Egyéb kategória

Borkülönlegesség kristálykanállal – A Tokaji Eszencia titkai

Folyékony arany. Hungarikum, tokaji legenda. A természet csodája. Himnuszunkban megénekelt nektár, amit az angyalok csepegtetnek földi halandóknak. Az évjárat örök emlékezete. Ez a Tokaji Eszencia, mely kizárólag Tokaj-Hegyalján készíthető borkülönlegesség.

A Tokaji Eszenciához hasonló bor sehol a világon nem létezik. Koncentráltan tartalmazza mindazt az illat és ízvilágot, ami egyedül csak a Tokaji borvidéken készülő borokra jellemző. A legédesebb, legtöményebb, leggazdagabb, legízletesebb bor, amelyet valaha kóstolhat.

Csekély palackszámban és kizárólag a legkiválóbb aszús évjáratokban készül. Elegancia, komplexitás, nagyon alacsony alkohol- és rendkívül magas a cukortartalom jellemzi. Olyannyira gazdag és szirupos jellegű, hogy pohár helyett jellemzően kis adagokban – a hagyományok szerint – kristálykanállal ajánlott fogyasztani.

Mi is az Eszencia és hogyan készül?

A Tokaji Esszencia különleges eljárással készül, mely során a töppedt, aszúsodott szőlőszemeket olyan speciális kádba gyűjtjük, amiknek az alján parányi csap található. Ahogy a szemek egymást préselik, önsúlyuknál fogva lassan kicsepeg a bennük rejlő értékes, mézszerű nektár, eszencia, melyet a kis csap segítségével üvegballonokba töltve erjesztünk.

Szirupszerű állaga és alacsony alkoholtartalma miatt az Eszencia nem is bor, hanem inkább egyfajta elixír

A tokaji termékleírás alapján egy liter Eszenciának legalább 450 gramm maradékcukrot kell tartalmaznia, ám egyes tételeknél ez az érték 800 gramm feletti is lehet! Magas cukortartalma miatt az élesztőgombák csak visszafogottan képesek működni, így az Eszencia csak nagyon hosszú idő alatt és nagyon kis mértékben erjed meg. Ez magyarázza az egészen alacsony – körülbelül 2-6 százalékos – alkoholtartalmat. Az Eszencia egyik különlegessége, hogy a rendkívül magas cukortartalmat magas (minimum 8 gramm/liter) savtartalom finomítja, hihetetlen egyensúlyt teremtve. Az erjedés után még a palackban is érlelni kell az esszenciát, így a teljes elkészítési folyamat akár tíz évet is igénybe vehet.

A Tokaji Eszencia a legdrágább borok egyike. Korlátozottan elérhető mennyiségének egyik oka, hogy a természeti adottágok miatt nem születhet meg minden évjáratban ez a csoda. Az aszúszüret egyébként is a világ leginkább idő- és munkaigényes szürete. Ráadásul az összes szőlő 5-10, legfeljebb 20 százalékából lesz aszúszem, és mielőtt aszúvá érik, a szőlő elveszíti súlyának jórészét. 1 kg aszúszem kialakulásához 5 kg ép szőlő szükséges. Emellett a szabályozás 100 kilogramm aszúszemből maximum 6 liter eszenciát engedélyez. Plusz költségnövelő tétel a hosszú érlelési folyamat is.

Fontos tudni, hogy a Tokaji Eszencia nem azonos a hasonló nevű aszúesszenciával! Utóbbi az aszúborok korábban használt, mára megszűnt besorolása, amely a hatputtonyos beltartalom feletti aszúborokra vonatkozott.

Igazi elixír

Szirupszerű állaga és alacsony alkoholtartalma miatt az Eszencia a hagyományos értelemben véve nem is bor, hanem inkább egyfajta elixír, a szőlő kvintesszenciája.

Régóta állítják, hogy az Eszencia gyógyító hatással rendelkezik, és az 1800-as évektől a 20. század közepéig patikákban is lehetett kapni. Alacsony alkoholtartalma miatt inkább a gyógyitalok közé sorolták. Az ásványi anyagokban, B-és E-vitaminban, valamint penicilinben gazdag elixírt egyfajta revitalizáló tonikként alkalmazták súlyos betegségek és vérszegénység esetén. Ezért nem véletlen, hogy a rézkígyó Tokaj címerének központi elemévé vált.

