Egyéb kategória

Tartalmas és komplex édes szamorodni 2021-ből – Disznókő 1413 

A Disznókő 1413 Édes Szamorodni 2021 tartalmas és komplex bor, egy kivételes, a nagy klasszikus tokaji aszús évjáratokat idéző évből. 

A szamorodni név arra utal, hogy mikor a nagyon érett, töppedt bogyók között már az aszúsodott szemek is megjelennek, azokat nem válogatjunk ki, hanem ahogy termett, egyben szedjük és dolgozzuk föl. A szamorodni édessége az aszúsodott, bortitiszes bogyók arányától függ, vagyis minél több a töppedt és aszúsodott szem, annál édesebb a bor.  

Miért 1413?

A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni, ahogy a neve is sugallja, nem csupán egy bor, hanem egy történet, élmény és ízutazás a Tokaji borvidék múltjába. 1413 a Disznókő eddig ismert legkorábbi írásos említésének dátuma. Emellett a szamorodni név külföldön kevésbé ismert és nehezebben kiejthető, mint a 1413 – így esett a választásunk erre a márkanévre.

2021 – Gazdag édes borokat adó évjárat

2021 édes borok tekintetében a nagy klasszikus tokaji aszúévjáratokat idézi. A rügyfakadás, a virágzás és az érés a szokásosnál később következett be. A rendkívül forró és száraz június és július után az augusztus és szeptember hűvös volt, ami segített megőrizni a szőlő savtartalmát. A botritisz viszonylag későn érkezett, és lassan, de folyamatosan, nagyon nemes módon fejlődött, ami tiszta, gazdag, szép savakkal rendelkező szőlőt eredményezett.

Így zajlott a szüret

Aszúfürt szüretre várva

A szamorodni alapanyaga az, amelyik a leghosszabb ideig marad a tőkéken. A szüret végi utolsó válogatás során kerül a pincébe, miután az aszúszemek gyűjtése már befejeződött. A teljesen botritiszesedett fürtök és fürtrészek gondos szüretelése a Disznókő dűlő legjobb fekvéseiről október 22-én és november 23-án történt. 

Rendkívül gazdag, aromás bor született

A végső házasítást alkotó tételek mintegy felénél a fürtöket bogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A többi tétel esetében a szőlőt bogyózás nélkül préseltük.  A tételek 90%-a rozsdamentes acéltartályban, 10%-a másod- és harmadtöltésű hordókban erjedt. A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. A palackozásra 2023 szeptemberében került sor. 

A 100 százalékban furmintból készült, világos aranyszínű Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2021 illatában intenzív körte, ananász, citrus és méz aromák jelentkeznek, leheletnyi vaníliával fűszerezve. A kortyban friss savak kísérik az illatból ismerős aromákat. Friss és lédús, közepes testű és elegáns, szép savakkal és „botritiszes kesernyével” a lecsengésben. A 12.4 százalékos alkoholt 7.6 g/l frissítő sav és 141 g/l maradékcukor teszi bársonyosan kerek, telt, ugyanakkor friss borrá. A stílus kedvelőinek kihagyhatatlan tétel. 

Hogyan fogyasszuk?

A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2021 nagyszerű párt alkot a libamájjal

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően a Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2021 baráti vacsorák vagy családi ebédek tökéletes aperitifje, amely mellé akár sajtot, pástétomot, kolbász- és szalámi darabkákat is kínálhatunk előételként. 

Tökéletes kísérője a libamájnak. Főételek közül a tejszínes-citromos szósszal készült tengeri fogásokhoz, gyümölccsel készült kacsához vagy az ázsiai konyha remekeihez passzol leginkább, de gyümölcssalátával, nem túl édes vagy gyümölcsös desszertekkel, és kéksajttal is fantasztikus. 

Fogyasztása már most is igazi élmény, de a hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben még komplexebb, gazdagabb lesz. Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, 11–13°C -ra hűtve ajánlott fogyasztani.  Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár két hétig is megőrzi.

Borbutikunk mellett alábbi online partnereinknél is beszerezhető:

Disznókő 

borbolt.hu