Milyenek a 2000-es évek aszúi? – Muzeális aszúkóstoló Disznókő borokkal
A Nemzetközi Aszúnap alkalmából a Tokaji Kutatóintézet tavaly nagysikerű muzeális aszúkóstolót szervezett az 1990–1999-es évjáratú borok bemutatásával. Idén az izgalmas sorozat a 2000–2009 közötti muzeális aszúkkal folytatódott.
Az eseményen közel 20 tokaji borászat több mint 40 aszúja közül válogathattak a meghívott borszakírók, sommelier-k és borkereskedők. A Disznókő Szőlőbirtok aszúi is ott voltak a palettán, bizonyítva, hogy a Tokaji Aszú nemcsak évtizedeken, hanem akár egy évszázadon át is megőrzi varázsát, miközben az idő múltával egyre komplexebbé válik.
A 90-es évek elején a Disznókő által elindított „aszúforradalommal” járó vita közel egy évtizedig tartott, de a 2000-es évekre egyre többen szakítottak a régi iskola hagyományaival. A korábbi diós, dohányos aromákat felváltotta a barackos, citrusos gyümölcsösség. A muzeális aszúkóstoló egyértelműen igazolta, hogy ezek az aszúk napjainkban is lenyűgözőek, és várhatóan még évtizedekig azok is maradnak.
Milyenek a 2000-es évek aszúi?

A 2000-es évek aszúi különösen izgalmasak, hiszen az évtized több kiemelkedő évjáratot is adott. Intenzívek, elegánsak, krémesek és gazdagok, olykor pedig meglepően fiatalosak.
Minden palack páratlan gazdagságot rejt, és másféle élményt nyújt, megmutatva, hogy a Tokaji Aszú nem fakul az idővel.
Az eseményre a Disznókő a 2003-as évjáratból egy 6 puttonyos, 2009-esből pedig egy 5 puttonyos aszút vitt, valamint a csapadékosabb 2005-ös évből származó Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszú is kóstolható volt.
A kóstoló borai

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2009 – „2009 egyszerre kerek és lendületes, amelynek minden ízében egy egzotikus táncosnő érzékisége lüktet. Csodálatosan gazdag és érett évjárat.”
A 100% furmintból készült, tiszta és koncentrált aszú vastag, selymes és krémes textúrájú, fiatalos illattal, kajszis és citrusos jegyekkel. A meleg évjáratnak és alacsonyabb savainak köszönhetően ez volt a Disznókő addigi leggazdagabb 5 puttonyos aszúja. Cukortartalma alapján akár 6 puttonyosnak is minősülhetett volna, de az alacsonyabb savtartalom miatt 5 puttonyosként került forgalomba.
- Alkohol: 11,5%
- Maradék cukor: 184 g/l
- Sav: 7 g/l
Jancis Robinson 17 + pontra értékelte, s ajánlása szerint 2020 – 2045 között érdemes fogyasztani.
Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2003 – A gazdag, kiművelt aszúuk éve, ahol a nagy hőség miatt az érés minden addiginál korábban kezdődött.
A 75% furmint és 25% zéta szőlőből készült aszú illata aromás és komplex, a szarvasgomba, grillázs, aszalt gyümölcsök és vanília jegyeivel. Intenzív és gazdag, bársonyos textúra, szép savak, csodás egyensúly és hosszú lecsengés jellemzi.
- Alkohol: 12,5%
- Maradék cukor: 173 g/l
- Sav: 10 g/l
Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005 – Emlékezetes évjárat, ahol a hűvös, csapadékos nyár után egészen novemberig tartotta a meleg és száraz vénasszonyok nyara.
Gazdag és tiszta, tökéletes egyensúlyú, 100% furmintból készült aszú, hosszú és tartós utóízzel. A lendületes savakat a szerkezet kifinomultságával, a gyümölcsös aromákat az ásványi ízekkel egyesíti.
Közel 20 év után is kortalan gyümölcsösség, kajszilekváros-narancsos-citrusos ízjegyek, fantasztikus savak, gazdag krémesség és komplex szerkezet jellemzi. Felejthetetlen élmény.
- Alkohol: 12%
- Maradék cukor: 180 g/l
- Sav: 8,5 g/l
Jancis Robinson: „Gyönyörű kifejezése a tiszta Furmintnak a Disznókő Kapi dűlőjének öreg tőkéiről. Csodálatosan légies illatok, fehér barack, mirabell szilva és jezsámen aromáival. Lenyűgözően kifinomult, tiszta, intenzív, hosszú lecsengéssel. Nagyon komplett és elegáns bor.” 19 pont
Tom Cannavan: „Rengeteg fütös, csodálatosan finom ásványos jegy. Gazdag aszalt sárgabarack és füge, csipetnyi tea és árpamalátás botrytis. Az ízvilág lenyűgöző. Gyönyörűen selymes, glicerinben gazdag textúrája van, mégsem émelyítő; a teljes édességet fantasztikus ásványi mélység és könnyed vaníliás tölgyjegyek, egy kis tannin, valamint a vibráló savak tartják kordában.” 95 pont

Egy palack történelem
Egy közel negyedszázados bort kóstolni mindig megható élmény. Aszúink bizonyították, hogy ennyi év elteltével is fantasztikus kóstolási élményt nyújtanak, vitalitásuk és gyümölcsösségük pedig még hosszú érlelési potenciált ígér.
Érdemes tehát évtizedekre előre gondolkodni: a Tokaji Aszú egy életen át kísérhet minket, megőrizve a számunkra legfontosabb évek ízét. Mi lehet annál különlegesebb, mint egy palack Disznókő Aszú, amelyet gyermekünk születésekor vásároltunk, és az ő születésnapjain vagy esküvőjén bontunk fel?
Egyedi alkalmakra
Keressen minket bizalommal a disznoko@disznoko.hu email címen vagy a +36 30 289 9449 telefonszámon, amennyiben kerek évforduló vagy születésnap megünnepléséhez szeretne – akár nagyobb tételben – aszút vásárolni! Garantáljuk, hogy a Disznókő Tokaji Aszú minden alkalmat felejthetetlenné varázsol.
