Egyéb kategória

A világ legjobbjai között – 100 pontot kapott a Disznókő eszenciája!

Nagy örömmel osztjuk meg a hírt, hogy James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta! A kiemelkedő pontszámok nemcsak az ország legjobb édesborainak rangjára emelik őket, de világviszonylatban is felhívják a figyelmet a Tokaji borvidékre.

Suckling segédszerkesztője, Andrii Stetsiuk egy exkluzív, vertikális online kóstolón vett részt birtokigazgatónkkal, Mészáros Lászlóval és Christian Seely-vel, az AXA Millésimes igazgatójával. A több mint 30 bort felvonultató este csúcspontja a 2009-ig visszanyúló Disznókő Eszencia kóstolósor volt, amit a szakértők az életben egyszer adódó, különleges élményként jellemeztek.

A kiemelkedő szakmai elismerésnek számító pontszám olyan visszajelzés, ami megerősíti, hogy jó úton járunk.  Az elmúlt 30 év tudatos munkájának és a Tokaji borvidék különleges adottságainak köszönhetően sikerült boraink boraink stílusa és minősége nemzetközi szinten is egyedülálló és kimagasló.

Lélegzetelállító borok 

A szakértő az alábbi módon jellemzi borainkat: 

Disznókó Tokaji Eszencia 2013 – 100 pont

Disznókő Tokaji Eszencia 2013

“Hihetetlen bor az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából.  Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcsök, virágos illat, az oolong tea, a bergamott, kardamom és kurkuma jegyei mind felfedezhetők benne. Gyönyörű botritiszes karakter, valamint a szárított gombás és minerális jegyek teszik teljessé. Kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal. Hihetetlenül hosszú. Lélegzetelállító.”

Disznókó Tokaji Eszencia 2012 – 97 pont

Disznókő Tokaji Eszencia 2012

“Finom aromáiban aszalt datolyaszilva, narancsbefőtt, pici karamell, akácméz, kamilla, szárított levendula és még némi mentás beütés. Telt és friss, egy csipetnyi illékonysággal, ami fokozza a karaktert… nagyon sűrű és viszkózus, összességében kiváló egyensúllyal. Hihetetlenül finom és egyedi.”

Büszkék vagyunk rá, hogy ismét jelentős nemzetközi sikert értünk el. A 99 pontra értékelt Disznókő Tokaji Eszencia 2007 a Wine Enthusiast magazin 2021-es „Top 100 Cellar Selections” listáján egyedüli magyar borként szerepelt, akárcsak a 2020-as évjáratú Disznókő Tokaji Furmint két éve a Wine Spectator magazin Top 100-as listáján. Emellett tavaly a világ 50 legjobb borturisztikai célpontja közé választottak bennünket. 

A JamesSuckling.com-ról

James Suckling három évtizeden át volt a mértékadó Wine Spectator magazin csapatának tagja. A JamesSuckling.com  kóstolójegyzeteivel, cikkeivel és videóival hozzávetőleg 5 millió borrajongót ér el. Az elmúlt négy évtizedben több mint 250 000 bort kóstoltak és értékeltek! A 95 pont feletti borokat olyan klasszikus, nagy borokként ajánlják, melyekből egy pohár soha nem elég, míg a 100 pontot elérő borokat tökéletes, szívet megérintő borokként értékelik.