Egyéb kategória

Sikeres Furmint Február az Egyesült Királyságban

Az eddigi legsikeresebb Furmint Február kampányon vagyunk túl. Az Egyesült Királyságban harmadik alkalommal megrendezésre került rendezvénysorozaton a topgasztronómiában dolgozó sommelier-k és neves borszakírók vettek részt.

A Furmint Február 3.0 keretében Caroline Gilby MW és Isa Bal MS szakértők által moderált online mesterkurzuson megismert borainkról több remek írás is született az angol sajtóban. 

Többek között Jancis Robinsonnak is köszönhetően – akinek az oldalán már több, mint 20 cikk olvasható a furmintról – a fajta iránt egyre nagyobb az érdeklődés az angol piacon is az újdonságokra és egyediségre nyitott borkedvelők körében. 

Bemutatkozott a Furmint Dry 2019

A furmint kulcsszerepet játszik a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Olyan alapot ad, amire hosszú távon lehet építeni. A mostani kampány során a 2019-es évjárat került kóstolásra, ami a Disznókő esetében fantasztikus évjárat volt.

2019-ben a hideg tél után a meleg, tavaszias idő korán érkezett. Ezt hűvös és esős május, forró június és meglehetősen változékony július és augusztus követte. Korai érésű volt az évjárat, a száraz boroknak szánt szőlőt jóval az átlagos időpont előtt szüreteltük.

A legnagyobbak ajánlásával

A The Times, The Guardian, The Drinks Business mellett még sok ismert magazin és borszakíró méltatta borainkat, megfelelő ételpárosításokat javasolva. Ennek egyik legjobb példája a többszörösen díjazott borszakértő és elismert borbíró, Olly Smith ajánlása a The Daily Mail-ben, ahol a Disznókő Dry Furmintot méltatja, csodás thai étel mellé javasolja.

A kampány részeként a világ legrangosabb borversenyein bíráló és az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb borszakértője, Tom Cannavan is megkóstolta a 2019-es Dry Furmintot. Sőt, ezt választotta a hét borának a wine-pages.com oldalán, így nyilatkozva róla: 

„Milyen szép bor ez! A rengeteg friss, zöld, gyógynövényes citrom és ropogós almaaroma hűvös, elegáns, roppanós ízt, struktúrát és hosszú lecsengést adnak a bornak. A gyümölcsök többrétegű, krémes érettségének és a lecsengés káprázatos, ásványos frissességének egyensúlya jellemzi.”  A részletes borajánló Tom YouTube csatornáján is elérhető:   

A 2019-es Dry Furmint ajánlója Tom Cannavan-tól

Kedvelt az Inspiration 2018

A Disznókő borokról Tamlyn Currin is írt egy nagyon komoly cikket. Ez a jancisrobinson.com oldalon olvasható és kitűnő olvasmány a Furmint rajongóknak. Jancis Robinson szerint a furmint a legígéretesebb szőlőfajtánk. Róla köztudott, hogy nem szórja két kézzel az elismerést, ezért is vagyunk rá büszkék, hogy 2019-es Dry Furmintunk 17 pontot kapott tőle a 20-ból, míg az Inspiration 2018-at 16.5 pontra értékelte. 

A borvilágban jól ismert Jamie Goode két borunkat is értékelte internetes oldalán. Az Inspirationnak az intenzitását és többrétegűségét, míg a Dry Furmint egyensúlyosságát és harmonikus stílusát emelte ki. Ez utóbbiból a készletek fogyóban vannak, így ha meg szeretné kóstolni, nálunk a Borbutikban, vagy partnereinknél személyesen és online is beszerezheti, mielőtt lemaradna róla: 

Inspiration – Egyensúly, kifinomultság, sósság