Egyéb kategória

Disznókő aszút ajánl karácsonyi desszertnek a brit életmód magazin

“Zárja a karácsonyt egy jó desszertborral! Nem minden desszertbor túlzóan édes. A legjobbak a világ legfinomabb, emellett különböző fogások mellé is kiváló borai közé tartoznak.”

Ezekkel a sorokkal kezdi ajánlóját a népszerű brit online életmód magazin, a B-C-ing-U.com.  Az ünnepi asztalra ajánlott borválogatásukban ott szerepel a 2013-as Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszúnk is, melyről a szerző kiemeli, hogy nemcsak bizonyos ételek mellé, hanem aperitifként is nagyszerű választás. 

“Az 1732 óta első osztályú besorolású Disznókő Szőlőbirtok nagyon friss, kiegyensúlyozott édes borokat készít gazdag, érett gyümölcsjegyekkel. Fogyasztása kéksajtokhoz, desszertekhez, a keleti konyha fogásaihoz ajánlott, vagy egyszerűen csak élvezze önmagában!” 

Disznókő Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2013 – Kiváló értékeléseket kapott

A 2013-as Disznókő Tokaji 5 Puttonyos Aszú több borkritikust is elvarázsolt, s az alábbi értékeléseket kapta:

Neal Martin – Vinous: „A 2013-as Tokaji Aszú 5 Puttonyos pompás illatában szárított méz-, birsalma- és mézeskalács, melyek mindegyike szép és határozott. Ízében nagyon gazdag, szép egyensúllyal, … a lecsengésben pedig diszkrét kesernye ellensúlyozza a maradék cukrot. Az utóízben karamelles árnyalatok. Nagyszerű bor. 92 pont”

James Suckling: „Nagyszerű példája a Tokaji Aszú-nak a (nagyon hosszú) ideális érlelési potenciálja legelején. Lenyűgöző illatában citrom krém, aszalt őszibarack és kandírozott ananász. Gazdag és krémes bor marcipános karakterrel, és ami még fontosabb, élénk savak és finom tanninok teszik igazán frissítővé. Kiváló egyensúly jellemzi a nagyon hosszú és tiszta lecsengésnek köszönhetően. 75% furmint, 15% zéta és 10% hárslevelű. Fenntartható gazdálkodásból. 95 pont

Jeff Jenssen – Wine Enthusiast: „Sötét borostyán színű aszú a lonc, őszibarack és akácvirág illatával. Ízében a lóhere méz, körte és a sült édes alma köszönnek vissza. A savai gyönyörűen ellensúlyozzák az édességét. 96 pont

Jancis Robinson: „75% furmint, 15% zéta, 10% hárslevelű, furmint és hárslevelű alapborban és mustban macerálva. Nem túl forró, késői érésű évjárat, sok savval. A hűvösebb, esős szeptember késleltette a botritisz megjelenését, de végül rekordszámú aszúbogyót szedtek, és 2013 az egyik leggazdagabb aszú évjárat volt Tokajban. Gazdag botritisz – sokkal több, mint egy Sauternes-ben. Illatában gazdag méz és zöld jegyek.  Ízben masszív savak…őszibarack héj. Fiatalos és elegáns. Koncentrált, sűrű és feszes. Csodálatos frissesség és potenciál. Hosszú lecsengés. Fogyassza 2050-ig. 18/20 pont

A Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 már fogyasztható, de rendkívül hosszú érési potenciállal rendelkezik (több mint 20 év). Ahhoz, hogy a legszebb árnyalatait is ízlelhessük, hidegen (11-13°C) szolgáljuk fel! Felbontás után hűtőben tárolva legalább egy hétig megőrzi frissességét.

Kóstolja meg nálunk a Borbutikban, vagy szerezze be alábbi online partnereinknél: 

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu