Egyéb kategória

Bor és ételpárosítás – Hogyan fogyasszuk a Disznókő legkedveltebb borait?

Hamarosan itt a karácsony, nem árt ilyenkor időben feltölteni a borkészleteinket, és végiggondolni, melyik fogáshoz mi kerül a pohárba az ünnepek alatt. Ebben szeretnénk segíteni az alábbi összefoglalóval.

Mit válasszunk?

A téli ünnepek alatt mindannyian picit lelassulunk, több idő jut szeretteinkre, önmagunkra, s ezzel együtt több alkalom adódik arra is, hogy egy pohár finom bor mellett meghitten beszélgessünk, vagy egy jó könyvet olvassunk.  Miután időben beszereztük kedvenceinket, már csak az a kérdés, hogy melyiket választjuk és hogyan kínáljuk.

Mindig jó, ha van otthon egy szép fehérbor, hiszen szinte minden családban van, aki kevésbé „vörösboros”. A Disznókő Furmint nemcsak a beszélgetésekhez illik tökéletesen, hanem a halból készült karácsonyi fogásokhoz is, ezért ebből mindenképpen érdemes pár palackkal beszerezni, még az ünnepek előtt.

Hagyományosan az aszú és ételpárosítás a libamájra vagy a desszertre korlátozódott, noha hihetetlen gasztronómiai sokoldalúsággal rendelkező borról van szó, a cukrok, a savak és az alkohol finom egyensúlyával, így tökéletes akár a főétel mellé is. 

A szenteste meghitt pillanatai vagy az óév búcsúztatása feltétlenül megérdemelnek egy komplexebb, elegáns bort, vagy akár egy olyan különleges tételt, mint a rendkívül ritka, dűlőszelektált, csakis kivételes években készülő 6 Puttonyos Kapi Aszúnk. Kifejezetten ünnepi tétel, mely az étkezés után, az este megkoronázásaként, önmagában fogyasztva nyújtja a legmaradandóbb élményt!

A 6 Puttonyos Disznókő Kapi Aszú kifejezetten ünnepi tétel

Étel-borpárosítási alapszabályok

Aki bizonytalan a karácsonyi menühöz illő borsor összeállításában, annak az alábbi tippek nyújthatnak segítséget:

  • Bár a közismert szabály szerint fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz pedig vörösbor illik, az étel-borpárosításnál inkább a fűszerezést, és az elkészítés módját érdemes figyelembe venni.  
  • Ha a könnyű ételekhez könnyű, míg nehéz ételekhez testesebb bort választunk, biztosan nem nyúlunk mellé.
  • Egy könnyű salátával például friss, fiatal, illatos bor harmonizál, míg az összetettebb ízvilágú fogások komplexebb, idősebb borokat kívánnak.
  • Fontos alapszabály, hogy minden étel mellé olyan minőségi bort válasszunk, amit önmagában is szívesen fogyasztanánk.

Fontos a megfelelő hőmérséklet!

Nem árt az ünnepi sürgés-forgásban arra sem odafigyelni, milyen hőmérsékleten szolgáljuk fel a vacsorához a borokat. A nem megfelelő hőmérséklet ugyanis sokat elvesz a bor élvezeti értékéből! Bár a fehérborokat mindig alacsonyabb hőmérsékleten ajánlott fogyasztani, mint a vörösöket, érdemes odafigyelni arra, nehogy túlhűtsük őket, hiszen ebben az esetben nem érvényesülnek annak aromái, zamatai.

Soha ne hűtse a kívánt bort a fagyasztóban! Még pár perc erejéig sem! Ehelyett válasszon inkább egy jégkockával és vízzel töltött borhűtő edényt, amelyben a fogyasztásra szánt bor kíméletesen és viszonylag gyorsan eléri a kívánt hőfokot!

Mihez ajánljuk legnépszerűbb borainkat?

Disznókő Tokaji Furmint 2020 

Disznókő Furmint 2020 – A ropogós savú, frissítő borok kedvelőinek

Gyümölcsös, ugyanakkor jellegzetesen minerális száraz fehérbor, elegáns üvegdugóval zárva. Nagyon friss, gyümölcsös illatában a körte- és érett alma aromái, fehér virágokkal és a grapefruit üdeségével. Ízében az egzotikus gyümölcsök körtével és birssel keverednek, amit tartós, ásványos utóíz követ. A ropogós savú, frissítő borok kedvelőinek.

Mihez ajánljuk? – Könnyebb fogások tökéletes társa, baráti beszélgetések lelkes támogatója.

Kiváló aperitif, tökéletes kísérő a könnyű szósszal készített halas fogásokhoz, rántott halhoz vagy egyéb, a tenger gyümölcseiből készülő ételekhez.  Remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.  Hidegen, 10°C fokon ajánlott felszolgálni, felbontás után pedig érdemes azonnal elfogyasztani.

Disznókő Tokaji Dry Inspiration 2018  

Disznókő Inspiration 2018 – Egyensúly és kifinomultság

Fűszeres illata virágos és ásványos jegyekkel gazdagított, finoman fás. Fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, banán, méhviasz és aszalt sárgabarack aromák jellemzik. Ízében citrusfélék, sárgabarack, ananász és fűszerek, sós érzettel a lecsengésben. A korty gazdag és telt, kellemes szerkezetű, leheletnyi tölgyfahordós karakterrel.

