Egyéb kategória

Disznókő Kapi 2017 – Új legenda születik?

A rendkívül ritka, dűlőszelektált Disznókő Kapi Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2017 egy különleges termőterület legtisztább kifejeződése. Kivételes évjáratból, a Disznókő stílusra jellemző káprázatos frissességgel, minőséggel.  

Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú csakis olyankor készül, amikor a dűlőben termett szőlő minősége egészen kiemelkedő és kivételesen tiszta, strukturált, friss, hosszú aszú születik. A kiemelkedő évjáratok közül eddig mindössze 1999, 2005, 2011, 2015 adott önálló Kapi aszút. A kitűnő, 2017-es évjáratból származó, immár ötödik Kapi Aszút nemrég mutattuk be. 

Miért különleges a Kapi? 

A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található, a szomszéd dűlőktől markánsan elkülönülő terület. 

Különlegességét az adja, hogy talaja valamelyest könnyebb, lazább szerkezetű, mint a birtok többi területéé. A löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban és mészben különösen gazdag. Valószínűleg ennek a löszös-meszes rétegnek köszönhető, hogy bár ez a legmelegebb fekvésű dűlőnk, ahol gyorsan érik a szőlő, az innen származó aszúborok savai mégis a legfrissebbek és ez a magas savtartalom a forró évjáratokban is megmarad. 

Az elmúlt évtized egyik legszebb évjárata

2017 mennyiségben és minőségben is gazdag borokat adó év volt, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. A nagyon hideg telet követő enyhe tavasz korai rügyfakadáshoz vezetett, és szerencsére a virágzás is ideális körülmények között zajlott le május végén. A változékony, meleg nyár során a száraz, forró időszakokat gyakran követték heves záporokkal tarkított napok, így a szőlő a szokásosnál korábban érett. 

Milyen volt a szüret?

A nemespenész a már teljesen érett bogyókon telepedett meg, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű, gyönyörű aromákkal rendelkező aszúszemeket adva. Ezeket szeptember 27. és október 21. között, 3 fázisban szedtük. Az egyenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tároltuk. Az alapborhoz használt szőlőt szeptember végén, az alapmusthoz használt fürtöket október 20-án szedtük.

Komplex, csodás egyensúlyú aszú született 

Az aszúszemek 40%-át zúzás nélkül, zajosan erjedő furmint mustban 2 napig, míg a többi aszúszemet az erjedés végén lévő borban 12 órán át áztattuk. A hosszú préselést követően az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban és részben kishordókban történt, majd  a bort 2 éven keresztül érleltük 225 literes tölgyfahordókban, melyeknek negyede új, magyar tölgyfahordó volt. A palackozásra 2020 júliusában került sor, s mindössze 5172 egyedileg sorszámozott és szignált palack készült.

A kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustból készült Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszút árulkodó arany szín jellemzi. Illata virágos-akácos, trópusi gyümölcsökben dúskáló. Ízében vibráló és gazdag, egyszerre élénk és selymes, koncentrált és légies. A borban található  7.32 g/l frissítő, mégis érett sav tökéletes harmóniát és egyensúlyt alkot a 12 százalékos alkohollal és 164 g/l maradék cukorral, valamint a kristálytiszta ásványi karakterrel. A Kapi nem véletlenül az ünnepek méltó bora. Krémesen telt, remek szerkezetű, hosszabb érlelésre is ideális, igéző aszú, tiszta, izgalmasan fűszeres lecsengéssel.

Hogyan fogyasszuk?

Kapi Válogatás – Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 3 évjáratból

A Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú igazi „meditálós bor”, mely egy ünnepi vacsora megkoronázásaként az étkezés után vagy egy tökéletes este végén, önmagában fogyasztva nyújtja a legmaradandóbb élményt! 

Ha mégis szeretne mellé falatozni, fogyassza omlós piskóta, gyümölcs vagy pár szem mandula kíséretében. Gyönyörűen harmonizál vele az olyan érett, kemény sajt is, mint egy érlelt Beemster Dutch Gouda, melynek sós és karamell jegyei szépen visszaadják az aszú ásványosságát és karamelljét.

Miután birtokunkba jut, azonnal fogyasztható, de a húszéves vagy még hosszabb érlelést is meghálálja. Fogyasztása 11–13°C-ra hűtve ideális. A palack felbontása után hűtőszekrényben még néhány hétig megőrzi frissességét.

Amennyiben a rendkívül ritka Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszúból öt palackkal vásárol december 15-ig, további egy palackot ajándékba adunk. Ezzel egyidejűleg a három különböző évjáratot tartalmazó Kapi Vineyard Collection No.2 15% kedvezménnyel kapható a birtok Borbutikjában és alábbi online partnereinknél:

Disznókő 

borbolt.hu