Egyéb kategória

Mitől különleges a Kapi? Egy dűlő csodái

A Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú csakis olyankor készül, amikor a dűlőben termett szőlő minősége egészen kiemelkedő, kivételesen tiszta, strukturált, friss, hosszú aszú születik. A Kapi nem véletlenül az ünnepek méltó bora. 

A legtöbb évben kizárólag birtok aszúk születnek pincészetünknél. A különböző területekről szedett szőlőket külön-külön dolgozzuk fel, és külön hordókban érleljük, később azonban összeházasítjuk őket. Egy-egy aszú esetében általában 20-30 hordóból válogatva készülnek el 5 és 6 puttonyos aszúink. Eme kóstolások során hamar kiderült, hogy a Kapiról készült borok határozottan különböznek az adott évjárat minden más borától. Élénkebb savaikkal, mérsékeltebb cukor- és magasabb savtartalmukkal, valamint fűszeres és ásványos utóízükkel különlegesen elegánsak. Ezt mindenképpen szerettük volna megmutatni.  

Egy kis történelem

A 19. században kiadott Tokaj-Hegyaljai Album a Disznókő dűlőit az egyik legideálisabb aszús területként jelöli. Ennek oka többek között az, hogy a déli lejtő az Alföldre néz, ahonnan az aszúsodáshoz szükséges pára érkezik, az állandó légmozgás pedig a töppedésnek kedvez. Az évszázadok óta komoly presztízzsel bíró Disznókő dűlőinek történelmi tulajdonosai neves magyar és osztrák főúri családok voltak. 

A Rákóczi szabadságharcot követően a Rákóczi és a Vay család szőlőit elkobozták. Ekkor vált ki a Kapy család által birtokolt rész is a Lajosok-dűlőből, és ettől kezdve már Kapi/Kapy-szőlőnek nevezték ezt a területet. Ugyanakkor a Kapi név a használata csak a 20. században terjedt el és került be köztudatba.

A Disznókő birtok szőlőterületei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között

Mit kell tudnunk a Kapiról?

A Kapi-dűlő a Disznókő déli fekvésű szőlőinek felső harmadában, körülbelül 150–180 méteres tengerszint feletti magasságban található 50 hektáros, mindig szép aszúszemeket adó premier grand cru, melyen a tőkéket 1994-95-ben telepítettük. Aszú csak a dűlő felső kétharmadában termő szőlőből készül, míg az alsó harmadot száraz és egyéb édesboraink készítésre használjuk.  

A Kapi nagyon különleges, a szomszéd dűlőktől markánsan elkülönülő terület. Különlegességét az adja, hogy talaja valamelyest könnyebb, lazább szerkezetű, mint a birtok többi területéé. A löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban és mészben különösen gazdag. Valószínűleg ennek a löszös-meszes rétegnek köszönhető, hogy bár ez a legmelegebb fekvésű dűlőnk, ahol gyorsan érik a szőlő, az innen származó aszúborok savai mégis a legfrissebbek, s ez a magas savtartalom a forró évjáratokban is megmarad. 

Mitől különleges a Kapi aszú?

Újdonság kínálatunkban – Díszdobozos Disznókő Kapi Vineyard kollekció 
 

A Kapi talajszerkezetének, valamint a dűlő földrajzi helyének és fekvésének együtt köszönhetően az évjáratok többségében ez a terület egyedülállóan harmonikus és elegáns borokat ad.  

Az egyedüllő terroir, a furmint fajta – a Kapi aszúk 100%-ban ebből készülnek – a gondos szőlőművelés és szőlőfeldolgozás mind elengedhetetlen a Kapi aszú létrejöttéhez, de mindez még együtt sem elegendő. A Kapi számunkra ugyanis nem csupán a termőhelyet jelöli, hanem olyan stílust, melyet erőteljes minerális karakter és – a hosszú érett savaknak köszönhetően – káprázatos frissesség jellemez. 

A dűlő terméséből általában a hűvösebb évjáratokban készítünk önálló aszút, hiszen míg az ásványosság minden évben adott, savszerkezete csak ezekben az esztendőkben lesz igazán elegáns. Számunkra ettől lesz eszményi az aszú. 

