Egyéb kategória

Bemutattuk a Disznókő Kapi Vineyard 2017 Tokaji 6 Puttonyos Aszút!

A Disznókő Szőlőbirtok 30. évfordulójára olyan aszút készítettünk, ami tökéletesen megmutatja a termőhely kivételességét, az általunk képviselt minőséget és a Disznókő stílus káprázatos frissessége jellemzi. 

A Disznókő Szőlőbirtok idén 30 éves. Az Axa Millésimes által életre hívott álom és a pincészet által eddig elért eredmények megünneplésére egy olyan borral készültünk, amely a legszebben mutatja be a kivételes termőhelyünkben rejlő páratlan lehetőségeket, egyúttal a Disznókő stílusra jellemző minőséget, erőteljes minerális karaktert és káprázatos frissességet is.

Miért különleges a Kapi?

A kitűnő 2017-es évjáratból származó, dűlőszelektált Disznókő Kapi Vineyard Tokaji 6 Puttonyos Aszú immár ötödik évjárata a csak kivételes években, kis mennyiségben piacra kerülő, rendkívül ritka csúcsborunknak.

A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150-180 méter magasságban található, gyönyörű aszúszemeket adó premier grand cru dűlő, mely borai élénkebb savaikkal, mérsékeltebb cukor- és magasabb savtartalmukkal, valamint fűszeres és ásványos utóízükkel különlegesen elegánsak.

A Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszú csakis olyankor készül, amikor a dűlőben termett szőlő minősége egészen kiemelkedő és kivételesen tiszta, strukturált, friss, hosszú aszú születhet az itt szüretelt aszúszemekből. A Kapi nem véletlenül az ünnepek méltó bora.

A kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustból készült bort árulkodó arany szín jellemzi. Illata virágos-akácos, trópusi gyümölcsökben dúskáló. Ízében vibráló és gazdag, egyszerre élénk és selymes, koncentrált és légies. Krémesen telt, remek szerkezetű, izgalmasan fűszeres lecsengéssel.

Hazai és nemzetközi bemutató

A Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017 nemzetközi bemutatójára 2022. november 7-én a párizsi Michelin csillagos étteremben, a Divellec-ben került sor egy ebéddel egybekötött borkóstoló keretében, ahol a résztvevők a jelenleg forgalomban lévő boraink mellett a Kapi előző évjáratait is megismerhették. 

A hazai bemutatónak a Gundel Palota Erzsébet Királyné Bálterme volt a helyszíne, ahol nemcsak a Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017, de ezzel egyidejűleg a megszűnt aszú eszencia folytatásának számító VPTS 2017 is bemutatkozott. Az állófogadáson a Gundel Cafe Pattisiere Restaurantnak köszönhetően a Disznókő boraival gyönyörűen harmonizáló falatkák tették még izgalmasabbá, komplexebbé a borkóstoló élményét.

A sommelierekből, borszakírókból, törzsvevőkből álló vendégeknek Mészáros László birtokigazgató mutatta be az új borokat. A rendezvény résztvevői egyúttal olyan, már csak a pincészetünk aszútékájában található borkülönlegességeinket is kóstolhatták, mint a 1997-es Disznókő 6 Puttonyos és a 2007-es 5 Puttonyos Aszú, illetve a 2017-es Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú évjáratából származó 1413 Édes Szamorodni és magnum palackozású száraz furmint. Kitűnő lehetőség volt ez arra, hogy a különböző évjáratú borok fejlődését összehasonlítva bizonyítsuk, hogy olyan különleges, letisztult és harmonikus borok születnek nálunk, melyek hűen tükrözik a Disznókő Szőlőbirtok mottóját: „Pleasure of Purity”, azaz a „Tisztaság öröme”.

Amennyiben a mindössze 5172 egyedileg sorszámozott és szignált palackkal készült Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszúból öt palackkal vásárol, december 15-ig további egy palackot ajándékként adunk. Ezzel egyidejűleg a három különböző évjáratot tartalmazó Kapi Aszú Collection 15% kedvezménnyel kapható a birtok Borbutikjában és partnereinknél egyaránt.

Disznókő 

borbolt.hu