Egyéb kategória

Megkezdődött a szüret a Disznókő Szőlőbirtokon 

A szüret kezdetével minden évben új fejezet nyílik a birtok életében, hiszen minden évjárat saját, egyedi karakterrel rendelkezik, ami a borban is megmutatkozik. 

A szüret, a préselés és a borkészítés látszólag ugyanazokat a lépéseket követi évről évre, ám a természet adta viszonyok minden alkalommal új kihívásokat és lehetőségeket tartogatnak számunkra. A szüret sikeréhez pedig elengedhetetlen az ezekhez való alkalmazkodás. A Disznókő Szőlőbirtokon minden évben izgalommal telve készülünk erre a rendkívüli időszakra. Mészáros László birtokigazgatóval beszélgettünk arról, hogyan. 

Felkészülés a szüretre – Kipihenten vágunk neki 

Bízunk benne, hogy az időjárás kedvező lesz, és akár egy nagyon szép aszús évjáratban is reménykedhetünk.

A szüret 2,5-3 hónapos intenzív munka, ami komoly kitartást igényel, ezért elengedhetetlen az azt megelőző pihenés. A felkészülés nálunk augusztus elején két hét szabadsággal kezdődik. Ez biztosítja, hogy csapatunk fizikailag és szellemileg is feltöltődve vághasson neki a következő hónapoknak.

Visszatérve átbeszéljük az előttünk álló feladatokat, célokat, hogy milyen borokat és milyen módszerrel szeretnénk készíteni. Így mindenki pontosan tudja, mi a dolga, amikor az első adag szőlő beérkezik a birtokról. 

A pince előkészítése

Gondosan előkészített hordókkal várjuk a szüretet

A pincében zajló előkészületek már hónapokkal a szüret előtt megkezdődnek, hogy minden eszköz, hordó és kezelőanyag rendelkezésre álljon a megfelelő pillanatban. Az előző évjárat borainak palackozása, a hordók tisztítása és fertőtlenítése mind-mind hozzájárulnak ehhez. A szürethez használt eszközöket, tartályokat, tömlőket, présgépeket is gondosan ellenőrizzük és fertőtlenítjük.  

A szüret időzítése

Folyamatosan járjuk a birtokot, figyeljük a szőlő érési állapotát

A szüret időzítése kulcsfontosságú döntés. A szőlő betakarításának időpontja nagymértékben befolyásolhatja a bor minőségét, s ebben akár egyetlen nap is sokat jelenthet. A helyes időpont meghatározásához türelemre, alapos elemzésre, sok éves tapasztalatra és némi intuícióra is szükség van. 

Folyamatosan járjuk a birtokot, figyeljük a szőlő érési állapotát, mintát veszünk, és kóstolással is nyomon követjük az érés folyamatát. A szőlő ugyanis nem akkor érett, mikor édes, hanem amikor a hús mellett a mag és a héj is az. A Disznókő borai az egyensúlyról szólnak, és ezt az egyensúlyt keressük a szőlőben mi is. A próbaszüret és az azt követő laboratóriumi vizsgálatok is segítenek abban, hogy meghozzuk a legjobb döntést.

2024: Korai kezdés, ígéretes kilátások

Idén minden eddiginél korábban, augusztus 23-án a pezsgő alapbor és kísérleti tételek szedésével kezdődött a szüret a Disznókőnél, míg a száraz furmint alapanyagának szüretelését augusztus 27-én kezdtük a Dorgó nyugati lejtőin.    

Noha becslésekbe bocsátkozni még korai, elmondhatjuk, hogy a minőség szépnek ígérkezik. Bízunk benne, hogy a továbbiakban az időjárás kedvező lesz, és akár egy nagyon szép aszús évjáratban is reménykedhetünk. 

Idén minden eddiginél korábban kezdődött a szüret