Eddig mindössze négy évben sikerült a Kapiból származó dűlőszelektált aszút elkészíteni: 1999, 2005, 2011 és 2015 volt az a négy, kivételes bort adó évjárat, mikor az aszúszemekben tökéletesen megjelent a termőhely különlegessége. Érdekes azonban, hogy időjárási adottságok szempontjából mégis teljesen különböző évekről beszélhetünk.  

1999 az elmúlt 30 év talán legnagyobb aszús évjáratának számít Tokaj-Hegyalján, hosszan érő aszúkkal, míg 2005 nagyon esős, nedves év volt, csak nagyon későn kezdődő aszúsodással. 

Ezzel szemben 2011 nagyon forró és száraz volt, ám a 2010-es esős évből elegendő víztartalék maradt a talajban. A botritiszesedés csak későn és lassan indult meg, csak nagyon kis mennyiségű aszúszemet lehetett gyűjteni, de ezek erőteljesen töppedtek, kivételesen gazdagok és nagyon koncentráltak voltak. 

2015 Tokaj-Hegyalja legmelegebb és legszárazabb évei közé tartozott, ami korai, de tökéletes érést eredményezett, és aromákban gazdag, telt és ízes aszúszemeket adott. A szüret második fele csapadékosabb volt, így az intenzív botritiszesedésnek köszönhetően rengeteg, tökéletesen kiegyensúlyozott, aromás aszúszemeket szedhettünk. 

A Kapi aszúk

Eddig mindössze négy olyan évjárat volt, amikor Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú készült

6 puttonyos Kapi Aszú 2015 – Illata ínycsiklandó és strukturált, a fehér virágok és érett fehérhúsú gyümölcsök aromáival. Íze intenzív és gazdag, a sárgabarack befőtt, méz, őszibarack, körte, mangó és ananász zamataival. Bársonyosan sima, a szájat pedig teljesen kitölti az édes ízeket ellensúlyozó érett és kerek, de határozott savakkal és finom tanninokkal. Elegáns, összetett bor, melyet a Wine Enthusiast 98 pontra értékelt. Mindössze 4991 egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttünk belőle.

6 puttonyos Kapi Aszú 2011 – illatában fehérhúsú gyümölcsök, sárgabarack, ananász és trópusi gyümölcsök jelennek meg, finoman kiegészülve a tölgyfahordós érlelés jegyeivel. Letisztult, igen elegáns, tökéletes egyensúlyú bor, amelynek friss, mégis érett savai pompás harmóniában egyesülnek a kristálytiszta ásványi karakterrel. A bort ízmélysége, a gyümölcs tisztasága és a hosszú, mégis ropogós utóíz keresett ritkasággá teszi. Erő és elegancia, gyümölcs és ásványok alkotnak benne izgalmas, vibráló egyensúlyt. Varázslatos, igéző bor, melyből összesen 4654, számozott palack készült. 

6 puttonyos Kapi Aszú 2005 – Kivételes minőségű, nagyon koncentrált, tiszta, tökéletesen kiegyensúlyozott, hosszú lecsengésű aszú, határozott ásványi karakterrel. Az erő és a finomság, a gyümölcsösség és az ásványosság tökéletes kombinációja. 5682, egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttünk belőle.

6 puttonyos Kapi Aszú 1999 – Illatában érett jegyek, gomba, dió, aszalt gyümölcsök, karamellás jegyek míg ízében krémes, mézes, aszalt trópusi gyümölcsök, végtelen lecsengésben. Mindössze 4023 palackkal készült belőle. 

Összegzés

A Kapi-dűlő szőlőinek gazdagsága és kivételes koncentrációja olyan kristálytiszta szerkezetű bort ad, melyet a tökéletes egyensúly és kifinomultság jellemez. Célunk, hogy a világviszonylatban is különlegesnek számító Tokaji borvidéken olyan különleges, letisztult és harmonikus borok szülessenek nálunk, melyek hűen tükrözik a Disznókő Szőlőbirtok mottóját: „Pleasure of Purity”, azaz a „Tisztaság öröme”.