Mivel párosítsuk a Furmintot? A Disznókő kreatív kóstolója Londonban
Kínálna furmintot parmezános spárgakrémhez vagy csirke tikkát joghurttal és korianderrel dűlőszelektált 6 Puttonyos Tokaji Aszúhoz? Kipróbáltuk és működik, akárcsak egy sor más tokaji édes borral! A Disznókő legújabb, kreatív borvacsoráján meglepő ételeket párosítottunk borainkhoz.
Az évek során mindig is arra törekedtünk, hogy újító és inspiráló módon mutassuk be a Disznókő borok gazdagságát és sokoldalúságát. Már 2008-ban is ezt a célt szolgálta az akkor még rendhagyó és formabontó borvacsoránk, ahol az aszút kínai ételekkel párosítottuk, hogy megmutassuk, a Tokaji borokkal egy egész menüsor végigkísérhető. Idén a londoni Furmint Februárt megelőző, a szakma neves és elismert képviselőinek tartott borvacsoránkon azt próbáltuk bizonyítani, hogy a különböző stílusú, furmintból készült boraink nemcsak a tradicionális, de különleges fogások mellé is remekül párosíthatók. A rendezvény megmutatta, hogy a Disznókő édes borai nem desszertborok, hanem komplexitásukkal, egyszerre friss és kifinomult ízeikkel, elegáns és remek harmóniát mutató struktúrájukkal tökéletesen kísérnek végig akár egy egész étkezést is.
Gondolatébresztő kóstoló
Az eseményen a résztvevők a Disznókő portfoliójának kóstolása mellett olyan ételek párosítását próbálhatták meg, amelyekre talán soha nem is gondoltak volna ilyen borok mellé. A szakembereket arra ösztönöztük, hogy bátran kóstolják a különféle fűszeres, sós és édes ételeket száraz és édes boraink mellé, és találják meg, melyik a számukra ideális párosítás.
A londoni borvacsora sikerét bizonyítja, hogy több résztvevő és borszakíró is közzétette tapasztalatait, élményeit, melyekből az alábbiakban válogatunk.
Parmezános spárgakrém – Disznókő Tokaji Furmint 2022
A spárgát hírhedten nehéz borhoz párosítani, ám ez a friss, tavaszias étel jól illik a száraz Disznókő Tokaji Furminthoz. A bor ásványossága és a parmezán szépen illeszkedett egymáshoz, akárcsak a savai a tejszínhez és a sajthoz. Próbálja ki a legújabb évjárat mellé is!
Pármai sonka, bocconcini, bazsalikom – Disznókő Inspiration 2021
Az édes és füstös hús szépen illeszkedett az Inspriation füstös, hordós jegyeihez, míg a sós bocconcini és a bazsalikom kiemelték a Disznókő Inspiration gyümölcsös jegyeit.
Fűszeres báránykofta – Disznókő Késői Szüret 2020
A késői szüretelésből adódó édesség szépen enyhítette a kofta a csípősségét, míg a friss savak könnyebbé tették a zsíros húst. Ez az étel kitűnően működött még a Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodnival és a 2017-es 6 Puttonyos Kapi Aszúval is, de volt olyan vélemény is, mely szerint az 1995-ös 6 Puttonyos Aszúnkkal volt a legtökéletesebb párosítás.
Paradicsommal, mozzarellával és pestoval töltött sült gnocchi – Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2019
A bor enyhe élesztős jegyei a jerezi kroketták emlékét idézve nagyon szépen harmonizálnak az étellel.
Cajun tonhal tataki, wasabi emulzió, kaviár – Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
A bor édessége és a wasabi fűszeressége szépen kiegészítik egymást, emellett az aszú finomsága szépen illett a nyers halhoz. Ez az étel fantasztikus volt a 1413 Édes Szamorodnival és a 2015-ös 6 Puttonyos Kapi Aszúval is.
Fűszeres rák-tortácskák, avokádópürével – Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016
A bor édessége és a rákkeverék fűszeressége jól összeillett, akárcsak a friss savak a rák és az avokádó krémességével. Mivel az ételben egyik íz sem dominált igazán, így több különböző stílusú borral is sikert aratott. Volt, aki szerint a Tokaji Száraz Szamorodnival alkotott nagyon egyedi kombinációt, de a száraz Tokaji Furmint és Inspiráció mellé is sikeres volt.
Csirke tikka mézes joghurttal és korianderrel – Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú Kapi 2015
A Kapi Aszú cukortartalma kiváló a tikka fűszerkeverékkel, ugyanakkor a Kapi-dűlőből származó extra frissesség miatt a joghurt és a koriander sem kerül háttérbe. Ez az étel sikeres volt még a 2016-os évjáratú 6 Puttonyos Aszúnkhoz is, illetve egy könnyedebb, de ugyancsak remek párost alkotott a Disznókő Késői Szüret 2020-al.
Ajánlások
Minden borvacsora egyedülálló történetet mesél el a Tokaji vidék gazdag örökségéből. A londoni borvacsorán született különleges étel- és borpárosítások az alábbi linkeken keresztül érhetők el angol nyelven: