Egyéb kategória

Mi történik tavasszal a Disznókőnél?

A tavasz az egyik legfontosabb évszak számunkra, ilyenkor minden azért történik, hogy ősszel kiváló minőségi szőlőt szüretelhessünk. Már ébrednek a szőlőültetvényeink, elengedhetetlen, hogy törődjünk velük.

Rügyfakadásra várva

Befejeztük a metszést, mely az egyik legfontosabb feladat, amivel egyensúlyban tartjuk a szőlőt, emellett jelentős szerepe van a fiatal szőlőnél a tőkeforma kialakításában. Lehetővé teszi a minőségi és mennyiségi szabályozást, ám ehhez szem előtt kell tartanunk minden egyes szőlőtőke korát és állapotát is. Legutoljára mindig a legkorábban fakadó területek szőlőit metszük meg, hiszen a tavaszi fagy kárt okozhat a fiatal hajtásokban. Április közepére várjuk a rügyfakadást, amikor a rügy pikkelylevelei kinyílnak és megjelenik a hajtáskezdemények csúcsa. 

Télen és tavasz elején történik a támberendezések javítása, kiékelése, az oszlopok cseréje, huzalok kifeszítése és a hiányzó tőkék pótlása is. Csak ezek után és a metszést követően kezdődik az idei termelésre kiválasztott szálvesszők lekötése, a kordonkötések kijavítása, átkötése. Ez aprólékos művelet, amellyel a szőlővesszőket arra oktatjuk, hogy a lehető legmegfelelőbb irányba növekedjenek. 

Hogyan támogatjuk a biodiverzitást? 

A talaj előkészítése ugyancsak fontos feladat a birtokon. A speciális tárcsával történő gyomirtáshoz és az egyéb gépi talajmunkákhoz a traktorok javítása, karbantartása, tavaszra történő felkészítése már a télen megtörtént. A talaj felszántásával természetes módon, káros szerek alkalmazása nélkül távolítjuk el a szőlőtől tápanyagokat elvonó gyomokat. A lemetszett vesszőknek a talajba mulcsként történő visszaforgatása, valamint a sorok közé a szőlő fejlődése szempontjából legmegfelelőbb talajtakaró növények ültetése nemcsak a talaj szerkezetét és vízelvezetését javítja, hanem a birtok biológiai sokszínűségét is támogatja. 

 A Lajos dűlő korábban apróparcellás területeinek furmint fajtával történő újratelepítése most kezdődik. A környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem iránti elkötelezettségünk részeként a még be nem telepített vagy a géppel művelhetetlen területekre egész évben virágzó növények magkeverékét szórjuk el, illetve gyümölcsfákat ültetünk, hogy színesítsük a birtok növényflóráját és állatvilágát.  

A pincében 

Most történik a 2018-as száraz szamorodni és a 2021-es Inspiration házasítása. A 2019-es aszúk házasítása megtörtént, tartályban, palackozásra kész állapotban pihennek. Túl vagyunk a 2021-es aszútételek első fejtésein is. Ezek most 225 literes, jellemzően idősebb magyar hordóba kerülve folyamatos minőség- és stabilitás ellenőrzés mellett, minimális beavatkozással még 2 éven keresztül érlelődnek a pincénkben. 

Ez a palackozások ideje is. A 2019-es évjárat nagy sikere után nemrég került palackba az Inspiration 2020, valamint a szintén nagyon várt 2021-es száraz Furmintunk is, melyek már a Borbutikban kóstolhatók, webshopunkban és online partnerinknél is kaphatók. 

A hónap második felében kezdjük tölteni a 2019-es Késői Szüretelésű Furmintot és hamarosan egy szívünknek igen kedves, különleges borral is jelentkezünk, melyről egyelőre csak annyit árulunk el, hogy pont olyan, amilyennek szeretnénk. Nagyon büszkék vagyunk rá és alig várjuk, hogy részletesen is bemutathassuk!