Mihez ajánljuk? – A Disznókő Inspiration kiváló aperitif, tökéletes kísérő a tenger gyümölcseihez. Remekül párosítható az olyan hagyományos szárnyasokhoz, mint a fokhagymás sült csirke, vagy sertés- vagy borjúételekhez. Nagyon jól illik az olyan egzotikus fogásokhoz is, mint a thai curry, mexikói haltaco vagy grillezett halloumi sült zöldségekkel és kuszkuszszal. Próbálja ki sajttál mellé is! Mélysége, textúrája és elegáns frissessége különösen ételbaráttá teszi. 

Hogyan? – Legjobb hidegen, 10°C-on felszolgálni. Noha felbontás után pár napig még élvezhető, érdemes azonnal elfogyasztani.

Disznókő Tokaji Késői Szüret 2018 

Disznókő Tokaji Furmint kései szüret 2018 – Telt, strukturált, nagyon élvezetes bor

Intenzív illatábanvadvirágok, körte, mandarin és friss csonthéjas gyümölcsök. Élénk és frissítő ízében gazdag méz- és gyümölcsízek, kiegyensúlyozott, hosszú és tiszta lecsengéssel. Telt, strukturált korty némi tanninnal. Fesztelen és lendületes bor.

Mivel? – Baráti vacsorák vagy családi ebédek tökéletes aperitifje. Tökéletes választás olyan előételekhez, mint a trópusi gyümölcsökből készült gyümölcssaláta, könnyedebb kéksajtok vagy kecskesajt, rozmaringos, olívaolajos kenyér, sonkaszeletekkel és olívával. Kiváló a tenger gyümölcseiből vagy csirkehúsból készült, illetve enyhén fűszeres fogásokkal, gyümölcsalapú desszertekkel, vagy csak önmagában, jól behűtve is.

Hogyan? – 11–13°C-ra hűtve ajánlott fogyasztani. A palack felbontása után hűtőszekrényben két hétig biztosan friss marad.

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2012

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2012 – Ünneppé teszi a hétköznapokat

Bársonyos textúra, őszibarack- és narancsvirág jegyek, aszaltgyümölcsös és mézes gazdag íz jellemzik. Elképesztően tartós utóíze fűszeres lecsengéssel búcsúzik. A kellemesen vaníliás-gyömbéres jelleg pedig igazán különlegessé teszi, melyet tovább fokoz a krémes szerkezet, valamint az intenzív, kerek savak és édesség közötti gyönyörű egyensúlylendületes, friss, komplex és koncentrált.

Mivel? – Önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét. Ajánljuk jól lehűtve, frissítő aperitifként vagy az étkezés végén desszert helyett. Tökéletes kísérő a különféle szószokkal készült szárnyasokhoz, de kiváló a gombát vagy tenger gyümölcseit tartalmazó rizottó mellé is. Csodás párost alkot az olyan Kelet-ázsiai, enyhén fűszeres ételekkel, mint pl. a thai zöld currys csirke. Tökéletes választás a kevésbé érlelt, nem túl sós kék sajtok mellé, némi gyümölccsel (sárgabarack, körte, gyümölcssaláta), vagy a gyümölcs alapú desszertekhez (pl. gyümölcstorta, mandarin szorbet) is.

Hogyan? – Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszút 11–13°C-ra hűtve ajánlatos fogyasztani. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár egy hétig is megőrzi.

Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2015

Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú Kapi 2015 – Varázslatos, igéző bor

Elegáns, tökéletes egyensúlyú, összetett bor, amelynek friss, mégis érett savai pompás harmóniában egyesülnek a kristálytiszta ásványi karakterrel. Íze intenzív és gazdag, a sárgabarack befőtt, méz, őszibarack, körte, mangó és ananász zamataival. Bársonyosan sima, a szájat teljesen kitölti az édes ízeket ellensúlyozó érett, kerek, de határozott savakkal és finom tanninokkal. Varázslatos, igéző bor.

Mivel? – Fogyassza néhány falat omlós piskóta, gyümölcs vagy pár szem mandula kíséretében. Az olyan érett, kemény sajt, mint egy érlelt Beemster Dutch Gouda, gyönyörűen harmonizál vele a sós és karamell jegyeknek köszönhetően, amelyek visszaadják az aszú ásványosságát és karamelljét.

Hogyan? – A Kapi azonban önmagában érvényesül leginkább. Igazi „meditálós bor”, melyet a legjobb egy nagyszerű vacsora megkoronázásaként vagy egy tökéletes este végén, magában kóstolni.

Miután birtokunkba jut, azonnal fogyasztható, de a húszéves vagy még hosszabb érlelést is meghálálja. 11–13°C-ra hűtve ideális. A palack felbontása után hűtőszekrényben még néhány hétig megőrzi frissességét.

Kellemes karácsonyi készülődést, meghitt ünnepeket kívánunk!