Egyéb kategória

Disznókő aszú sikere a Decanterben

A világ legismertebb borszaklapja, a Decanter magazin májusi száma különkiadással jelent meg a magyar borvidékekről és borokról. Nagy öröm számunkra a Disznókő Birtok sikeres szereplése benne.

A 36 oldalas, speciális magyar melléklet egyedülálló megjelenést jelent a magyar borászatok számára. Nem csupán az Egyesült Királyságban és az USA-ban érhető el, hanem a Decanter online felületén a világ valamennyi érdeklődő borfogyasztójához is eljuthat. 

Az említett mellékletben Caroline Gilby és Elizabeth Gabay személyében két Master of Wine, és Oz Clarke OBE, a világszerte elismert borszakíró értékeltek. Olyan magyar borokat ajánlanak a világ borfogyasztói számára, melyeket minőségben és ár/érték arányban a legjobbaknak találtak. 

Nagy elismerés számunkra, hogy a Decanter által ajánlott aszúk között a 2017-es Disznókő 5 puttonyos Tokaji aszúnkat a szakemberek 94 pontra értékelték, így a kategóriájában dobogós helyen végzett. 

Ragyogó bor egy kiváló évjáratból, gazdag koncentrációval, krémes szerkezettel és gyönyörű aromákkal. Caroline Gilby szavaival: „Illatában őszibarack, egzotikus gyümölcs, lonc és fűszerek. Tiszta, zamatos és selymes, sárgabarackos, kandírozott héjjal, friss lecsengéssel, gyönyörű egyensúllyal. Már most fogyasztva is szép bor, komoly érlelési potenciállal ”(20 év vagy annál több).

A bor itthon jelenleg még csak a birtok Vinotékájában érhető el, míg az Egyesült Királyságban a Waitrose üzleteiben vásárolható meg. 

Milyen ételekhez ajánljuk? 

A magyar különszám tokaji fejezete az aszúkészítés folyamatának részletes bemutatása mellett külön foglalkozik az étel-és borpárosítással is. Hangsúlyozzák, hogy az aszú a savasság, az édesség, az alkohol és az ásványi jegyek tökéletes egyensúlyának köszönhetően sokkal többre hivatott, mint hogy csak desszertborként tekintsünk rá. 

Kóstolható magában – desszert helyett – az étkezés végén. Ajánlott hűtve, frissítő aperitifként, szendvicsekkel, liba- vagy kacsamájjal és pástétommal, kéksajtokkal. Kiváló baromfihússal, tejszínes szószokkal, gombával vagy tenger gyümölcsei rizottóval. Remekül illik az olyan fűszeres kelet-ázsiai ételekhez is, mint a chana masala vagy a thai vörös curry. 

Könnyebb édességével és frissességével a szamorodni remekül illik egy ragacsos barbecue sertésbordához vagy fűszeres bárányhoz.  

Desszerthez fogyasztva a mangó, az aszalt sárgabarack, az őszibarack, a dió, a citrusfélék, a füge, a körte és a birsalma ízei kiválóan párosíthatók az édes tokaji borokhoz. 

Disznókő Birtok, mint úticél

Külön öröm számunkra, hogy a kiadványban a Disznókő Birtok az ajánlott úticélok között is szerepel. Kiváló boraink mellett kiemelik az idelátogató vendégeket váró gyönyörű környezetet is.  

A magyar szakemberek közül Mészáros Gabriella borszakmai tanácsadó, Czinki Tamás, az első és egyelőre egyetlen magyar Master Sommelier, Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó és Ercsey Dániel borszakíró cikkei szerepelnek a kiadványban. Köszönet érte nekik! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük