Egyéb kategória

Disznókő Tokaji Eszencia 2012: Tokaj Legédesebb Kincse

A Disznókő Tokaji Eszencia 2012 ritka borkülönlegesség, mely koncentráltan hordozza mindazt az illat- és ízvilágot, amely csak a Tokaji borvidéken készülő borokra jellemző.

Nemcsak a borkedvelők szívét dobogtatja meg, hanem a közelmúltban nemzetközi elismerést is aratott: 97 pontot kapott Andrii Stetsiuktól, a James Suckling.com társszerkesztőjétől! A nemzetközi színtéren is kiemelkedőnek számító pontszám bizonyítja a Tokaji borok egyedülálló minőségét és különlegességét.

Mi az Eszencia és miért különleges?

Az Esszencia olyan gazdag és szirupos jellegű, hogy kristálykanállal ajánlott fogyasztani!

A Tokaji Eszencia olyan egyedülálló desszertbor, amely kizárólag a legkiválóbb aszús évjáratokban készül, és mindig csak csekély mennyiségben. Eleganciája, komplexitása, nagyon alacsony alkoholtartalma és a rendkívül magas cukortartalmat kiegyensúlyozó savak teszik igazán különlegessé. Olyan gazdag és szirupos jellegű, hogy hagyományosan pohár helyett kis adagokban, kristálykanállal ajánlott fogyasztani.

A 2012-es évjárat különlegességei

A 2012-es évjárat különlegességei

A 2012-es évjárat különlegességei

A 2012-es év forró és száraz nyara korai érést eredményezett. A nemes rothadás viszonylag későn indult, de a szeptember végi esők kedvezően hatottak a botritisz fejlődésére. Ennek eredményeként a 2012-es évjárat az egyik legtöbb aszúszemet adó évjáratnak ígérkezett, bár a magas páratartalom miatt lassabban töppedtek a bogyók.

Így zajlott a szüret

A korai érés ellenére hosszú szüretünk volt, az aszúszemeket lényegesen több menetben válogattuk. Az eszenciához használt aszúszemeket október 12. és 24. között szedtük, kétharmaduk a Kapi, egyharmaduk a Dorgó dűlőből származott.

Borkészítés

A Tokaji Eszencia különleges eljárással készül. A töppedt, aszúsodott szőlőszemeket speciális kádakba gyűjtjük, amelyek alján parányi csap található. Ahogy a szemek egymást préselik, saját súlyuknál fogva lassan kicsepeg belőlük az értékes, mézszerű nektár. Ezt az eszenciát 50 literes üvegballonokba töltjük, ahol hosszú idő alatt, hozzáadott élesztő vagy kén nélkül, lassú erjedéssel érleljük.

A Disznókő Tokaji Eszencia 2012 esetén az érlelés 2015 júniusáig tartott, a különböző tételeket ekkor házasítottuk és 2015 decemberében palackoztuk. Mindössze 248 palackkal készült belőle!

„Hihetetlenül finom és egyedi”

Disznókő Eszencia 2012

A Disznókő Eszencia 2012 óarany színű, intenzív fűszeres illatú bor a narancshéj és szárított sárgabarack aromáival. Szájban gazdag, friss, de kerek savakkal, krémes szerkezettel. Mézes, szelídgesztenye és szárított gyümölcs jegyek teszik igazán különlegessé. Alkoholtartalma mindössze 3,8%. Az 554 g/l maradék cukrot 8 g/l sav egészíti ki, tökéletes egyensúlyt teremtve.

„Finom aromáiban aszalt datolyaszilva, narancsbefőtt, pici karamell, akácméz, kamilla, szárított levendula és még némi mentás beütés. Telt és friss, egy csipetnyi illékonysággal, ami fokozza a karaktert… nagyon sűrű és viszkózus, összességében kiváló egyensúllyal. Hihetetlenül finom és egyedi” (jamessuckling.com)

Fogyasztási javaslat

Az eszencia egyedülállóan gazdag és koncentrált, az évjárat örök lenyomata, melyben tökéletesen érzékelhető az aszúszemek karaktere. Egy korty belőle olyan, mint egy utazás ismeretlen tájakra. Ideális fogyasztási hőmérséklete 15 fok. Magas cukortartalmának köszönhetően felbontás után is évekig eltartható hűtőben.

Már most fogyasztható, de rendkívül hosszú érési potenciállal rendelkezik, így igazi, gyűjtőknek való tétel.

A Disznókő Eszencia 2012 tehát nem csupán egy bor, hanem egy korty varázslat, amely a tokaji borok legszebb hagyományait viszi tovább, és egy újabb nemzetközi elismerést is magáénak tudhat.

Beszerezhető a birtok Borbutikjában vagy alábbi online partnereinknél: