Egyéb kategória

Milyen borokat ígér a 2022-es évjárat? 

2022 nagyon jó évjáratnak ígérkezik, noha az aszály jelentősen csökkentette az összmennyiséget. Száraz boraink frissek, gyümölcsösek, míg az intenzív botritizáció illatos, gazdag édes borokat eredményezett. 

Az évjárat időjárása

Hűvös, száraz tavasz, késői rügyfakadás

2021 csapadékos novembere és decembere már a 2022-es évjárat vízkészleteit gyarapította, amire szükség is volt ebben a nagyon meleg és mindenekelőtt rendkívül száraz évben. A december végi hideg és havas időt gyakorlatilag csapadékmentes január és február követte. A tavasz első fele a szokásosnál hűvösebb, de ugyancsak száraz volt. A hűvös tavasz miatt a rügyfakadás a korábbi évekhez képest nagyon későn, április 24-én kezdődött. 

Szélsőségesen meleg nyár 

Fürt virágzás után

A virágzás június 1-én kezdődött, ami megfelel az utóbbi évek átlagos idejének, és június 13-a körül végződött, szépen, jó megtermékenyüléssel zajlott le. Ekkor még jelentős szőlőmennyiségre azámítottunk.  

Az egész nyarat jellemző szélsőséges hőhullámok és szárazság miatt ugyan a betegségek elkerülték a szőlőinket, és azok tökéletes egészségügyi állapotban voltak, ám augusztus elejétől több helyütt már megakadt a fürtök fejlődése. Az aszály a potenciális szőlőmennyiséget kb. 20%-kal csökkentette. Az érintett területek elsősorban a fiatal szőlőtőkékkel beültetett, illetve a sekélyebb talajrétegű parcellák voltak. 

Korai szőlőérés, aszút hozó szeptemberi, októberi esők 

Fürt szüretre várva

A zéta már július végén kezdett zsendülni, melyet 10 nappal később a furmint is követett. A fürtök és bogyók általában kicsik voltak, de azok, amelyek normálisan fejlődtek, ízletesnek és harmonikusnak ígérkeztek. A furmint nagyon korán érett, így augusztus 31-én megkezdtük a szüretet a száraz fehérborokhoz. 

A szeptember heves esőzéseket hozott, amelyek a hónap végéig rendszeresen öntözték szőlőinket, tavaszi zöldbe borítva a tájat. Októberben visszatért a száraz és napos időjárás, amely egészen a szüret végéig tartott. A párás, ködös reggelekkel jelentkező száraz október igen intenzív botritiszesedést eredményezett.

Ilyen volt a szüret

Szüret a Disznókő Szőlőbirtokon

Száraz fehérborainkhoz augusztus 31. és szeptember 7. között szüreteltünk. Az idei betakarítás mindössze egyetlen nappal kezdődött később, mint a Disznókő történetében eddigi legkorábbi, 2018-as szüret. A száraz fehérborainknak szánt néhány parcelláról (leginkább a Dorgó nyugati lejtői) az aszály okozta egyenlőtlen fejlődés miatt száraz boroknak nem tudtunk szőlőt szüretelni. Ezeket a Kapi alacsonyabb lejtőiről származó szőlőkkel helyettesítettük, a szokásosnál nagyobb mennyiségben. 

A déli és keleti lejtőkön (Lajos és Kapi) lévő öreg tőkéink nagyon jól teljesítettek, akárcsak a hárslevelűink.

Szeptember közepétől kezdtük az első aszúszem válogatást a zétákból és muskotályokból. A mennyiség kevés volt, a botritisz pedig a nagy esőzések ellenére is csak lassan jelent meg a még mindig vastag héjú szemeken. Október elejétől azonban a szőlő már nem tudott ellenállni a nemesrothadásnak, és a botritisz lassan mindenütt megjelent, a bogyók nagy részét beborítva. 

Aszú szüret

Október 6-án kezdtük a Dorgó-dűlő furmintjainak szüretelését, válogatva, elősorban a késői szüretelésű borainkhoz és aszú-alapbonak. Ezt pár nappal később a Zéta parcelláink szüretelése követte, ahol minden egyes fürtöt levágtunk, kiválogattuk azokból az aszúszemeket, a maradék fürtrészekből pedig gazdag Édes Szamorodni született. 

