Egyéb kategória

Csodás Édes Szamorodni 2019-ből – Disznókő 1413

A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2019 tartalmas és komplex bor, mely mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürtöknek, és a hosszabb hordós érlelésnek köszönheti. A finesz és egyensúly bora, egy remek évjáratból, rendkívül kis mennyiségben.  

Mi a szamorodni?

A szamorodni hagyományos tokaji borfajta, amely évszázadok óta a borvidék egyik főszereplője. Régen főbor néven ismerték, megkülönböztetve az úgynevezett „közönséges”, vagyis ordinari bortól. Hosszú időn keresztül a legnépszerűbb hegyaljai bortípus volt. A lengyelek, akik nagy tisztelői és kereskedői is voltak a tokaji boroknak, elnevezték szamorodninak, mely  jelentése: „ahogy termett”. Találó név, mely arra utal, hogy az egészséges, töppedt és aszúszemeket is tartalmazó fürtöt egyben, az aszúszemek kicsipegetése nélkül dolgozzuk fel, ahogy az a tőkén termett. A szamorodni abból a szempontból hasonlít a nála jóval nagyobb presztízzsel bíró aszúra, hogy ennek a titka is a Botrytis cinerea nevű nemespenészben rejlik.

Miért 1413?

1413 a Disznókő eddig ismert legkorábbi írásos említése

A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni, ahogy a neve is sugallja, nem csupán egy bor, hanem egy történet, élmény és ízutazás a Tokaji borvidék múltjába. 

Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa régóta kutatja Tokaj középkori történelmét, s 2012 nyarán megtalálta a Disznókő eddigi legkorábbi említését egy 1413-ból származó okiratban. A szamorodni név külföldön kevésbé ismert és nehezen kiejthető. A 1413 könnyen megjegyezhető és kiejthető. Emellett azért is kézenfekvő név egy tradicionális tokaji bor, az Édes Szamorodni modern megfogalmazásához, mert ekkor már készültek Tokajban édes borok, melyek minden bizonnyal szamorodnik voltak, csak akkor még főbornak nevezték őket. 

Korai érésű, remek évjárat

2019 tökéletesen aszúsodott szőlőt eredményezett

2019 az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratának számít. A hideg tél után a meleg, tavaszias idő korán érkezett, amit hűvös és esős május, forró június és meglehetősen változékony nyár követett. A kora őszi meleg és csapadékos időjárás, valamint a hosszú vénasszonyok nyara kedvezett a a szőlő botritiszesedésének, ami  bőséges, tökéletesen aszúsodott szőlőt eredményezett. 

A szamorodni alapanyaga az, amelyik a leghosszabb ideig marad a tőkéken. A szüret végi utolsó válogatás során kerül a pincébe, miután az aszúszemek gyűjtése már befejeződött.  A teljesen botritiszesedett fürtöket és fürtrészeket október 9. és 10. között válogattunk a birtok déli fekvésű termőhelyeiről. 

Rendkívül elegáns Disznókő 1413 született

A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A tételek 85%-a rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod- és harmadtöltésű hordókban. A bort 24 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. A palackozásra 2022 júniusában került sor. 

A hosszú hordós érlelés és a gondos odafigyelés minden egyes kortyban megmutatkozik, és egy olyan 100 százalékban furmintból készült bor született, melynek mélysége és karaktere magával ragadó. A tetszetős, világos aranyszínű 2019-es évjáratú Disznókő 1413 illatában a friss kajszibarack, citrusok és méz aromái jelentkeznek, egy csipetnyi vaníliával fűszerezve. Krémes textúrával, hangsúlyos savakkal, kellemes és igen hosszú fűszeres lecsengéssel kényezteti az ízlelőbimbókat. Idővel az aszalt gyümölcsök illatjegyeit is felveszi, miközben már kezdetben is finom, de ropogós savai mintegy megszelídülnek. A 12.8 százalékos alkoholt 8 g/l frissítő sav és 131 g/l maradékcukor teszi bársonyosan kerek, telt, ugyanakkor friss borrá.

Hogyan fogyasszuk?

A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2019 nagyszerű párt alkot a libamájjal

Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően a 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2019 baráti vacsorák vagy családi ebédek tökéletes aperitifje, amely mellé akár sajtot, pástétomot, kolbász- és szalámidarabkákat is kínálhatunk előételként. 

Nagyszerű párt alkot a libamájjal. Főételek közül  a tejszínes-citromos szósszal készült tengeri fogásokhoz, gyümölccsel készült kacsához vagy az ázsiai konyha remekeihez passzol leginkább, de gyümölcssalátával, nem túl édes vagy gyümölcsös desszertekkel, és kéksajttal is fantasztikus. 

 A 1413 Disznókő Tokaji Édes Szamorodni 2019 fogyasztása már most is igazi élmény, de a hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben még komplexebb, gazdagabb lesz. Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, 11–13°C -ra hűtve ajánlatos fogyasztani.  Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár két hétig is megőrzi.

Még korlátozott mennyiségben kapható, s Borbutikunk mellett alábbi online partnereinknél is beszerezhető:

Disznókő 

borbolt.hu