Egyéb kategória

2024-es évjárat: korai kezdés, ígéretes kilátások

Idén minden eddiginél korábban, augusztus 23-án a pezsgő alapbor és kísérleti tételek szedésével kezdődött a szüret a Disznókőnél. A száraz furminthoz való alapanyag betakarítását idén is – a tavalyinál közel három héttel korábban, augusztus 27-én – a nyugati fekvésű Dorgó dűlőben kezdtük. 

A 2024-es évben is a szőlő minden fejlődési fázisa (fakadás, virágzás, zsendülés) igen korai volt. A rendkívül meleg nyári hónapok méginkább felgyorsították az érés folyamatát. Bár még mindig nagyon meleg és száraz az időjárás, szerencsére nem tapasztaltunk olyan súlyos szárazságtüneteket, mint a 2022-es nagyon aszályos évben, mivel a júniusi és július eleji esők jó víztartalékot biztosítottak a szőlőink számára. Ennek köszönhetően a fürtök szépen fejlődtek, egészségesek maradtak. 

A száraz boraink készítéséhez szüretelt szőlő minősége szépnek ígérkezik, s noha a hozam eddig kissé elmarad a várakozásoktól, a fürtök nagyon jó sav-cukor arányokat mutatnak. A nyári meleg ellenére gazdag, szép savakkal rendelkező, kiegyensúlyozott száraz borok születésében bízunk. Az aszúsodáshoz elengedhetetlen botritisz egyelőre még várat magára, hiszen az előrejelzések szerint a száraz, meleg idő tovább folytatódik. 

A szüret halad, a tartályok szépen telnek, mi pedig izgatott várakozással telve várjuk, milyen jegyeket emel ki majd borainkban az idei év. A munka oroszlánrésze még előttünk van, de már most látszik, hogy a 2024-es évjárat is különleges lesz.   

Izgatottan várjuk, milyen jegyeket emel ki majd borainkban az idei év.