Egyéb kategória

Furmint – A tökéletes fehérbor vörös ételek mellé

“Nem tudom, hogy van-e még egy olyan fehérbor, amely ennyire izgalmasan és sokoldalúan illeszkedik az ételekhez” írta Tamlyn Currin borszakíró a www.jancisrobinson.com oldal munkatársa, akinek egyik fő érdeklődési területe az étel-és borpárosítás. Nagy öröm számunkra, hogy legutóbbi furmint- és ételpárosításról szóló cikkéhez a Disznókő Furmint 2021 adta az ihletet. 

Tamlyn Currin saját bevallása szerint is a furmint nagy rajongója, lenyűgözi annak változatossága, valamint, az a képessége, milyen jól tudja a termőterületet közvetíteni. Tökéletesen egyetért Jancis Robinsonnal abban, hogy a furmint lehet Magyarország zászlós bora, névjegye.  

A furmint rendkívül sok stílusban elkészíthető, remek savszerkezetű, ezért nagyon ételbarát bor – a gasztronómia szerelmeseinek titkos fegyvere. Mint írja, nagyon jól működik az olyan édeskés ízű, ám sós ételekkel, mint a sült sárgarépa vagy a sertéshús. Savai friss, könnyed ízvilágot kölcsönöznek a leggazdagabb ételeknek is, ugyanakkor a citrusfélék határozott ízeivel is jó párost alkot. Van egyfajta krémes jellege, és szereti a fűszernövényeket is.

Sokoldalúsága ellenére a furmintot gyakran kihagyják a hagyományos étel-bor párosítási útmutatókból, s jellemzően könnyebb ételekhez, például halakhoz, baromfihoz és krémes ételekhez ajánlják. Határozott savtartalmának és összetett ízvilágának köszönhetően azonban a furmint szembemegy ezekkel a konvenciókkal. 

A legtökéletesebb választás gulyáshoz

Tamlyn Currint egy hosszú borkóstoló után magyar kollégája egy hamisítatlan gulyáslevessel lepte meg, s ekkor érte a felismerés, hogy “a száraz furmint a legtökéletesebb választás a gulyáshoz, míg gulyás a legtökéletesebb étel a száraz furminthoz.” Bár a párosítás elsőre meghökkentőnek tűnhet, a gulyás telt ízvilága a paprika, a sárgarépa és a paradicsom élénkségével tökéletes párost alkot a Disznókő Furmint friss savaival és komplexitásával. Bizonyíték ez arra, hogy ha sikerül túllépünk a belénk sulykolt szabályokon, a furmint- és ételpárosítás teljesen új világa nyílhat meg előttünk, mely messze túlmutat a hagyományokon. 

Tamlyn Currin állítja: a száraz furmint szereti a vörös ételeket. Az édes és csípős fűszerpaprikát csakúgy, mint a chipotle chilit, a paradicsomot, a radiccihiót, a cseresznyét, az áfonyát vagy a gránátalmát. Remekül illik a kacsához, a szalámihoz és a szalonnához is, hiszen friss savai jól ellensúlyozzák a zsírosabb ételeket teltségét. Minél élénkebb, merészebb és pikánsabb a vörös színű étel, annál virgoncabb mellé a furmint. 

Tamly Currin kísérletezése nem állt meg a gulyásnál. Azt tapasztalta, hogy az olyan klasszikus vörös húsételek, mint a steak vagy a bárányhús is új élményt jelentenek a furminttal, és ha a hús mellé valamilyen vörös mártás is kerül, a párosítás egyszerűen kiváló. Megkóstolta grillezett báránybordához vörös salsával, paprikás vajjal megkent steak mellé, és friss paradicsomszeletekkel megrakott hamburgerrel is. Mindannyiszor azt tapasztalta, hogy a furmint-ételpárosítást a paprika/paradicsom jelenléte dobta fel igazán. 

A Furmint vörös ételekkel való kompatibilitásának felfedezése a kulináris lehetőségek teljesen új világát nyitja meg, melyeknek csak a képzelet szab határt.  Ha legközelebb egy palack Disznókő Furmintot bont, fontolja meg, hogy valamilyen merész, vörös színű étellel párosítja – lehet, hogy egy új kedvenc kombinációt fedez fel!

forrás: https://www.jancisrobinson.com/articles/furmint-red-food-white-wine