Egyéb kategória

 Új díszdobozos aszúkollekciók a Disznókőtől  

A Disznókő három exkluzív, limitált kiadású presztízskollekcióval jelentkezett, melyek kivételes aszúkat rejtenek. A három-három különböző aszút tartalmazó válogatás tökéletes lehetőség a Tokaji Aszúk sokféleségének felfedezésére. 

A  karácsonyról mindenkinek picit más jut eszébe. Van, akinek az apró családi hagyományok, amitől igazán különleges lesz az ünnep, van, akinek a gyertyafény vagy a lakást betöltő finom illatok, másnak az előkészület izgalma vagy a karácsonyfa fényei, és az ajándékozás öröme. Hisszük, hogy a tökéletes ajándék varázsa az odafigyelésben rejlik, s olyan, amitől a megajándékozott különlegesnek érzi magát. A tematikus, díszdobozos Disznókő gyűjtemények mindegyike kiváló választás a különleges alkalmakra. Az aszúhoz mellékelet rövid leírásnak köszönhetően pedig bárki igazi borszakértőként fedezheti fel a különböző évjáratok, termőterület vagy bortípus egyediségét, ízvilágának mélységét.

Discover the great 2017 vintage of Tokaj Aszú” – A Tokaji Aszú 3 stílusa egy kiváló évjáratból

Disznókő Discovery of the Great Tokaji 2017 – 3 különböző típusú aszú 2017-ből

(1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017, 1 palack Disznókő V.P.T.S. 2017)

A Tokaji Aszú varázslatos bor, saját egyéniséggel. A kiváló évjáratból származó 5 puttonyos, 6 puttonyos és az aszúeszencia helyébe lépett V.P.T.S. borainkat tartalmazó válogatás a Tokaji Aszú különböző stílusainak felfedezésére csábít, amelyek egyediségét az édesség mértéke határozza meg. 

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos – A Disznókő stílus tökéletes definíciója, a maga tökéletes tisztaságában. A botritiszes aszúbogyók gazdag aromás komplexitása és a gyümölcsből származó savak remek egyensúlya jellemzi. 

Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos – A legösszetettebb tokaji aszúbor; csak a legjobb évjáratokban készült a legjobb minőségű szőlőből. Egyedi jellemzői „élethosszig tartó” érlelési potenciált adnak ennek a bornak.

Disznókő Tokaji Aszú V. P. T. S. – A Disznókő Aszú legkoncentráltabb aszúja, a Disznókő aszúborok “szummája”. Igazi különlegesség a borvilágban. Elképesztően gazdag bor, az aszúszemek tiszta, friss gyümölcsössége és dinamizmusa jellemzi, sűrű krémes állaggal kitűnő szerkezettel. A V.P.T.S. a Vinum Passum Tokajense Summum rövidítése; a Vinum Passum Tokajense a tokaji aszú régi neve latinul.

A 2017-es egy gazdag borokat és jó mennyiséget adó, nagyszerű évjárat,  ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. A hideg január utáni enyhe kora-tavaszt, forró és száraz napokkal váltakozó hűvös és esős időszakokkal tarkított nyár követte.  A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.

Kapi Vineyard Selection N°2” – Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 3 évjáratból

Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 3 évjáratból

(1 palack Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017, 1 palack Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2015, Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2011)

A Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos rendkívül ritka, dűlőszelektált aszúk kollekciója. Egy különleges termőterület legtisztább kifejeződései, kivételes évekből. Csakis azokban az években készül, amikor a Kapi dűlőben termett furmint aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. Kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustokból készítjük, igen csekély mennyiségben. Minden elkészített palack számozott, és eddig mindössze öt évjárat készült.

A Kapi dűlő a Disznókő déli fekvésű szőlőinek felső harmadában, mintegy 150–180 m-es tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő parcella. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag. A Kapi dűlő sajátos tulajdonságokkal rendelkezik: a szőlő itt korábban érik, könnyen aszúsodik nagyon jól fejlődik és kiváló savtartalommal rendelkezik. A Kapi dűlő Tokaji Aszú kizárólag furmintból készül, ami talán a legtisztábban tükrözi vissza a termőhely sajátosságait, hiszen a furmint későn érő bogyói könnyen aszúsodnak, miközben megőrzik friss savszerkezetüket.

2017  gazdag borokat és jó mennyiséget adó, nagyszerű évjárat, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. A hideg január utáni enyhe kora-tavaszt, forró és száraz napokkal váltakozó hűvös és esős időszakokkal tarkított nyár követte.  A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.

A 2017-es Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszút árulkodó arany szín jellemzi. Illata virágos-akácos, trópusi gyümölcsökben dúskáló. Ízében vibráló és gazdag, egyszerre élénk és selymes, koncentrált és légies, kristálytiszta ásványi karakterrel. A Kapi nem véletlenül az ünnepek méltó bora. Krémesen telt, remek szerkezetű, hosszabb érlelésre is ideális, igéző aszú, tiszta, izgalmasan fűszeres lecsengéssel. Mindössze 5172 egyedileg sorszámozott és szignált palack készült.

2015  Tokaj-Hegyalja legmelegebb és legszárazabb évei közé tartozott, ami korai, de tökéletes érést eredményezett, és aromákban gazdag, telt és ízes aszúszemeket adott. A szüret második fele csapadékosabb volt, így az intenzív botritiszesedésnek köszönhetően rengeteg, tökéletesen kiegyensúlyozott, aromás aszúszemeket szedhettünk.

A 2015-ös Kapi Vineyard illata ínycsiklandó és strukturált, a fehér virágok, és érett fehérhúsú gyümölcsök aromáival. Íze intenzív és gazdag, a sárgabarack befőtt, méz, őszibarack, körte, mangó és ananász zamataival. Bársonyosan sima, a szájat teljesen kitölti, az édes ízeket ellensúlyozó érett és kerek, de határozott savakkal és finom tanninokkal. Elegáns, összetett bor, melyet a Wine Enthusiast 98 pontra értékelt. Mindössze 4991 egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttünk belőle.

2011 forró, száraz évjárat, korai éréssel, de késői és lassú botritiszesedéssel, mely egészen kivételes minőségű aszúszemeket adott. Az erőteljesen töppedt aszúszemek gazdag gyümölcsösséggel és eleganciával ruházták fel borainkat, melyeket harmonikus savak jellemeznek. 

A Kapi Vineyard 2011 illatában fehérhúsú gyümölcsök, sárgabarack, ananász és trópusi gyümölcsök jelennek meg, finoman kiegészülve a tölgyfahordós érlelés jegyeivel. Letisztult, igen elegáns, tökéletes egyensúlyú bor, amelynek friss, mégis érett savai pompás harmóniában egyesülnek a kristálytiszta ásványi karakterrel. A bort ízmélysége, a gyümölcs tisztasága és a hosszú, mégis ropogós utóíz keresett ritkasággá teszi. Erő és elegancia, gyümölcs és ásványok alkotnak benne izgalmas, vibráló egyensúlyt. Varázslatos, igéző bor, melyből összesen 4654, számozott palack készült. 

“Vertical Collection N°2” – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 3 évjáratból

Disznókő Vertical Collection No. 2.

(1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2015)

Tokaji Aszú 5 Puttonyosunk a Disznókő stílusának tökéletes meghatározása: olyan édes bor, amelyben csodálatos az egyensúly a botritisz gazdagsága és a gyümölcs savassága között. 

A különleges élményt nyújtó vertikális kollekció három régebbi évjáratú Tokaji Aszú 5 Puttonyost kínál, melyek az évjáratoknak megfelelően különbözőek, egyedi és jellegzetes karakterűek, aromaprofilban és szerkezetben is erősen eltérő árnyalatokkal rendelkeznek. 

2009 csodálatosan gazdag, érett évjárat, amelynek minden ízében egy egzotikus táncosnő érzékisége lüktet. A korai rügyfakadás és virágzás után a nyár forró és nagyon száraz volt, ami nagyon korai érést eredményeztek. A szüret első fele rendkívüli gazdagságot és koncentrációt hozott, míg a második felét gyakorlatilag elmosták az esők. A nagyon sima karakterű, egészen különleges aszúszemekből minden korábbinál gazdagabb, 5 Puttonyos Aszú született, ízletes, kerek savakkal, szép, hosszú utóízzel.  

2007 boraiban van valami átlátszó, szinte kristályos jelleg. Kifinomult, elegáns gyümölcsös évjárat. 
Az enyhe telet korai rügyfakadás és virágzás, nagyon forró és száraz nyár követte, a szüreti időszakban sok esővel, ami  rengeteg botritist hozott a tökéletesen érett szőlőre. Ez csodálatosan krémes krémes aszúszemeket eredményezett. A borok összetettek és elegánsak, kellemes struktúrával és buja ízekkel. 

2006 egy sodró lendületű, gördülékeny és kiegyensúlyozott, nagyszerű évjárat. A borok savai elbűvölően frissek, textúrájuk nagyon kidolgozott.  Kemény telet, késői fakadást és virágzást követően a szőlőt a meleg nyár, majd az addigi legmelegebb és legszárazabb ősz tökéletesen megérlelte. A hosszú napos ősz folyamán közepes mennyiségű, de tökéletes minőségű aszúszemeket szüreteltünk, melyekből kristálytiszta szerkezetű, tökéletes egyensúlyú borok készültek. 

A három legkedvezőbb tokaji aszús termőhelyek egyikeként elismert Disznókő birtok 112 hektáros szőlőterület. A helyi fehérszőlőfajtákkal (furmint, hárslevelű, zéta) beültetett déli, délnyugati fekvésű lejtőinken a reggeli őszi köd és a meleg szellő optimális feltételeket biztosít a nemesrothadáshoz. A botritisz a természetes cukrokat, ízeket és savakat koncentrálja a szőlőben. Boraink az ásványokban gazdag vulkáni földből, agyagos talajú riolittufából nyerik tüzüket.

A díszdobozos aszúkollekciókat megvásárolhatja nálunk a Borbutikban, vagy az alábbi online borkereskedésekben: