Egyéb kategória

Vakok és gyengénlátók szüreteltek a Disznókő Szőlőbirtokon 

Immár hagyomány a Disznókő Szőlőbirtokon, hogy a Látás Világnapján vakok és gyengénlátók közösen szüretelik a hárslevelűt az Első Miskolci Lions Klub tagjaival.

Fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, szeretnénk példát mutatni és aktív szerepet játszani a rászorulók életének javításában. Hisszük, hogy az elfogadó hozzáállás nemcsak azokon segít, akik valamilyen oknál fogva kiszolgáltatottak, de nekünk is sokat ad. Így született meg a „Vak és látássérült szüret” ötlete, mely először 2013-ban került megrendezésre a birtokon, s azóta hagyománnyá vált.

Elfogadás és Közösség

A szüret kihívásokkal teli feladat, függetlenül attól, hogy valaki látássérültnek született, vagy csak később vált azzá. Az új, a megszokottól eltérő körülmények, az egyenetlen terepen való közlekedés, a szőlővesszők között a szőlőfürtök kitapogatása és szüretelése intenzív koncentrációt, kitartást és elkötelezett társak támogatását igényli.  

Látássérült barátaink mindig nagy örömmel jönnek a rendhagyó szüretre. Lehetővé teszi számukra, hogy kiszakadjanak a mindennapi rutinból, új helyzetben próbálhatják ki magukat és bizonyítsák, a nehézségek ellenére is ugyanolyan kiválóan teljesítenek, alkalmazkodnak, és élvezik az élet örömeit, mint bárki más. A szüret egyben megerősítést is nyújt, hiszen bár lassabban hajtanak végre egy-egy feladatot, ez nem jelenti, hogy képtelenek elvégezni azt! 

A „Vak és látássérült szüret” arra emlékeztet, hogy a segítség nemcsak anyagi támogatásként érkezhet, a szabadidőnk vagy odafigyelésünk ugyanolyan értékes. Ezzel az évente megrendezésre kerülő eseménnyel arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy fogadjuk el azt a sokszínűséget, különbözőséget, amely oly egyedivé teszi világunkat. 

 Braille-írás a borcímkén 

2021-ben mutattuk be a “Vak és látássérült szüret” terméséből önálló tételként megjelent, mindössze 300 palackkal készült kivételes Hárslevelű bort, mely a szüretelők tiszteletére a VISUS nevet kapta, s amely címkéje Braille írással is olvasható. 

A Disznókő Visus jóval több, mint egy intenzív ízvilágú, száraz Hárslevelű. Olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak. A bor bevételének túlnyomó részével ugyanis a a vakokat és látássérülteket segítjük.

A 2021-es évjáratú VISUS sikerén és meleg fogadtatásán felbuzdulva   izgatottan várjuk, hogy folytassuk ezt a hagyományt, és új évjáratot készítsünk ebből a rendkívüli jótékonysági borból.