Október közepétől ugyanezzel a módszerrel folytattuk a Furmint tábláink szüretét: a levágott fürtökből kiszemeltük az aszúbogyókat. A szinte minden bogyót befedő erőteljes botritisszel a szőlő „törékennyé” vált, így az egymást követő átjárásokra nem volt lehetőség, célszerű volt mindent egy menetben leszedni. Ez a fajta szüret minden nap több, összesen 120 fős csoportok részvételével zajlott. A válogatás gyakran 3 frakcióban történt: aszúszemek, intenzíven botritiszes és jól koncentrált fürtdarabok, valamint túlérett, de „zöld” szőlőszemeket tartalmazó fürtrészek szedésével. Ez utóbbiakat alapmustként és alapborként használtuk fel az aszúk készítéséhez. Minden parcellánkon fokozatosan, ilyen típusú válogatással szüretelve, november 4-én fejeztük be a szüretet.  

Milyen borok születtek?

Elegáns, illatos, krémes szerkezetű, lekerekedett savtartalmú aszúk születtek

A szeptember eleji szüretből ropogós, de érett savú, 2021-nél teltebb, friss gyümölcsös karakterű Disznókő Furmint készült – nagyobb részt tartályokban erjesztve, majd a több kisebb tartály borait összeházasítva. Mint 2017 óta minden évben, a legígéretesebb száraz boros tételekből készül „Inspiration” válogatásunk, fahordóban erjeszett furmint és hárslevelű borok házasításából.

A Disznókő hagyományainak megfelelően a borok nagyobb része idén is nemes édesbor. A 2022-es édes borok erőteljesen botritiszes szőlőből készültek. A botritiszesedés egy egészen kifinomult formája jellemezte az idei aszúsodást, ahol a botritisz a bogyó héjon csak egészen vékony, alig látható szövedékkel volt jelen, és inkább a bogyó belsejében fejlődött, lassan, új ízeket, aromákat formálva. Telten krémes állagú, a szokásosnál kevésbé töppedt és koncentrált, de tiszta és intenzív ízű, lágyabb aszúszemek születtek.

Az aszúszemek lédúsabb jellege miatt azokat csak rövidebb ideig tároltuk, és már a szüret közben megkezdtük a feldolgozásukat, ami kissé eltért az előző évjáratok gyakorlatától. Mivel az aszúszemek héja erősen elvékonyodott, szinte lebomlott, belsejüket is jól „felemésztette” a botritisz, feltárásukhoz a szokásosnál rövidebb és kevésbé intenzív maceráció (áztatás) is elegendő volt. Az aszúszemeink nagyobb részét így az erjedés utolsó szakaszában már csendesen erjedő friss borban, viszonylag rövid ideig, 10-12 órán át maceráltuk, majd préseltük. Néhány tételt a klasszikus aszús évjárataink gyakorlatának megfelelően aktív erjedésben lévő musttal elegyítettük, amit 2 napig áztattunk, többszöri körfejtéssel locsolgatva. Az áztatás után a forrásban lévő aszúk tartályokba és fahordókba kerültek, ott erjedtek tovább. 

Összefoglalás

2022 az eddigi legszárazabb és az egyik legmelegebb évjáratunk, ahol fiatalabb ültetvényeink egy része szenvedett az aszályos nyárban. Ennek ellenére a kiváló termőhelyeinknek és gondos válogatásnak köszönhetően egy korai, szeptember eleji szüret eredményeképpen friss és szép egyensúlyú, üde száraz fehérborokat tudtunk készíteni, a tőlünk megszokott stílusban és minőségben. 

Szerencsére a szeptemberi és októberi esők hatására a botritisz „berobbant” a szőlőkben. Ez kivételes minőségű és jellegű, jó mennyiségű édesborokat hozott: elegáns, illatos, krémes szerkezetű, lekerekedett savtartalmú aszúkat (most úgy érezzük, hogy leginkább a 2012-es évjárat aszúihoz hasonlítanak); emellett elképesztően gazdag és aromás édes szamorodnit és késői szüretelésű bort.