Egyéb kategória

Miért könnyezik a szőlő?

A borászatban a tavasz egyik legfontosabb pillanata a szőlőkönnyezés. Ez az első látható megnyilvánulása a tavasznak, valamint annak, hogy a növény a téli pihenő után felébredt. Miért könnyezik a szőlő és miért fontos ez?

A tavasz hírnöke

Ez az izgalmas jelenség általában akkor következik be, amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 10 ℃ -ra emelkedik. Ilyenkor megkezdődik a gyökérzet vízgyűjtése, az ősszel a gyökerekbe ereszkedő szőlőnedv emelkedése, hogy táplálja a szőlőt, és amikor eléri a frissen metszett vesszővégeket, azokon “könnycseppként” kicsordulva gyógyítsa a metszés által hagyott hegeket. Sokan a vegetációs időszak kezdetének nem a rügyfakadást, hanem a könnyezés megindulását tartják. 

A könnyezés akár 2 hétig is eltarthat, és a folyamat során minden szőlő 0.5- 4 liter nedvet veszíthet. Ez a veszteség a szőlőfajtától, illetve a metszés során keletkezett sebektől is függ.

Miért fontos?

A könnyezés egyik előnye, hogy újraaktiválja a szőlő vízszállító rendszerét. Amikor a gyökérnyomás felfelé nyomja a vizet a gyökerekből, a tél folyamán a szállítószövetben esetlegesen keletkező légbuborékokat is kiszorítja, így a víz rügyekbe áramlása akadálytalan. 

A szőlőkönnyezés tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény jól induljon neki az újabb növekedési ciklusnak. Ezt azzal is segítjük, hogy legutoljára a legkorábban fakadó területek szőlőit metszük meg (az Illésházy-dűlő Filagória körüli szőlőit). A korai rügyfakadásnak ugyanis nem mindig örülünk. Félő, hogy a tavaszi fagy kárt tehet a fiatal hajtásokban.

Gyógyító könnyek

A kora tavaszi szőlőnedv természetes anyag, egyfajta tisztított víz, amely tápanyagokban, különösen ásványi anyagokban gazdag. Emellett növényi hormonokat, cukrokat, aminosavakat is tartalmaz. Erős antiszeptikus, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, így csökkenti a kiütések vagy az ekcéma okozta viszketést, és jó a pattanásokra is. Viniferint is tartalmaz, amely erős természetes antioxidáns és számos minőségi bőrápolási termék kulcsfontosságú összetevője. Érdekesség, hogy régen a nők minden tavasszal friss szőlőkönnyel mosták az arcukat. Emellett úgy vélték, hogy fogyasztása elősegíti a vér és a máj méregtelenítését is. 

Mindezek tudatában bízunk benne, hogy szőlőink idén is erősek és egészségesek lesznek, tökéletes cukor-, szín- és savkoncentrációt biztosítva a 2021-es terméshez és borokhoz.

Tavasz a Disznókő szőlőbirtokon