Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014 – az időtlen klasszikus
A Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014 évtizedekig megőrzi szépségét, mialatt újabb rétegekkel gazdagodik. Krémes, gazdag ízvilágának, friss savainak és ásványos jegyeinek köszönhetően sokkal többre hivatott annál, hogy desszertborként tekintsünk rá.
2014 – Üde borokat adó évjárat
A forró és csapadékos nyár után a 2014-es szüret rendkívül összetett volt a Tokaji borvidéken. Az ültetvények megóvása és a kiváló minőségű gyümölcs biztosítása alázatos, türelmes és rendkívül precíz munkát igényelt. A magas páratartalom következtében a nemesrothadás szinte az összes bogyón nagyon korán kialakult, ami nagy figyelmet és gondos válogatást követelt meg. Bár az össztermés mennyisége alacsony volt, az aszúborok aránya kimagaslóan magas lett, melyekhez már szeptember elején megkezdhettük az aszúszemek folyamatos szelekcióját, gyűjtését.
Az intenzíven botritiszes aszúszemeket három fázisban válogattuk. A szüret szeptember 4-én kezdődött a zéta szőlővel, majd szeptember 18-án folytatódott a furmint szüretelésével. Az utolsó, harmadik aszúszedési fázis október 29-én fejeződött be. Az aszúszemek többsége a második szedésből származott. A szemenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tároltuk.

Izgalmas aszú született
Az aszúszemek kétharmadát 50-50%-ban furmintot és hárslevelűt tartalmazó új borban tártuk fel, és fél napig áztattuk. A legkoncentráltabb, leginkább töppedt aszúszemeket erősen erjedő mustban héjon áztattuk 2 napon keresztül, körfejtésekkel kiegészítve a feltárást. Préselés után az erjedés rozsdamentes acéltartályokban zajlott.
A 69% furmint, 25% zéta, 6% hárslevelű szúszemekből készült bor mintegy
18 hónapig érlelődött 225 literes tölgyfahordókban, tradicionális, földalatti tokaji pincékben. A palackozásra 2017 augusztusában került sor.
A 2014-es Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú ragyogó arany színű bor, mely most, tíz év elmúltával még gazdagabb. Intenzív illatának a botritiszes jegyek mellett fűszeres, aromás gyógynövények, kapor, citrus, friss szilva és menta aromák adnak különleges jelleget.
Gazdag aszú, a szokásosnál magasabb savtartalommal, kellő teltséggel és hosszú lecsengéssel, barackos, szilvás, nektarinos zamatokkal. 12%-os alkohol-, 156g/l maradék cukor- és 8.77 g savtartalmával egyszerre lendületes és üde, izgalmas és elegáns.
Remek kritikákat kapott

A Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014 több rangos nemzetközi versenyen is ezüstérmes lett, s remek kritikákat kapott.
James Suckling – Vonzó illat aszalt sárgabarackkal és mangóval, egy csipetnyi karamellel, friss mézzel, egzotikus fűszerekkel és szárított naranccsal. Sűrű és krémes, élénk savtartalommal. Gazdag, de nem túl édes, Sűrű és krémes, élénk savakkal, amelyek jól kiegyensúlyozzák. Gazdag, de nem túl édes, az oolong tea és narancsvirág finom utóízével. Remek bor, mely már most is fogyasztható, de érdemes érlelni. 94p
IWC – Fantasztikus illat. Ragyogó arany árnyalat. Mézben pirított dió illatával rendkívül hívogató. Pompás és telt ízek bodzavirág, őszibarack és sárgabarack jegyekkel, jó lecsengéssel. Ezüstérem, 92p
DWWA – Intenzív illatában sült narancshéj, baracklekvár, kandírozott gyömbér, lonccal és egy csipetnyi perzsa kamillával. Édes és érett. Ezüstérem, 90p
Milyen ételekhez ajánljuk?

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét. Ajánljuk jól lehűtve, frissítő aperitifként vagy az étkezés végén desszert helyett. Csodás kísérője a különféle szószokkal készült szárnyasoknak, de kiváló a gombát vagy tenger gyümölcseit tartalmazó risotto mellé is. Remek párost alkot az olyan kelet-ázsiai, enyhén fűszeres ételekkel, mint pl. a thai zöld currys csirke. Tökéletes választás a kevésbé érlelt, nem túl sós kék sajtok mellé, némi gyümölccsel (sárgabarack, körte, gyümölcssaláta), vagy gyümölcs alapú desszertekhez (pl. gyümölcstorta, mandarin szorbet) is.
A Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014 fogyasztása már most is fantasztikus élmény, de rendkívül hosszú érési potenciállal rendelkezik. Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, 11–13°C -ra hűtve ajánlatos fogyasztani. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár egy hétig is megőrzi. Kóstolható nálunk a Borbutikban, vagy beszerezhető alábbi online partnereinknél: