Egyéb kategória

Újdonság kínálatunkban – Disznókő díszdobozos aszúkollekciók

A Disznókő újdonsága az a három presztízskollekció, melyek mindegyike kivételes aszúkat rejt, és nagyszerű lehetőség nyújtanak a borrajongók számára, hogy felfedezzék a Tokaji Aszúk sokféleségét. 

 Valljuk, a különleges alkalmak leginkább az odafigyelésről, a közös élményekről, megosztott pillanatokról szólnak. Hisszük, hogy a jó ajándék nemcsak személyes, de olyan is, amitől a megajándékozott különlegesnek érzi magát. A tematikus, díszdobozos Disznókő gyűjtemények mindegyike kiváló ajándék.

„Vertical Collection N°1” – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 3 évjáratból

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 3 évjáratból

(1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2015)

Tokaji Aszú 5 Puttonyosunk a Disznókő stílusának tökéletes meghatározása: olyan édes bor, amelyben csodálatos az egyensúly a botritisz gazdagsága és a gyümölcs savassága között. 

A kollekció három friss évjáratú Tokaji Aszú 5 Puttonyost kínál, melyek az évjáratoknak megfelelően különbözőek, egyedi és jellegzetes karakterűek, aromaprofilban és szerkezetben is erősen eltérő árnyalatokkal rendelkeznek. 

2017 mind minőségben, mind mennyiségben kiváló év volt a Tokaji Aszú számára. Az eseménydús növekedési időszak nagyon korai rügyfakadással kezdődött, amit a szőlő lassabb fejlődése követett, míg a nyarat hőhullámok és heves esőzések jellemezték. A szüreti időjárás azonban tökéletes volt: meleg és száraz, időnként kisebb esőkkel. A 2017-es Tokaji Aszú kerek, krémes és aromás, melyet szépen áthat a botritisz hatása. 

2016 kiváló édes boros évjárat volt Tokajban. A vegetációs időszak csapadékos időjárása ellenére a szőlő szépen fejlődött a kellően magas hőmérsékletnek köszönhetően. A nyár végi esőzések következtében hamar megjelent a botritisz, de az érés viszonylag késői volt. A 2016-os Tokaji Aszúk friss savú, lendületes, jó aroma-komplexitással rendelkező borok. 

2015 Tokaj legmelegebb és legszárazabb évei közé tartozott, ami korai, de tökéletes érést eredményezett, és aromákban gazdag, kiegyensúlyozott aszúbogyókat adott. A 2015-ös Tokaji Aszúnk ízletes, kerek, integrált savakkal, friss csonthéjas ízekkel. 

„A Nagy Tokaji felfedezés” – A Tokaji Aszú 3 stílusa

„A Nagy Tokaji felfedezés” – A Tokaji Aszú 3 stílusa

(1 palack Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013, 1 palack Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016, 1 palack Disznókő Tokaji Aszúeszencia 2005)

A Tokaji Aszú varázslatos bor, saját egyéniséggel. A különböző évjáratokból származó 5 puttonyos, 6 puttonyos és aszúeszencia borainkat tartalmazó válogatás a Tokaji Aszú stílusainak felfedezésére csábít, amelyek egyediségét az édesség mértéke határozza meg. 

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 – A klasszikus Disznókő stílus, a maga tökéletes tisztaságában. Egyensúly, a botritiszes aszúbogyók gazdag aromás komplexitása jellemzi. 

A hosszú tél, a késői rügyfakadás és virágzás után a forró nyarat hűvösebb és csapadékos szeptember követte, folyamatos nemesrothadás kialakulásával. Intenzív, gazdag és testes, mindez az édességet jól kiegyensúlyozó nagy savakkal, friss ízvilággal, melyben a friss körte és a sült édes alma dominál leginkább. Hosszú lecsengésű aszú, mely ünneppé varázsolja a hétköznapokat. A Wine Enthusiast 96 pontra értékelte. 

 Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016 A 6 Puttonyos a legösszetettebb tokaji aszúbor; csak a legjobb évjáratokban készül, a legjobb minőségű szőlőből. 

A kiváló édes borokat adó évjárat aszúja intenzív és gazdag, hosszú, fűszeres lecsengéssel. Selymes textúrája, szép és kiegyensúlyozott savai tökéletesen harmonizálnak a vadvirágméz, sült alma, körte- és sárgabarack kompót ízjegyekkel. Egyedi jellemzői „élethosszig tartó” érlelési potenciált adnak neki. A Wine Enthusiast 97 pontra értékelte.

Disznókő Tokaji Aszúeszencia 2005 – Igazi különlegesség a borvilágban. Az aszúborok friss gyümölcsösségét és dinamizmusát ötvözi az eszencia sűrű, olajos, krémes szerkezetével és mézszerű töménységével. Mivel egy 2013-as törvény szerint már nem állítható elő aszúesszencia, a kereskedelmi forgalomban lévő aszúeszencia palackok száma korlátozott.  

