Disznókő: Arany fakad a tokaji vulkánokból
Ezzel a címmel jelent meg összefoglaló cikk borainkról a „Terre de Vins” című francia bormagazinban, melynek apropóját a Disznókő Kapi Vineyard 2017 párizsi bemutatója adta.
“A tokaji borok vitathatatlanul a világ elit édes borai közé tartoznak. Az egyensúly remekművei, melyek immár 30 éve az AXA Millésimes segítségével születnek a Disznókő Szőlőbirtokon.” – így kezdi cikkét Jean-Michel Brouard borszakíró, aki a “Vin Minute” című, a bor világába kalauzoló ismertető könyv szerzője is.
A cikk részletesen ír a Disznókő Szőlőbirtok területén egykor működő három ősi, kialudt vulkán által létrehozott különleges tájról és termőtalajról. A könnyen felmelegedő és jó vízmegtartó képességű, ásványi anyagokban gazdag vulkanikus kőzeten megtelepedett riolit-tufás, agyagos termőtalaj, valamint 112 hektárnyi egybefüggő szőlőterületünk – mely az egyik legmelegebb és legtökéletesebb érést biztosító tokaji birtok – földrajzi elhelyezkedése borainknak jellegzetes karaktert kölcsönöz.
A szerző ír a borvidék legnemesebb szőlőfajtájáról, a furmintról – ami a Disznókő birtokon a termelt szőlőfajták több mint 70%-át teszi ki -, illetve a szőlőben a Botrytis Cinerea gomba hatására kialakuló aszúsodásról és az aszúkészítés folyamatáról is.
Lenyűgöző minőség
A cikk kiemeli, hogy a párizsi borkóstolón a kínálatunkban szereplő borok színvonala teljesen lenyűgözte a közönséget. Jean-Michel Brouard így ír minderről:
“A friss és virágos gyümölcsjegyekkel bíró, szélesebb közönség által is elérhető árkategóriájú 2019-es Tokaji Furmint Késői Szürettől a hihetetlenül koncentrált, 100%-ban botritiszes furmint szemekből készült Eszenciáig ezek a borok különleges univerzumokba repítik az ízlelőbimbókat.
Az az őszinte savszerkezet, amely ezeknek az édes boroknak abszolút egyensúlyt, egyenességet és frissességet kölcsönöz, anélkül, hogy elfelejtetné a cukortartalmukat (általában 150-170 gramm/liter), rendkívül jól fogyaszthatóvá és az asztalra kívánkozóvá teszi őket.
A Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 kitűnő példája ennek: tökéletesen cizellált és precíz. Viszonylag friss évjáratban született, lendületes savak, nagyon jól meghatározott sárgabarack jegyek, krémes, mégis nyomon követhető textúra jellemzi.
A 2015-ös csersavasabb és mélyebb; tölgyes, de nagyon csábító, mentolos érlelési jegyekkel és édes mandulás illattal.”
Disznókő Kapi – Kivételes ritkaság
A cikk olvasói a Disznókő Kapi Vineyard Tokaji 6 Puttonyos Aszú különböző évjáratairól is részletesebb ismertetőt olvashatnak.
“Egyes években, amikor a Disznókő nagyon különlegesnek számító Kapi-dűlőjéből kivételes aszú születik, azt dűlőszelektált, 6 Puttonyos Aszúként palackozzák. Az elmúlt 30 évben mindössze 5 alkalommal, az alábbi évjáratokban készült: 1999, 2005, 2011, 2015 és 2017. Ezek mind kivételes érlelési potenciállal rendelkező ritkaságok.
A narancs színű 1999-es mély és ritkaságszámba menően friss. A 2005-ös nagyon arisztokratikus, egzotikus gyümölcsjegyekkel és virágos impulzusokkal. Kiegyensúlyozott, sűrű, nagyon hosszan érlelhető. A 2011-es élénk, kellemesen patinás édességgel. A 2015-ös sokkal sötétebbnek és komplexebbnek bizonyuló, remek nektár. A 2017-es, még fiatal, pillanatnyilag diszkrétebb, de nagyon finom.
Ezeket a borokat mindenkinek meg kell kóstolni, akinek az édes borokról csak a cukor jut az eszébe. Nagy valószínűséggel az első korty után beléjük szeret…”
Köszönjük a cikket és az elismerő szavakat Jean-Michel Brouard- nak, mely teljes terjedelmében, francia nyelven ITT olvasható!