tartása nagyon sok és nehéz feladat.

Virágzásra várva

Május végétől fokozott izgalommal figyeljük a szőlőt, várjuk a virágzás kezdetét. 

Eme időszak időjárása már a jövő évi termés szempontjából is fontos, hiszen ilyenkor kezdődik a termőrügyek kialakulása (differenciálódása), amelyekből majd a következő évben képződnek a termőhajtások. 

Az apró virágok június 13-án jelentek meg a szőlőkön, mely dátum jó 10 nappal későbbi, mint az utóbbi 10 év átlaga. Az egyes fürtök virágainak csupán mintegy 30-50% -a válik majd bogyóvá. A szőlő önporzó, ezért nincs szüksége további segítségre e virágok megtermékenyítéséhez. Ez idő alatt azonban egy nagyobb eső, egy jégeső, a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet is negatívan hathat a gyümölcsképződésre. Reméljük – és úgy is tűnik -, hogy jó időnk lesz a virágzás teljes befejeződéséig.

A pincében

A pincében most az érlelés alatt lévő boraink ellenőrzései, fejtései a legfontosabb feladatok, néhány kisebb tétel palackozása mellett. Azokban a palackban lévő régi évjáratú aszútételekben (1993, 1995), ahol a dugó már elöregedett (de a borok még kiváló állapotban vannak!) folytatjuk a dugók cseréjét. Már szerencsére folyamatosan érkeznek a rendelések a borainkra a világ minden részéből, ezek felcímkézését, előkészítését lelkiismeretesen végzi a „címkéző” csapatunk.