Ropogós savaival és nagyszerű szerkezetével a klasszikus évjáratokat idézi. A meglehetősen hűvös és nyirkos nyarat november elejéig tartó kellemesen meleg és száraz indián nyár követte, melynek köszönhetően gazdag, koncentrált aszúk születtek. Az intenzív gyümölcsízeket és a lendületes savakat krémes struktúra tartja. Mézédes koncentráció és érzékiség: bámulatosan gazdag bor, melyben a citrusvirág, aszalt sárgabarack és friss füge aromákat frissen őrölt kávé és karamell jegyek tesznek komplexé. Kifogástalan egyensúly, félreismerhetetlen kifinomultság. A Wine Enthusiast 97 pontra értékelte. 

Kapi Válogatás – Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 3 évjáratból

Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 3 évjáratból

(1 palack Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005, 1 palack Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2011, Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2015)

A Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos rendkívül ritka, dűlőszelektált aszúk kollekciója. Egy különleges termőterület legtisztább kifejeződései, kivételes évekből. Csakis azokban az években készül, amikor a Kapi dűlőben termett furmint aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. Kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustokból készítjük, igen csekély mennyiségben. Minden elkészített palack számozott, és eddig mindössze négy évjárat készült.

A Kapi dűlő a Disznókő déli fekvésű szőlőinek felső harmadában, mintegy 150–180 m-es tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő parcella. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag. A Kapi dűlő sajátos tulajdonságokkal rendelkezik: a szőlő itt korábban érik, könnyen aszúsodik nagyon jól fejlődik és kiváló savtartalommal rendelkezik. A Kapi dűlő Tokaji Aszú kizárólag furmintból készül, ami talán a legtisztábban tükrözi vissza a termőhely sajátosságait, hiszen a furmint későn érő bogyói könnyen aszúsodnak, miközben megőrzik friss savszerkezetüket.

2015 Tokaj-Hegyalja legmelegebb és legszárazabb évei közé tartozott, ami korai, de tökéletes érést eredményezett, és aromákban gazdag, telt és ízes aszúszemeket adott. A szüret második fele csapadékosabb volt, így az intenzív botritiszesedésnek köszönhetően rengeteg, tökéletesen kiegyensúlyozott, aromás aszúszemeket szedhettünk.

A 2015-ös Kapi Vineyard illata ínycsiklandó és strukturált, a fehér virágok, és érett fehérhúsú gyümölcsök aromáival. Íze intenzív és gazdag, a sárgabarack befőtt, méz, őszibarack, körte, mangó és ananász zamataival. Bársonyosan sima, a szájat teljesen kitölti, az édes ízeket ellensúlyozó érett és kerek, de határozott savakkal és finom tanninokkal. Elegáns, összetett bor, melyet a Wine Enthusiast 98 pontra értékelt. Mindössze 4991 egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttünk belőle.

2011 forró, száraz évjárat, korai éréssel, de késői és lassú botritiszesedéssel, mely egészen kivételes minőségű aszúszemeket adott. Az erőteljesen töppedt aszúszemek gazdag gyümölcsösséggel és eleganciával ruházták fel borainkat, melyeket harmonikus savak jellemeznek. 

A Kapi Vineyard 2011 illatában fehérhúsú gyümölcsök, sárgabarack, ananász és trópusi gyümölcsök jelennek meg, finoman kiegészülve a tölgyfahordós érlelés jegyeivel. Letisztult, igen elegáns, tökéletes egyensúlyú bor, amelynek friss, mégis érett savai pompás harmóniában egyesülnek a kristálytiszta ásványi karakterrel. A bort ízmélysége, a gyümölcs tisztasága és a hosszú, mégis ropogós utóíz keresett ritkasággá teszi. Erő és elegancia, gyümölcs és ásványok alkotnak benne izgalmas, vibráló egyensúlyt. Varázslatos, igéző bor, melyből összesen 4654, számozott palack készült. 

2005 ropogós savaival és nagyszerű szerkezetével a klasszikus évjáratokat idézi. A meglehetősen hűvös és nyirkos nyarat november elejéig tartó kellemesen meleg és száraz indián nyár követte, melynek köszönhetően gazdag, koncentrált aszúk születtek. A Kapi Vineyard 2005 kivételes minőségű, nagyon koncentrált, tiszta, tökéletesen kiegyensúlyozott, hosszú lecsengésű aszú, határozott ásványi karakterrel. Az erő és a finomság, a gyümölcsösség és az ásványosság tökéletes kombinációja. 5682, egyedileg sorszámozott és szignált palackot töltöttünk belőle.

A díszdobozos aszúkollekciókat megvásárolhatja nálunk a Borbutikban, vagy az alábbi online borkereskedésekben: