Egyéb kategória

Milyen aszúkat ígér a 2021-es szüret?

Ötvenöt napi szüretelés után, november 26-án az utolsó szőlőfürt is beért a pincébe, így hivatalosan is befejeztük a 2021-es évjárat szüretét. A minőséggel igen elégedettek vagyunk. 

Ez az év bőven tartogatott számunkra meglepetéseket. A téliesre sikeredett tavaszi időjárásnak köszönhetően az idén a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, kicsit később virágzott és érett. A június-július hónapok száraz melegét viszonylag hűvös augusztus és szeptember követte, aminek hatására erőteljes, friss savakat őriztek meg a szemek. Több mint két hónapon keresztül, nagyobbrészt szép napos és száraz időben, sokat válogattuk a szőlőfürtöket, bogyókat.

Bár a 2021-es év – a szüreti időszakot is beleszámítva – meglehetősen száraz volt, a botritisz az idén sem hagyott cserben bennünket. Szép lassan növekedett az érett bogyókon és csodálatos aszúszemeket adott, amiket a furmintokban két-háromszori átjárás folyamán válogattunk ki. 

Édesboraink javarészt még erjednek, de nagyon ígéretesek. Gazdag és káprázatos savú aszúk vannak születőben. Talán egy újabb 1999?”

Mészáros László, 2021. november 28.

A furmintokban két-háromszori átjárás folyamán válogattunk