A világ 100 legjobbja között – Disznókő Tokaji Eszencia 2007

Disznókő Tokaji Eszencia 2007 egyetlen magyar borként a Wine Enthusiast „Top 100 Cellar Selections” listáján

A világ egyik legrangosabb szakmai lapja, a Wine Enthusiast magazin minden évben kiadja a „Top 100 Cellar Selections” listát. A neves rangsort az év során kóstolt több mint 1000, legjobbnak ítélt borból állítják össze. A származás, szerkezet, évjárat, stílus és érlelési potenciál figyelembevételével a Top 100-ba kerülő borok a szakemberek szerint olyan különleges, gyűjteni való borok, melyek még hosszú évtizedekig megőrzik szépségüket, élvezeti értéküket.

Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Tokaji Eszencia 2007 egyetlen magyar borként, 99 pontra értékelve szerepel a listán.

A Tokaji Eszenciát szinte természetfeletti íz- és aromakoncentráció jellemzi. Aromájában narancs, birsalmasajt és teafű egyesül aszalt gyümölcsökkel és fűszerekkel. A pohárban szinte a méz méltóságteljességével mozog. Az alkoholt alig tartalmazó Disznókő Tokaji Eszencia mézszerű textúrája elképesztően hosszú utóíz előhírnöke, óriási cukortartalma ellenére nem nélkülözi az izgalmas savakat sem. Elixír a testnek és a léleknek.

A pohárban mahagóni színű Eszencia akácméz, méhviasz, karamellizált ananász torta, angol karamell és baracklekvár éteri aromái varázslatosak. A korty kiemelkedően gazdag, karamelles, mézes ízjegyekkel, megdöbbentő krémességgel. Az utóíz gyógynövényből készült teára, cukorkára, finoman érlelt konyakra és tejeskávéra emlékeztet. Telt és buja, ugyanakkor selymesen sima és krémes, épp a megfelelő mennyiségű savtartalommal, hogy ellensúlyozza az intenzív édességet.

Műalkotást műalkotásból!

A Disznókő birtokról minden palack Tokaji Eszencia fogyasztásra készen kerül ki, ez a nektár ugyanakkor történelmi tapasztalatok szerint nagyon sokáig eltartható. Enyhén, 15°C-ra hűtve mutatja meg legjobban önmagát. Magas természetes cukortartalmának köszönhetően hűtőszekrényben a palack kinyitása után még évekig eltartható.

Mit érdemes párosítani az Eszenciával? Őszintén szólva semmi. Az Eszencia megérdemli a teljes és osztatlan figyelmet. A legmeghittebb pillanatok bensőséges megünneplése: ezt kínálja egyetlen korty. A Disznókő Tokaji Eszencia desszert után vagy desszert gyanánt is tökéletes, de a legjobb önmagában, önmagáért kóstolni, csendes elmélkedéssel.

Disznókő üveg Angyalpohara az Eszencia maradéktalan élvezetéhez

A Disznókő célja volt, hogy megalkossuk a legalkalmasabb eszközt az Eszencia minden cseppjének maradéktalan élvezetéhez. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagjai részére kiírt pályázatunkat glóriájában kanalat tartó üvegangyalával Szilágyi Erzsébet nyerte meg. A tervet ezután a művésszel közösen finomítottuk tovább, és így jött létre a Disznókő „Eszencia Angyalpohara”.

Minden borrajongó álma, hogy legalább egyszer megkóstolja az Eszenciát, és ez valószínűleg életre szóló és soha el nem felejtett élmény lesz. Amennyiben Ön is kíváncsi az Angyalpohárban felszolgált Disznókő Tokaji Eszenciára, a Disznókő Birtokon kívül az alábbi éttermekben kóstolhatja meg, illetve nálunk a Borbutikban, vagy partnereink online borkereskedésében is megvásárolhatja.

címlapfotó: Múzsa bár