Egyéb kategória

Mit ajánl a sommelier a 2020-as Disznókő Tokaji Dry Furminthoz?

A Furmintból évszázadokon át édes borok készültek, száraz borként az utóbbi évtizedekben lett ismert. Sokszínűsége miatt a hazai és nemzetközi gasztronómiába is számos módon illeszthető.  

Ha a főzés és borpárosítás során nem veszítjük szem elől az étel és bor harmóniáját, különleges gasztronómiai élményben lehet részünk. Alapszabály azonban, hogy amennyiben nem a megfelelő borral párosítjuk az ételt, az gyengíti a borban és/vagy az ételben rejlő élvezeti potenciált. 

Annak érdekében, hogy olvasóink egy-egy vacsora vagy családi ebéd közben is a a lehető legnagyobb élvezettel fogyaszthassák a 2020-as Disznókő Tokaji Dry Furmintot, felkértük Vállai Bélát, hazánk egyik ismert sommelierjét, hogy mondja el, mivel lehet és érdemes ezt a bort párosítani.  

Melyek azok a legfontosabb szempontok, amiket érdemes figyelembe vennünk egy étel-bor párosításnál? 

Elsősorban az étel és a bor összetettségét és ízprofilját. Arra kell törekedni, hogy az ízek és illatok kölcsönösen kiegészítsék egymást, összhangot teremtsenek. Az „ellentétek vonzzák egymást” szabályra az étel- borpárosításnál is támaszkodhatunk, a furmint magas savtartalmát ugyanakkor nagyon szépen kiemelik a hasonlóan savas ételek is. Ebben az esetben azonban érdemes odafigyelni a sóhasználatra, mivel a só fokozhatja a savas ízérzetet. Törekedjünk itt is az egyensúlyra! Emellett természetesen azt sem mindegy, milyen alkalomhoz és hangulathoz bontjuk az adott bort. 

Mi az a tévhit, amivel a furminttal kapcsolatban a leggyakrabban lehet találkozni? 

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a tokaji borok mind hordósak, ezért kissé idegenkedve fogadják, ha egy acéltartályban érlelt borról van szó. Pedig ezek friss, üde, sokoldalú, könnyen fogyasztható, szinte minden alkalomra tökéletes borok.  

Ilyen a Disznókő Tokaji Dry Furmint 2020 is, mely gyümölcsös, ugyanakkor jellegzetesen minerális. Egyedülálló karakterét a gyümölcsösség és ásványosság egyensúlyától nyeri, tökéletesen tükrözve a Disznókő termőterületének kirobbanó frissességét. 

Milyen ételekkel fogyasszuk? 

Üde, vibráló savai révén kiváló aperitif, de tökéletesen párosítható a nemzetközi gasztronómia bármilyen olyan ételével is, amiben van megfelelő savas komponens.  

Kiváló a mediterrán konyha könnyű szósszal készített halas fogásaihoz, a tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz is. 

Klasszikus párosítás a tenger gyümölcseihez

Ha az olaszos vonalat nézem, egy sima olívás-parmezános vagy pecorinós (nem tejszínes) tésztához is izgalmas. Fantasztikus hozzá egy grillezett tengeri sügér (Branzino) citromos olívaolajjal enyhén megöntözve, friss bébispenót és madársaláta keverékkel, gyümölcsös borecet vinaigrettel, pörkölt fenyőmaggal. A citrom remek egyensúlyba hozza az ételt a bor savaival, míg a saláta tavaszias ízvilága kiemeli a bor üde karaktereit. 

A furmint ízei szépen harmonizálnak a keleti konyha fogásaival is. Jól állja a szójaszósz és a wasabi sósságát, ezért egy friss sushihoz, de akár egy miso leves mellé is izgalmas párosítás. 

Próbáljunk túllépni a régi szabályon, mely szerint fehérborhoz csirke, pulyka illik, míg a vörösborokhoz sertés- és marhahús! A magyar konyha fogásai közül kóstolja borjú bécsivel, hozzá mustármagos-ecetes burgonyasalátával, fogyassza savanyú töltött káposztával, fiatal kecske- és juhsajtokkal. Idősebb korában pedig kiváló kísérője lehet majd egy hagyományos húslevesnek is.  

Kiváló egyszerű tésztákkal

Mi a lehet a legkiválóbb étel-borpárosítás a Disznókő Tokaji Furminthoz? 

Nagy kedvencem hozzá a baconbe vagy kolozsvári szalonnába tekert sertés/mangalica szűz, egyben, körbesütve. Köretként friss kevert salátát ajánlok mellé, apró zöldalma kocákkal, retekkel, céklával, tormával, madársalátával és Verju-s vinaigrettel. 

Mi az a szokatlan párosítás, amely valóban működik? 

Mivel ez a bor megközelítőleg olyan savakkal rendelkezik, mint egy pezsgő – ám ezzel együtt is szép egyensúlyban van – jól párosítható az olyan olajban sült ételekkel, mint például a zöldségtempura, édes-savanyú mártással.

Különleges lehet mellé még Bíró Lajos harcsával töltött fermentált káposztája is, mely régebben a Bock bisztró kínálatában szerepelt. 

Hogyan változott az étel- és borpárosítás az elmúlt években?

A nemzetközi konyhák fogásaiból ma már ugyanúgy válogathatunk, mint a bio, és a vegetáriánus ételek széles köréből, ami újabb étel-borpárosítási lehetőségek széles tárházát nyújtja. Egyre gyakoribb trend, hogy amit fogyasztunk, az egyszerű, de minőségi alapanyagból készüljön, ne legyen túlgondolva. Ugyanakkor a legfontosabbnak még mindig azt tartom, hogy legyünk nyitottak és bátran merjünk új dolgokat kipróbálni, megtapasztalni! 

Vállai Béla sommelier

Vállai Béla sommelier a debreceni Ikon étteremben dolgozott Front of house manager és sommelier pozícióban, majd a hajdúszoboszlói Délibáb Hotelben volt Beverage Manager és sommelier. Jelenleg a borbolt.hu szakmai csapatát erősíti, illetve emellett több étteremben oktat is.