Egyéb kategória

Gyűjtői tételként szerepeltek boraink a Decanter FWE londoni rendezvényén 

Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Szőlőbirtok is részt vehetett boraival a november elején, idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő Decanter Fine Wine Encounter London rendezvényen.  

A nemzetközi borszíntér egyik legexkluzívabb eseményének, a világjárvány miatt hosszabb kihagyás után először megrendezésre kerülő Decanter Fine Wine Encounter 2022-nek helyszíne a város egyik legszebb, lenyűgöző báltermeiről is híres, ötcsillagos szállodája, a The Landmark London volt. A népszerű borrendezvény a világmárkaként ismert pincészetek, sommeliere-k, szakértők, újságírók és kritikusok nemzetközi találkozója, mely idén egybeesett a Fine Wine Encounters 25. évfordulójával. Ebből az alkalomból a szervezők rendkívüli programmal készültek a borértő, borkedvelő közönség számára. 

Egyedüli magyar borászatként szerepeltünk

A rendezvény újdonságaként idén először az úgynevezett Cellar Collection Room-ban kaptak helyet azok a borászatok, melyek borait gyűjtői tételként ajánlották. A cél az volt, hogy rávilágítsanak, a világ legjobb borai az évek során újabb ízjegyekkel gazdagodva akár hosszú évtizedekig is megőrzik szépségüket, különleges, ritka élményt nyújtva a türelmes fogyasztónak.  

Nagy büszkeség számunkra, hogy mindössze 20 válogatott pincészet egyikeként, egyedüli magyar borászatként mutathattuk be a Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú három különböző évjáratán keresztül  – amelyek közül az egyiknek 10 év körülinek kellett lennie –  boraink fejlődési ívét. 

Mit kóstolhattak a résztvevők?

A Disznókő Szőlőbirtok az alábbi borokkal vett részt a rendezvényen:

Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2002 – “Igazán pazar bor, trópusi gyümölcsös bor, guava, mangó, és enyhén gombás-földes jegyekkel, a gazdag sült alma ízek és a szépen integrál, krémes tölgy mellett az összetett, füstös ásványi jegyek hatalmas komplexitást adnak. Ízét az ásványi savak határozzák meg, amely az évjárat gazdagságán, édességén és pazarságán keresztül hat. Mesésen karamellás, sok narancs és érett, füstös, mély sárgabarack és füge jeggyel. Mesés, nagy, robbanékony bor, hatalmas karakterrel.” – Tom Cannavan 96p

Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2007 – “Az 5 Puttonyos Aszú stílus nagyon klasszikus kifejezése a narancshéj, aszalt sárgabarack és őszibarack aromáival, valamint  aszalt gyümölcsökkel. Ízében intenzíven édes, de élénk savtartalma miatt szinte sósnak tűnik.” Caroline Gilby 18.5/20 

Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013 – “Krémes vanília aromákat mutat érett körtével, akáccal és őszibarackkal. Zamatos és selymes, a birsalma és a méz gyönyörű tisztaságával és kiváló intenzitásával, valamint finom savakkal, amelyek egyensúlyt és nagyon hosszan tartó hatást biztosítanak”. Caroline Gilby 19/20

Disznókő Tokaji Dry Furmint 2021 

Disznókő Inspiration Tokaji Dry 2020  

Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016  

Disznókő ‘Kapi Vineyard’ 6 puttonyos Tokaji Aszú 2015 

A  Decanter Fine Wine Encounter London kétségtelenül olyan, borértőket vonzó rendezvény, ahol a világ legnevesebb borházai mellett a borszektor elismert szakértői és szakemberei vettek részt a világ minden tájáról. A Cellar Collection Room egyrészt ritka lehetőséget nyújtott a borkedvelők számára, hogy a már nehezen hozzáférhető évjáratokat is megkóstolva tapasztalják, milyen rendkívüli érlelési potenciálja van a tokaji aszúnak, mi pedig közelebbről is megismerkedhettünk azokkal, akik rajongói borainknak. Igazán nagy élmény volt ilyen színvonalas rendezvényen a világ vezetői márkai között megjelenni.