Egyéb kategória

A világ legjobb borlapjain szerepelnek a Disznókő borok 

Nagy öröm számunkra, hogy akárcsak az előző években, a “World’s Best Wine List Awards 2022” győzteseinek borlistáin is szerepelnek, így világszerte kóstolhatók a Disznókő borok. 

A “World’s Best Wine List Awards” versenyt 2014-ben hozta létre a többszörös díjnyertes “The World of Fine Wine” kiadvány. A szigorú szabályok alapján odaítélt díj az első olyan program, mely elismeri, hogy a kitűnő borválaszték – függetlenül annak méretétől – jelentős fontossággal bír a modern étkezési élményben szerte a világon. A zsűri vezető szakemberekből, köztük világbajnok sommelierekből, Master Sommelier-ekből, Masters of Wine-okból és neves borírókból áll. 

Legjobb összesített borlista – Eleven Madison Park, New York  

Az idei díjátadó egyik fődíját New York ikonikus helye, a 2017-ben a világ legjobb éttermének választott Eleven Madison Park nyerte el, mely 2021 után idén is megtartotta a legjobb összesített borlista címet.

A 3 Michelin csillagos, egy éve vegán étterem borlapján a Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993 szerepel, mely igazi különlegesség a borok világában. Az aszúborok feszes, friss savszerkezetét egyesíti az eszenciák vastag, olajos, krémes szerkezetével, mézes jegyeivel és koncentrációjával, még nagyon hosszú érlelési potenciállal. 

A világ legjobb desszertbor listája – Guincho a Galera, Makaó

A Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993 igazi különlegesség a borok világában

A makaói étterem a legjobb desszertbor lista mellett a világ legjobb hosszú borlistája díjat is megkapta, emellett az elődöntőben a legjobb szállodai borlap címet is elnyerték. Kifinomult hangulat, francia stílusjegyek és autentikus portugál ételek jellemzik a helyet, melynek borlapján a könnyebb tájékozódás érdekében a Wine Advocate, Robert Parker, a Wine Spectator, Allen Meadows’ Burghound és Michael Broadbent értékeléseit is feltüntetik a bor neve mellett. A különlegességre vágyók boraink közül itt is a nagyon gazdag, kifogástalan egyensúlyú és kifinomultságú Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993-at kóstolhatják. 

A világ legjobb borlistáinak Bajnokok Ligája

A borlisták Bajnokok Ligájába a korábbi évek legjobb borlistájának győztesei kerültek. A mindössze nyolc taggal bíró lista éttermei közül négyben a Disznókő nemes aszúi is kóstolhatók. Az Eleven Madison Park mellett az alábbi helyek neves borlistáin szereplünk: 

fotó: Joel Robuchon Official

Robuchon au Dôme, Makaó, Kína – A többszörös díjnyertes borlap valójában Ázsia legkiterjedtebb borgyűjteményét tartalmazza, körülbelül 17 000 különböző borral. Bármit is keressen a vendég, biztos lehet benne, hogy ezen a listán. megtalálja, akár nagy értékű, régi évjárat, vagy ritka és korlátozott palackszámban elérhető borról legyen szó. Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Szőlőbirtokot a Tokaji Aszú Eszencia 1993 képviseli ezen a rangos borlapon. 

Palais Coburg, Bécs, Ausztria – A 2 Michelin csillagos étterem díjnyertes borlapja az 1700-as évekből származó borritkaságokat is tartalmaz. A borokat a palota történelmi, egyéni karakterű és speciális céllal készült pincéiben tárolják, melyek minden hónap második csütörtökén kóstolóval egybekötött idegenvezetéssel látogathatók. A borlapon a Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1993 szerepel. Elegáns, gazdag és kifinomult bor, melyben a cukor a savakkal és az alkohollal finoman egybeolvadva kivételes egyensúlyt mutat.

Park Hotel, Vossevangen, Norvégia – A hotel korábbi tulajdonosa 1979-ben kezdett bort gyűjteni, a világszínvonalú borkollekció pedig jelenleg Norvégia legnagyobb borgyűjteménye. A többszörös díjnyertes borlapon a Disznókőt a Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2011 képviseli. Rendkívül ritka, dűlőszelektált bor. Csakis azokban az években készül, amikor a Kapi-dűlőben termett furmint aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége.

fotó: Ripka Gergely, Tokajmagic

Disznókő borok a regionális győztesek borlapjain is

A különböző kategóriákban értékelt borlapok regionális döntőseit is kihirdették. Büszkék vagyunk rá, hogy több győztes borlistán a Disznókő Szőlőbirtok borai egyedüli magyar borként képviselik hazánkat. 

A világ Top10 éttermében szereplő mexikóvárosi Quintonil borlapján a Disznókő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2002 szerepel, míg a Washington DC területén található egyetlen 3 Michelin-csillagos étteremben, a The Inn at Little Washington borlapjáról – mely Kalifornia és Oregon borai mellett nagy hangsúlyt fektet az Európa legjobb termelőitől származó borokra is – ugyanennek az aszúnknak a 2013-as évjárata kóstolható.

Egyedüli magyar bor a Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010 a Kajmán szigetek ikonikus éttermének, az egykori ültetvényházból kialakított Grand Old House többszörös díjnyertes borlapján, mely eddig 20 alkalommal nyerte el a Wine Spectator Magazin díját is. 

Ugyancsak egyedüli magyar borként szerepel a Disznókő 5 puttonyos Tokaji Aszú 2013 a legjobb borbár regionális győztese, a tokiói Chinois Shibuya borlapján. 

Gazdag szerkezet kellemesen kerek savakkal és citrusos aromákkal

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a világ legjobb éttermei, bárjai és szállodái világszerte minket választottak, s ezzel elismerik mindazt a kitartó, következetes és kemény munkát, mely az elmúlt 30 évben a Disznókő Szőlőbirtok csapatát jellemezte. Célunk továbbra is az, hogy olyan, határozott egyéniséggel bíró, elegáns, az évjáratok tökéletes lenyomatát megmutató aszúkat készítsünk, melyek megőrzik és hangsúlyozzák a gyümölcsnek az aszúszemek vitalitásával és mélységével párosuló abszolút tisztaságát, frissességét és egyensúlyát.