Egyéb kategória

Összhangban a trendekkel – Száraz borok édesboros vidékről

A világ három, édes borokra építő borvidéke Portó, Sauternes és Tokaj. Ám a világtrendek fejlődésével összhangban a száraz tételek ezeken a területeken is egyre fontosabbak.

Tokaj tökéletesen alkalmas száraz borok készítésére is

Magyarország egyik legkülönlegesebb, egyedi adottságokkal rendelkező borvidéke Tokaj, melynek édes borai már ott vannak a világ legjobbjai között. A mai világtrendek miatt azonban a fogyasztók egyre inkább a száraz borokat keresik jelentősebb mennyiségben, így nem csoda, hogy a borvidéken ezek is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.  

Tokaj és hagyományos fajtái tökéletesen alkalmasak száraz borok készítésére is, az egyes dűlők különbözőségeit, tulajdonságait ezek is képesek magas minőségű borok által bemutatni. A rendszerváltás után a  Disznókő Birtokon  az elsők között kezdtünk modern stílusú száraz borokat készíteni. 

A képen balra a feldolgozó, jobbra hátul a jurtaszerű traktrogarázs

„Bizonyos szint fölött nem édes vagy száraz borok, hanem nagy borok vannak.”

Birtokigazgatónk, Mészáros László szerint a száraz tokaji borral kapcsolatban még rengeteg kérdés vár válaszra. A birtok alap száraz borát, az üde karakterű Disznókő Dry Furmintot 1992 óta minden évben elkészítjük, de érezzük, hogy ez is csak pár évvel ezelőtt forrta ki magát, addigra sikerült lecsiszolni a stílusát. Ez részben annak is köszönhető, hogy addigra tudtuk egyértelműen kijelenteni, hogy mely területeik alkalmasak leginkább száraz borok készítésére, valamint a 90-10 százalékos házasítási arány is eldőlt ma már a furmint javára a hárslevelűvel szemben. Ma is folyamatosan különféle parcellákat tesztelünk, szőlőklónokkal ismerkedünk bel- és külföldön egyaránt.

Inspiration – Az igazán jól sikerült kísérlet

Az Inspiration a birtok összes többi borától elüt. A megjelenés Ipacs Géza munkája. Fotó: Wancey Wong

Miközben a Dry Furmint mindig tartályban készül, a Dry Inspiration tölgyfahordókban is erjed és érik. Körülbelül 80 százaléka ennek is mindig furmint, lényegében a fent említett parcellaszelekciók házasítása. A kísérletekhez az egyes területek szőlőit külön dolgoztuk fel, különböző élesztőkkel és spontán is erjesztettük eltérő méretű és korú hordókban, majd azokban további fél évig érleltük. Volt tétel, amelyben az almasavbomlás magától lezajlott. A különböző borokat egyenként kóstolgatva végül a legjobbnak tűnő arányban házasítottuk.

A végeredmény? Magas minőségű száraz tokaji, egyedi, a birtok egyéb boraitól is teljesen elkülönülő textilcímkével. 

Disznókő Inspiration kisebb dűlőkön szüretelt szőlőből készült, melyben a furmint savait és ásványosságát szépen egészíti ki a hárslevelű selymessége. Jól iható, egyensúlyos és elegáns bor. Halvány arany színű, fűszeres illatát virágos és ásványos jegyekkel gazdagított, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, banán, méhviasz és aszalt sárgabarack aromák jellemzik. Ízében citrusfélék, sárgabarack, ananász és fűszerek, sós érzettel a lecsengésben. A korty gazdag és telt, kellemes szerkezetű, leheletnyi tölgyfahordós karakterrel. A 14 százalékos alkoholt a 7 g/l friss sav és 2,6 g/l maradék cukor szépen ellensúlyozza. Hosszú és szívmelengető, egyensúlyos és kifinomult. 

Közös célokért dolgozva az AXA Millésimes tagjaként

Christian Seely és Mészáros László

A borvilág mátrixában hatalmas az AXA Millésimes jelentősége, melynek a Disznókő Szőlőbirtok is tagja. A francia biztosítótársaság 1987-ben alapított leányvállalatának célja, hogy a világ legértékesebb, időtálló bortermő területein szerezzen birtokokat, és komoly munkába kezdjen. 

A 90-es években több bordeaux-i borászat került a portfóliójába – köztük egy az édes borairól ismert Sauternes-ben (Château Suduiraut) –, majd a rendszerváltás után sikerült a Disznókő Szőlőbirtokot is megvásárolniuk. 1993-ban Portóban (Quinta do Noval) vetették meg a lábukat, ezzel létrejött a Világ boratlaszában „édes triumvirátusként” emlegetett Sauternes-Tokaj-Portó trió, a világ legjelentősebb édesbor-termő vidékeinek hármasa a tulajdoni listájukon. 

2001. óta a teljes AXA Millésimes portfóliót vezérigazgatóként Christian Seely irányítja. A központ a Château Pichon Baron, és a már említett borászatok mellett a Château Pibran, a Domaine de l’Arlot, a Quinta do Passadouro és az Outpost is a testvérbirtokok közé tartozik.

Seely hisz abban, hogy a vezetése alá tartozó szőlőbirtok portfolió nagy édesbor termelő birtokai komoly száraz boros potenciállal is bírnak. Elsőként a portói borok termőhelyén, a Douro völgyében kezdett egy komoly száraz boros terméksor kialakításába, amely főként a nagyszámú helyi fajtákra (Touriga Nacional, Touriga Franca, stb) alapozva remek és karakteres száraz vörös és fehér tételekből áll. A Château Suduiraut a hagyományos sauternes-i fajtákból, sémillonból és sauvignon blanc házasításából készít nagyszerű száraz fehéreket, ahol a nagyobb sémillon arány és a termőhely egy krémes textúrájú, ugyanakkor friss savú, más fehér bordóiktól jól megkülönböztethető karakterű borokat adnak. A Disznókő száraz furmintja és Inspiration bora remekül illik ebbe a vonalba.      

A száraz Tokaji is megérdemli a megkülönböztető megnevezést

Rendkívül produktív, hogy olyan csapat tagjaként dolgozhatunk, mely osztozik velünk a szőlőültetvénnyel és a borokkal való munka örömén, és közös álmunk a lehető legszebb bor elkészítése. Édesboros vidéken is szeretnénk olyan száraz borokat készíteni, melyek nemcsak fiatalon, de többéves palackérlelés után is elegánsak és izgalmasak, felismerhető stílussal és terroir-jelleggel bírnak. 

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy míg például Sauternes időben előírta, hogy világszerte ismert nevét kizárólag édes borok viselhetik, és a Douro völgyi száraz borok sem használják a Porto nevet, hanem Douro DOC megjelöléssel kerülnek forgalomba, addig Tokajban heves ellenérzést váltott ki, amikor egyáltalán felmerült hasonló. A tokaji termelők jelentős része úgy érzi, hogy nagy száraz boraik számára kizárólag a Tokaji az azokat megillető megnevezés.  

A blogbejegyzés alapjául szolgáló eredeti cikk a forbes.hu oldalon jelent meg, 2018. december 8-án.

Disznókő Dry Furmint