Egyéb kategória

Vertikális borkóstoló – Miért különleges élmény?

A vertikális borkóstoló ritka és kiváló alkalom arra, hogy mélyebben megismerjünk egy bort és borászatot. Mit is jelent pontosan, mitől különleges és mit tanulhatunk belőle? Mindez kiderül, ha tovább olvas.

Mit takar a vertikális kóstoló?

A vertikális kóstoló ugyanazon birtokról származó, azonos nevű borok egymást követő évjáratainak kóstolása. Különlegességét az adja, hogy egy-egy ilyen alkalom keretében összehasonlíthatjuk, hogy az évjárati adottságok, az időjárás és a borászat szemlélete a borkészítési eljárásokkal kapcsolatosan hogyan változik évről évre, illetve tanúi lehetünk annak is, hogy a birtok borai milyen fejlődésen mennek keresztül a több éves palackos érlelést követően. A kóstoltatás általában a fiatalabb borokkal kezd, hogy aztán az idősebb, komplexebb ízekre térjen át.

Minden évjáratnak megvannak a maga sajátos kihívásai: jégeső, fagy, túl sok csapadék vagy aszály, esetleg a hőmérséklet szélsőséges ingadozása, a szőlőbetegségek és a kártevők. Még egy, a közelben történő természeti katasztrófa is befolyásolhatja az adott évjárat borát. A vertikális kóstoló érdekessége a lehetőség, hogy jobban megértsük, az „évjárat” kifejezés mögött álló mindeme véletlenszerű változatosságot.

Nem csak az időjárás változásának lenyomatai

Egy vertikális aszúkóstolón szembetűnő különbségek tanúi lehetünk. Photo: Tokajmagic

Amennyiben ugyanazon, dűlőszelektált szőlőfajtából készült vertikális kóstolón veszünk részt, a borok közötti különbség valóban csak az évjáratok közötti időjárási adottságokban, illetve az egyes évek között esetlegesen módosított borászati eljárásokban (pl. érlelési időszak hordóhasználat) rejlik. Ha a borász ugyanazon módszerekkel kezeli a születendő borokat az évek során, kijelenthetjük, hogy az egyes évjáratok szinte kizárólag az időjárási tényezők változásának lenyomatai.

Ha ugyanazon szőlőfajtáról, ám nem dűlőszelektált tételekről van szó, a borásznak már több lehetősége van arra, hogy – a különböző dűlőkből származó, az időjárás változásaira a dűlők jellegéből (fekvés, meredekség, talajtípus) adódóan eltérően változó borok más-más arányú elegyítésével – évről évre hasonló stílusú bort tudjon készíteni. Természetesen ilyenkor is érezhetők az évjáratok között az időjárás által meghatározott különbségek, de jóval kisebb mértékben, mint dűlőszelekció esetén.

Legnagyobb mozgástere a borásznak a házasítás esetén van, mert a különböző szőlőfajták arányainak módosításával, magas szakmai tudás mellett, még több lehetőség nyílik az évjárati különbözőségek kiegyensúlyozására.

Szembetűnő különbségek tanúi lehetünk

Legjobb példa erre a Disznókő Birtokon az aszú, amely esetében igyekszünk évről évre kifinomult, rendkívül elegáns, komplex bort készíteni, még abban az esetben is, ha az időjárási körülmények nem ideálisak.

Amikor valaki eljön hozzánk és végigkóstol egy Disznókő vertikális sort, megdöbbenve tapasztalja az aszúinkat jellemző egységes stílus mellett is az évjáratok karakterei adta, szembetűnő szerkezeti és személyiségjegyek különbségeket. Az összefüggő 100 hektáros terület különböző fekvésű és adottságú parcelláinak pedig az évjáratok különbözősége sajátos dimenziót ad. 

Egy Disznókő vertikális aszúkóstoló jól szemlélteti az évjáratok időjárási változásainak a hatását, de emellett az úgynevezett nehéz évjáratokban a borászat fegyelmezett és professzionális munkájának köszönhetően az előállított borok minősége nem, csak mennyisége változhat, akár nagy mértékben is. Azonban az egyes évjáratokat egymás után kóstolva a stílusjegyek apró különbözősége izgalmas és átfogó képet ad a terroir-ról, a borászat aszúról alkotott elképzeléséről és az egyes évek egyediségétől is. Egy-egy évjárat karaktere az időjárás mellett függ attól is, mikor és milyen intenzíven jelenik meg a botritisz, a töppedés, mikor és milyen ütemben válogatjuk az aszúszemeket, illetve a feldolgozás során mennyi szőlőt, meddig és miben áztatunk, hogyan házasítunk. 

Amennyiben valaki valóban csak és kizárólag az évek eltérő időjárása okozta különbségekre kíváncsi, annak a vertikális eszencia kóstolót javasoljuk. Tekintve, hogy az aszúszemekből lecsöpögő eszencia azonnal üvegballonokba kerül, és így a borásznak további beavatkozásra nincs lehetősége, minden évjárat eszenciája az adott év időjárásának, adottságainak és persze a terroir-nak és a szőlész munkájának visszatükrözése, utólagos változtatás nélkül.

Disznókő Tokaji Eszencia: Összehasonlíthatatlanul gazdag és koncentrált, az évjárat örök emlékezete

Mit tanulhatunk belőle?

Nem nagyon létezik másik olyan borvidék, ahol az évjáratok különbözősége és egyedisége ennyire karakteresen és felismerhetően hagyja nyomát a borokon. Az aszúk talán a világ minden más boránál érzékletesebben mutatják meg, milyen egy meleg évjárat és miben különbözik egy hűvösebb, esősebb évtől. 

Fontos azonban megemlítenünk, hogy a legkiválóbb borászok is folyamatosan, életük végig tanulnak, hiszen minden egyes évjárat olyan tapasztalattal gazdagítja őket, ami lehetővé teszi a borászat stílusának folyamatos finomítását. 

Éppen ezért egy sok éven átnyúló, vertikális kóstoló valóban egyedülálló élményt nyújt, egyaránt képet adva az évjáratok közötti időjárási különbségekről és a borászat, valamint az elkészített borok fejlődési ívéről is. Úgy véljük, hogy egy borászat filozófiáját, a szép borról alkotott képét egy-egy vertikális kóstolón keresztül ismerhetjük meg igazán. A legszebb pedig az egészben az, hogy az aszú kortalan kincs, mely – hacsak el nem fogyasztjuk – még hosszú éveken át fejlődhet a palackban. 

Szeretettel várjuk! 

A borkóstolóval egybekötött birtoklátogatás garantált élmény nálunk! A Borbutikban az 1992-es évjárattól kezdve a Disznókő összes palackozott bora megtalálható. Nemcsak friss, gyümölcsös és aromagazdag borainkat kóstolhatja meg, de szívesen adunk tanácsot a személyes preferenciákon alapuló borválasztáshoz is. Fedezze fel a Disznókő borait, válasszon borkóstolóink közül – Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor, Eszenciakóstoló, Vertikális Aszúkóstoló –, vagy állítsa össze borainkból a saját kóstolósorát! 

Egyedi látogatókat és akár ötven fős csoportokat is szeretettel várunk. A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, hogy a nagyobb csoportok a látogatás ellőtt előre jelentkezzenek be. Látogatásról és kóstolásról érdeklődni a borbutik@disznoko.hu email címen vagy a +36 30 2899 449-es telefonszámon lehetséges. Hétköznaponként 10:00 – 18:00 óra között, míg hétvégén 10:00 – 19:00-ig szertetettel várjuk vendégeinket. 

Borkóstoló a Disznókő Birtok történelmi pincéjében