Egyéb kategória

Disznókő borok a González Byass UK portfólió kóstolón

Nagyon élveztük a González Byass 2022-es portfólió kóstolóját, és reméljük, azok is, akik csatlakoztak hozzánk! Idén az esemény középpontjában a környezetvédelem és a fenntarthatóság állt. 

Két év kihagyás után június 14-én ismét megrendezésre került Londonban angol kereskedelmi partnerünk, a González Byass UK portfóliókóstolója, melyen a szakmai közönségnek mutathattuk be borainkat. A rendezvény helyszíne a Savoy Place volt, mely tetőteraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik a Temzére, és London belvárosára.  

Középpontban a környezetvédelem

Fenntartható gazdálkodással reagálunk az éghajlatváltozással járó nehézségekre

A “The Drinks Business” szakmai online magazin által is ajánlott, mesterkurzusokkal, interaktív élményekkel, finom borok verhetetlen választékával zajló kóstoló célja az volt, hogy a jelenlegi és jövőbeli ügyfelek minél jobban megismerhessék a családi tulajdonban lévő vállalat által forgalmazott márkák kínálatát. Az érdeklődők többek között testvérbirtokunkról, a Quinta do Noval-ról Christian Seely által tartott mesterkurzuson is részt vehettek, ahol a Douro-völgy borairól és a 2020-as évjáratú portóiról is szó volt.

A rendezvény egyik központi témája az ágazat szerepe a környezetvédelemben, valamint a fenntartható gazdálkodás volt. Nem véletlenül, hiszen minden évjáratnál a környezeti tényezőktől függünk, s reagálnunk kell az éghajlatváltozással járó nehézségekre. A fenntarthatóság ezért még a borágazat leghagyományosabb szegleteiben is égető téma.

Fenntartható gazdálkodás a Disznókőnél

45 hektáron BIO művelés zajlik a birtokon

A fenntarthatóság a Disznókőnél nem egy jól hangzó marketing szlogen! Tudjuk, hogy a biodiverzitás növelése különösen hatékony az éghajlatváltozás következményei elleni küzdelemben. Nagy figyelmet fordítunk a környezetre, a talaj megóvására, az újrahasznosításra és a szennyvíztisztításra is. 

Jelentősen csökkentettük a vegyszerhasználatot, és nem használunk a környezetre vagy emberre veszélyes hatóanyagokat. 45 hektáron csak BIO szerekkel dolgozunk, bár nem rendelkezünk bio certifikációval. A gyomirtás vegyszermentesen, soralj műveléssel zajlik a birtokon.  A szőlők közötti betonozott utak vízelvezető rendszerként is funkcionálnak. A lejtőn merőlegesen futnak, hogy a vizet fel tudják fogni, így záportározó pontok alakulnak ki.  

A madarakat odúk várják, a támfalak rengeteg állatnak és rovarnak nyújtanak menedéket. A szőlősorok között virágzó talajtakaró szolgál méhlegelőként, tervezzük méhkaptárak kihelyezését, s a nehezen művelhető területeken gyümölcsfákat ültettünk a biodiverzitás elősegítése érdekében. 

A londoni rendezvényen már a fenntartható műveléssel készült édes és száraz borainkat kóstolhatták az érdeklődők, s azt, hogy jó úton járunk, bizonyítják a nemrégiben megrendezésre kerülő nemzetközi borversenyeken elért sikereink is.

A támfalak rengeteg állatnak és rovarnak nyújtanak menedéket

Szeretjük amit csinálunk, és nincs is jobb, mint megosztani egy pohár finom bort, és jót beszélgetni jelenlegi és jövőbeli ügyfeleinkkel. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan cég kereskedelmi partnerei vagyunk, mely célja, hogy 2050-re karbon-semlegessé váljon, 2030-ra pedig harmadával csökkentse a kibocsátását.