Egyéb kategória

Disznókő Furmint 2021 – Üde és lendületes bor

Az új Furmintunk érkezése mindig izgalommal teli várakozással tölt el bennünket és fogyasztóinkat is. A 2021-es Disznókő Furmint üde, lendületes, élénk savtartalmú, ugyanakkor finom textúrájú bor. 

Milyen volt 2021? 

2021-ben az enyhe és csapadékos telet szokatlanul hűvös tavasz követte, így a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, kicsit később virágzott és érett.  A június-július hónapok száraz, gyakran rekordot döntő meleg időjárását viszonylag hűvös augusztus és szeptember követte, aminek hatására erőteljes, friss savakat őriztek meg a szemek. A száraz borok egyenesek, bár savaik meglepően magasak, mégis érettek, teltek.

Így zajlott a szüret

Fotó – Szász Barna

A száraz Furminthoz való szőlőt a sokéves átlaghoz képest valamivel később, szeptember 21. és 23. között szüreteltük. A teljesen érett, egészséges fürtök kézi szüretelése a nyugati fekvésű Dorgó dűlőben kezdődött, majd a déli fekvésű Kapi alsó tábláiban, a magas fekvésű Lajos dűlő öreg szőlőiben és a Hangács új telepítésű szőlőiben fejeztük be. 

A csapadékos időjárás miatt a botritisz ekkor már jónéhány helyen megjelent, így a száraz bornak szánt szőlőt is válogatnunk kellett.  Csak a szépen érett, nem botritiszes fürtöket szüreteltük le, melyek bár jóízűek és érettek voltak, meglepően magas savtartalommal rendelkeztek. A szőlők szedése és szállítása a fürtök minőségének megőrzése érdekében kisméretű, 20 kg-os ládák használatával történt.  

Friss és üde bor született

Az egyes területek termését bogyózás nélkül, egész fürtösen préseltük, majd tartályban erjesztettük. Az erjedés általában lassú volt és a szokásosnál jóval hosszabb ideig tartott. A magas savtartalom ellenére nem végeztünk almasavbontást.

A külön-külön készített furmint tételeket decemberben házasítottuk össze, majd az így született bort rozsdamentes acéltartályokban február közepéig érleltük finomseprőn. A bor 2022 március közepén került 750 ml-es tokaji palackokba, melyek könnyen nyitható, valamint a palack megbontása utáni tökéletes visszazárást biztosító, elegáns üvegdugót kaptak.  

A Disznókő Tokaji Furmint 2021 gyümölcsös, ugyanakkor jellegzetesen minerális száraz fehérbor. Színe szalmasárga, zöldes árnyalattal. Nagyon friss, gyümölcsös illatában citrusok, csonthéjas gyümölcsök és körte aromák. Ízében az élénk friss savakat teltség ellensúlyozza, kellemes állaggal, hosszú és ásványos lecsengéssel. 13%-os alkohol-, 3 g/l maradék cukor- és 8,1 g/l savtartalmával sportos elegancia jellemzi.

Milyen ételekhez ajánljuk?

A Disznókő Furmint tökéletes a tenger gyümölcseihez is

A Disznókő Tokaji Furmint 2020 könnyen fogyasztható, minden alkalomra tökéletes bor. Akár szomjoltásra egy forró nyári napon, akár kísérőként a könnyű fogásokhoz vagy egy grillezős baráti estéhez is nagyszerű. Kiváló aperitif, tökéletes kísérő a könnyű szósszal készített halas fogásokhoz (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is. 

A Disznókő Tokaji Furmintot legjobb hidegen, 10°C fokon felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön.

Kóstolja meg nálunk a Borbutikban, vagy szerezze be alábbi online partnereinknél: 

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu