Egyéb kategória

Bemutatkoztak új boraink a Furmint Februáron 

Sikerrel zárult az idei Furmint Február rendezvénysorozat, mely keretében három borunk új évjáratát kóstolhatta az érdeklődő közönség, illetve több, szívünkhöz közel álló ügyet is támogattunk. 

A Kézdy Dániel által közel másfél évtizede életre hívott, egész hónapon át tartó Furmint Február rendezvénysorozat a hagyományoknak megfelelően idén is a Furmint Nagy Kóstolóval kezdődött. Az érdeklődők első kézből juthattak információhoz a fajtáról, az ahhoz fűződő élményeinkről, szakmai kihívásokról, hiszen birtokigazgatónk, Mészáros László és borászunk, Balogh Rita kereskedelmi vezetőinkkel közösen mutatták be borainkat. 

Nagy izgalommal vártuk a visszajelzéseket, hiszen rendhagyó módon olyan borokkal vártuk a kóstolókat, melyek csak tavasszal kerülnek kereskedelmi forgalomba. A visszajelzések alapján a hamarosan kapható friss, gyümölcsös száraz Disznókő Furmint 2022, a birtok legszebb szárazborainak házasításából fahordós erjesztéssel készült Inspiration 2021 és a  a 2019-es évjáratú 1413 Édes Szamorodni is nagy sikerrel debütált. 

Jótékony célt támogattunk Miskolcon, Debrecenben és Temesváron is

Debütált az Inspiration 2021

A Furmint Február Miskolc sétáló kóstoló a furmint népszerűsítése mellett jótékony célt is szolgált. Nagy öröm számunkra, hogy az általunk felajánlott, Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014, Furmint Kései Szüret 2020 és Inspiration 2021 borokat tartalmazó csomagokkal mi is hozzájárulhattunk az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház működéséhez. Az adománygyűjtő kezdeményezés nyomán a rendezők mintegy 500 000 forintot adhattak át a színháznak, melyhez köszönjük a borkedvelő közönség segítségét! 

A Debreceni Borozó szakmai folyóirat által rendezett Furmint Februárhoz kapcsolódó jótékonysági borárverés teljes bevételét a ritka genetikai betegségben szenvedő Szendrei Bíborka Lelle gyógykezelésére ajánlották fel a szervezők. A „Mert minden csepp segítség számít!” elnevezésű árverésen 85 különleges borra lehetett licitálni, a legértékesebb tétel a Disznókő pincészet által felajánlott Kapi Vineyard Collection Nr2 díszdobozos kollekciója volt. A licitálóknak köszönhetően 1 180 000 forint került az Együtt Bíborkáért Alapítványhoz. 

A Furmint Február immár határokon átívelő rendezvénysorozat, mely Temesváron is jótékony célt szolgált, az 5 éves Dávid gyógykezelését támogatva. Itt pár nappal a hivatalos rendezvényt követően az érdeklődők egy Disznókő vertikális aszú kóstolón is részt vehettek, ahol többek között a legendás 1993-as évjáratú Disznókő aszút is kóstolhatták. 

Sikeres Furmint Február Londonban

Caroline Gilby MW terroir mesterkurzusán a Kapi 2015 szerepelt

A furmint iránt egyre nagyobb az érdeklődés az angol piacon is az újdonságokra és egyediségre nyitott borkedvelők körében. A Furmint Február 5.0 a fantasztikus 2021-es évjárat száraz borainak előzetes bemutatója, egyúttal világpremierje volt. A rendezvényen neves sommelier-k és borszakírók ismerhették meg száraz és édes borainkat, míg Caroline Gilby MW terroir mesterkurzusán a Kapi 2015 szerepelt, melyet a Wine Enthusiast magazin 98 pontra értékelt! 

A legnagyobbak ajánlásával

A londoni Furmint Februáron szereplő borainkat több ismert magazin és borszakíró is méltatta. A Decanter oldalán Sylvia Wu arról írt, hogy bár a száraz furmint egyre nagyobb népszerűségnek örvend gyümölcsösségének, friss savainak és ásványosságának köszönhetően, a Tokaji borvidék igazi legendája azonban továbbra is az aszúkban rejlik. A Disznókő 6 Puttonyos aszúja pedig szerinte “tökéletes példája annak, hogy ezek az aranyszínű nektárok milyen hihetetlen komplexé válnak az érlelés során, miközben megőrzik a furmint sajátosan finom egyensúlyát.” 

A borvilág egyik meghatározó szaklapja, a Wine Enthusiast magazin a Disznókő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016 -ot 97, míg a 2013-as 5 Puttonyos Aszút 96 pontra értékelte, kiemelve azok  csodás sav-cukor egyensúlyát. Ugyancsak kiváló értékelést kaptak boraink James Sucklingtól, a neves borkritikustól, valamint a Wine Spectator magazintól, mely a 2020-as száraz Furmintunkat tavaly a legjobb 100 bor közé választotta. Reméljük a március végétől piacra kerülő új évjárat is hasonlóan sikeres lesz!