A hónap édesbora: Disznókő Hetedik Tokaji 6 puttonyos Zéta Aszú 2002
Igazi kuriózum a Disznókőtől: időtlen mélység, zamatos gazdagság, lenyűgöző egyediség. A Hetedik a Disznókő Aszútéka egyik legkülönlegesebb tétele. Tudomásunk szerint az első, kizárólag zéta aszúszemekből készült 6 Puttonyos Tokaji Aszú. Egyedisége, története, ma is friss és elegáns zamata miatt méltán lehet a hónap édesbora – vagy akár egy életre szóló kedvenc. Az újradugózott, limitált mennyiségben elérhető bor még évtizedekig csodás élményt nyújt!
A zéta titka
A Hetedik tudomásunk szerint az első, 100% Zéta aszúszemekből készült Tokaji Aszú. A zéta a furmint és bouvier keresztezéséből született, gyors érésével, illatos, krémes textúrájú aszúborával új fejezetet nyitott a Tokaji borvidék életében. A 2002-es év különösen kedvezett e fajtának: korai aszúsodás, magas savak, kivételes koncentráció – mindennek köszönhetően a Hetedik nemcsak gazdag, hanem rendkívül hosszan érlelhető bor lett, mely fogyasztása ma is kivételes élmény.

Miért „Hetedik”?
A név mögött több jelentés is rejlik. A zéta a görög ábécé hetedik betűje – utalás a fajta nevére. Ugyanakkor a „hetedik” a magyar népi hagyományban is fontos szerepet tölt be: a másság, a különlegesség, az egyediség jelképe. Ez a bor valóban más, ritka és páratlan. Az egyedi szőlőfajta, a kivételes évjárat és a gondos borkészítés találkozásából született karakteres, elegáns aszú.
Ízjegyek, amelyek mesélnek
Több mint 20 évnyi palackos érlelés után a Hetedik mély borostyánszínnel ragyog a pohárban. Illata gazdag és többrétegű: aszalt gyümölcsök, szilvalekvár, pörkölt kávé és fekete tea aromái bontakoznak ki. A korty még mindig friss, meglepően lendületes, az egész szájat betöltő elegáns édességgel. A lecsengés hosszú, rétegzett, harmonikus – tokaji édesborok minden szépségét magában hordozza.
Hogyan készült?
Az aszúszemeket szemenként, többször válogattuk, majd kádakban, erjedő musttal elegyítve 48 órán át áztattuk. Az így készült „aszútésztát” kíméletesen kipréseltük, majd acéltartályban kierjesztettük. Az erjedés után 2,5 évet töltött részben új tölgyfahordóban, hogy kiteljesedhessen aromagazdagsága. Palackozása 2006 februárjában történt.
12,5%-os alkohol-, 169 g/l maradék cukor- és 11,4 g/l savtartalmával egyszerre lendületes, izgalmas és elegáns.
Mikor és hogyan ajánljuk?
A Hetedik önmagában fogyasztva is különleges élmény, ugyanakkor méltó párja kéksajtoknak, gyümölcsalapú desszerteknek (alma, barack), citrusos gyümölcssalátáknak, de bátran kínálhatjuk keleti fűszerekkel készült ételek mellé is. 11–13 °C között tálalva mutatja meg legszebb arcát – ez a hőmérséklet emeli ki gazdag aromáit és kiegyensúlyozott sav-édesség arányát.
Hetedik – egy bor, ami nem csak a pohárban, hanem az emlékezetben is nyomot hagy. Tökéletes választás ünnepekre, különleges ajándéknak vagy ha csak valami igazán emlékezetessel szeretné kényeztetni magát! Aki szereti az édesborok komplexitását, a Tokaji Aszú időtlen eleganciáját, annak kár lenne kihagyni.
Júliusban 15% kedvezménnyel kapható a Borbutikban, vinotékákban, online partnereinknél, valamint a Sárga Borház Vendéglőben.

