Egyéb kategória

Mivel párosítsuk a Furmintot? A Disznókő kreatív kóstolója Londonban

Kínálna furmintot parmezános spárgakrémhez vagy csirke tikkát joghurttal és korianderrel dűlőszelektált 6 Puttonyos Tokaji Aszúhoz? Kipróbáltuk és működik, akárcsak egy sor más tokaji édes borral! A Disznókő legújabb, kreatív borvacsoráján meglepő ételeket párosítottunk borainkhoz.

Az évek során mindig is arra törekedtünk, hogy újító és inspiráló módon mutassuk be a Disznókő borok gazdagságát és sokoldalúságát. Már 2008-ban is ezt a célt szolgálta az akkor még rendhagyó és formabontó borvacsoránk, ahol az aszút kínai ételekkel párosítottuk, hogy megmutassuk, a Tokaji borokkal egy egész menüsor végigkísérhető. Idén a londoni Furmint Februárt megelőző, a szakma neves és elismert képviselőinek tartott borvacsoránkon azt próbáltuk bizonyítani, hogy a különböző stílusú, furmintból készült boraink nemcsak a tradicionális, de különleges fogások mellé is remekül párosíthatók. A rendezvény megmutatta, hogy a Disznókő édes borai nem desszertborok, hanem komplexitásukkal, egyszerre friss és kifinomult ízeikkel, elegáns és remek harmóniát mutató struktúrájukkal tökéletesen kísérnek végig akár egy egész étkezést is.

Gondolatébresztő kóstoló

Gondolatébresztő kóstoló Londonban (kép forrása: https://medium.com/@joanna.dabrowska/how-to-pair-your-furmint-eef05dee739e)

Az eseményen a résztvevők a Disznókő portfoliójának kóstolása mellett olyan ételek párosítását próbálhatták meg, amelyekre talán soha nem is gondoltak volna ilyen borok mellé. A szakembereket arra ösztönöztük, hogy bátran kóstolják a különféle fűszeres, sós és édes ételeket száraz és édes boraink mellé, és találják meg, melyik a számukra ideális párosítás.

A londoni borvacsora sikerét bizonyítja, hogy több résztvevő és borszakíró is közzétette tapasztalatait, élményeit, melyekből az alábbiakban válogatunk.

Parmezános spárgakrém – Disznókő Tokaji Furmint 2022

Disznókő Tokaji Furmint 2022

A spárgát hírhedten nehéz borhoz párosítani, ám ez a friss, tavaszias étel jól illik a Disznókő Tokaji Furmint 2022-höz. A bor ásványossága és a parmezán szépen illeszkedett egymáshoz, akárcsak a savai a tejszínhez és a sajthoz.

Pármai sonka, bocconcini, bazsalikom – Disznókő Inspiration 2021

Disznókő Inspiration 2021 (kép forrása: https://www.the-buyer.net/tasting/wine/disznoko-with-a-difference-furmint-turner)

Az édes és füstös hús szépen illeszkedett az Inspriation füstös, hordós jegyeihez, míg a sós bocconcini és a bazsalikom kiemelték a bor gyümölcsös jegyeit.

Fűszeres báránykofta – Disznókő Késői Szüret 2020

Disznókő Késői Szüret 2020

A késői szüretelésből adódó édesség szépen enyhítette a kofta a csípősségét, míg a friss savak könnyebbé tették a zsíros húst. Ez az étel kitűnően működött még a 2019-es 1413 Édes Szamorodnival és a 2017-es 6 Puttonyos Kapi Aszúval is, de volt olyan vélemény is, mely szerint az 1995-ös 6 Puttonyos Aszúnkkal volt a legtökéletesebb párosítás. 

Paradicsommal, mozzarellával és pestoval töltött sült gnocchi – Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2019

Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2019

A bor enyhe élesztős jegyei a jerezi kroketták emlékét idézve nagyon szépen harmonizálnak az étellel.

Cajun tonhal tataki, wasabi emulzió, kaviár – Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 (kép forrása: https://www.the-buyer.net/tasting/wine/disznoko-with-a-difference-furmint-turner)

A bor édessége és a wasabi fűszeressége szépen kiegészítik egymást, emellett az aszú finomsága szépen illett a nyers halhoz. Ez az étel fantasztikus volt a 1413 Édes Szamorodnival és a 2015-ös 6 Puttonyos Kapi Aszúval is.

Fűszeres rák-tortácskák, avokádópürével – Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016 (kép forrása: https://www.the-buyer.net/tasting/wine/disznoko-with-a-difference-furmint-turner)

A bor édessége és a rákkeverék fűszeressége jól összeillett, akárcsak a friss savak a rák és az avokádó krémességével. Mivel az ételben egyik íz sem dominált igazán, így több különböző stílusú borral is sikert aratott. Volt, aki szerint a Tokaji Száraz Szamorodnival alkotott nagyon egyedi kombinációt, de a 2022-es Tokaji Furmint és Inspiráció mellé is sikeres volt.

Csirke tikka mézes joghurttal és korianderrel – Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú Kapi 2015

Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú Kapi 2015 (kép forrása: https://www.the-buyer.net/tasting/wine/disznoko-with-a-difference-furmint-turner)

A Kapi Aszú cukortartalma kiváló a tikka fűszerkeverékkel, ugyanakkor a Kapi-dűlőből származó extra frissesség miatt a joghurt és a koriander sem kerül háttérbe. Ez az étel sikeres volt még a 2016-os évjáratú 6 Puttonyos Aszúnkhoz is, illetve egy könnyedebb, de ugyancsak remek párost alkotott a Disznókő Késői Szüret 2020-al.

Ajánlások

Minden borvacsora egyedülálló történetet mesél el (kép forrása: https://medium.com/@joanna.dabrowska/how-to-pair-your-furmint-eef05dee739e)

Minden borvacsora egyedülálló történetet mesél el a Tokaji vidék gazdag örökségéből. A londoni borvacsorán született különleges étel- és borpárosítások az alábbi linkeken keresztül érhetők el angol nyelven:

The Buyer

Medium

S hogy hol lehet velünk legközelebb találkozni? Szeretettel várjuk Debrecenben egy különleges aszúkóstolóra 2024. április 24-én 19:00-tól „Fiatal ötputtonyosok, érett hatputtonyosok” tematikában a Rigó utca 1. szám alatt található kóstolóteremben.