Egyéb kategória

Milyen borokat ígér a 2023-as évjárat?

A 2023-as év nagyszerű évjárat volt. Száraz boraink gyümölcsösek, frissek és szép egyensúlyúak, melyek mellett a kiváló botritizációnak köszönhetően gazdag, komplex aszúk születtek.   

Az évjárat időjárása

Hűvös, nedves tavasz, késői rügyfakadás
Az enyhe és – különösen januárban – rendszeres csapadékkal tarkított telet hűvös, nedves hónapok követték, mely miatt a rügyfakadás a korábbi évekhez képest viszonylag későn, csak április 19-én kezdődött. A hűvös és csapadékos időjárás május elejéig folytatódott, így a fiatal hajtások lassan fejlődtek. 

Meleg nyár és szeptember
Május közepétől az időjárás szép, száraz és napos lett. Az első virágok június 1. körül jelentek meg, ami megfelel az utóbbi évek átlagos idejének. A virágzás június 17-ig folytatódott. Bár a hűvös, nedves időjárás kedvezett a fekete rothadásnak, szerencsére szőlőinket viszonylag kevésbé érintette. Június végén és júliusban azonban a viszonylag magas hőmérsékletű napok néhány területünkön kárt okoztak a szőlőben a lisztharmat megjelenése miatt. A fürtzáródás július közepén következett be.

A csapadékkal induló és zivatarokkal záródó augusztus utolsó két hete nagyon meleg volt, 37-39°C közötti hőmérséklettel, melynek hatására a furmint már augusztus közepén érni kezdett. Szeptember elején ismét szép időjárás következett be, s ez volt az eddig feljegyzett legmelegebb szeptember.

Aszút hozó őszi esők 
A magas hőmérséklet, a bőséges csapadék és páratartalom nagyon finom botritizációt váltott ki. A szép időjárás októberben is folytatódott, lehetővé téve az aszúbogyók válogatását. Ugyanakkor az október végétől jelentkező és novemberben is tartó esőzések akadályozták a már botritizálódott szőlő koncentrációját. 

Ilyen volt a szüret

A száraz fehérborainkhoz való egészséges szőlő szüretelése szeptember 13. és 22. között zajlott, különös figyelmet fordítva arra, hogy a már botritizálódó fürtöket a tőkéken hagyjuk. Bár a szőlőhéj és a magok már érettek voltak, a cukortartalom még valamivel alacsonyabb volt a szokásosnál. 

Ezzel egyidőben megkezdtük az aszúszemek szüretelését a zéta szőlőinkből és a dűlők tetején elhelyezkedő furmint parcellákon. A meleg, némi esővel tarkított októberi szép időjárás magas minőségű aszúszemeket eredményezett. Az évnek ebben az időszakában a botritisz fürtönként még csak néhány bogyót érint, így az első válogatás során egyenként kellett leszednünk a finoman botritizált, kellően aszúsodott szemeket.

 Noha az aszúszem válogatás terméshozama átlagos volt, a minőség a 2013-as évhez hasonló nagyszerű évjáratokat idézi: nagyon tiszta, lila árnyalatú aszúszemekkel, lekváros, gyümölcsös ízzel és barna, ropogós magokkal. 

Október végén kezdtük a furmint és zéta parcelláinkon a második válogatást. Ezúttal egész fürtöket szüreteltünk, kiválogattuk azokból az aszúszemeket, a maradék fürtrészeket pedig alapmustként és alapborként használtuk fel az aszúk készítéséhez. 

Bár novemberre a bogyók gyönyörűen botritizálódtad a gyakori és heves esőzések miatt az aszúborhoz szükséges töppedés már nem ment teljesen végbe. Így a jól botritizált, ugyanakkor kellő létartalmú bogyókat tartalmazó fürtökből Édes Szamorodni és Késői Szüret borokat készítettünk. A szüret november 14-én zárult a hárslevelű betakarításával.

Összefoglalás

2023 meleg és esős év volt. A csapadék kedvezett az aszúsodásnak, ugyanakkor a szüret vége felé a botritiszes szőlők töppedését már gátolta, így az édes szamorodni tételek átlagos koncentrációja elmaradt az előző évekéhez képest. A minőség az olyan legnagyobb aszús évjáratokéhoz hasonlítható, mint 2013, amikor az érés viszonylag késői volt, de a botritisz is későn, a már érett, savakban mégis gazdag szőlőkön fejlődött ki.