Újabb Disznókő sikerek a világ egyik legrangosabb borversenyén
A legeredményesebb magyar pincészetként szerepelt a Disznókő Szőlőbirtok a világ egyik legrangosabb borversenyén, az IWC-n. Boraink 1-1 arany-, ezüst- és bronzérmet hoztak el a megmérettetésről.
Miért különleges az IWC?
A 38. alkalommal megrendezett International Wine Challenge-t (IWC) a világ legszigorúbb, pártatlanabb és legbefolyásosabb éves borversenyeként tartják számon. Minden bort „vakon” kóstolnak, így az ár vagy a termelői információk nem befolyásolják a zsűritagokat. A borok típus, régió, alkoholszázalék és cukortartalom szerint vannak csoportosítva, így biztosítva, hogy a hasonló borokat együtt bíráljanak. A borokat a stílus-, régió-, fajta- és évjárathűség alapján értékelik a zsűritagok.
A többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat legalább három alkalommal kóstolja három bizottság, legalább tíz, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Az IWC zsűrijében a nemzetközi boripar szakértői és befolyásolói, kereskedelmi döntéshozók, vásárlók és MW-k dolgoznak együtt azon, hogy megtalálják a legjobb minőségű borokat. A versenyre évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet.
A verseny érdekessége, hogy mindhárom aranyérmes magyar bort a Tokaji-borvidék adja. A magyar borok idén összesen 3 arany-, 13 ezüst- és 9 bronzérmet hoztak el a versenyről.
Aranyérmes: Disznókő Tokaji Furmint Késői Szüret 2018
A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt, ám a meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát.
Mély aranysárga színű bor, mely intenzív illata a körte, mandarin és csonthéjas gyümölcsök aromáival csábít. Gazdag méz- és gyümölcsízek jellemzik, sárgabarackkal és datolyával. A korty kiegyensúlyozott, telt és strukturált, némi tanninnal és frissítő savakkal a lecsengésben. Nagyon élvezetes bor, melyet 95 pontra értékeltek.
Tökéletes aperitif önmagában, de kiváló olyan falatkákhoz, mint a sonka, olívabogyó, szárított paradicsom vagy pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez, kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez passzol leginkább. Legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető.
Ha nyitott az újdonságokra, lépjen túl a klasszikus étel-bor párosításokon és próbálja ki a Disznókő Késői Szüret Furmintban párolt marhaoldalast vagy a győztes borkoktél recepteket Disznókő Késői Szüret Tokaji Furmintból!
Ezüstérmes: Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014
A forró és esős nyár után 2014-ben elég korán indult meg a nemesrothadás, mely nagyon alapos válogatást igényelt. A 2014-es borok üdítőek, a szokásosnál magasabb savtartalommal, de határozott testtel az ízben.
Ragyogó arany színű bor. Hívogató illatában intenzív botritiszes, fűszeres, aromás fűszernövények, mint a kapor, illetve citrusok, friss szilva, menta, mézes pörkölt dió aromái. Ízben nagyon friss, magas savtartalmú, de egyben gazdag, erőteljes bor. Pazar és szájkitöltő bodzavirág, őszibarack és sárgabarack ízekkel, nagyon hosszú lecsengéssel. Bár fogyasztásra készen kerül forgalomba, fontos tudni, hogy nagyon sokáig érlelhető, a palackban húsz éven át vagy annál is tovább fejlődik.
Az élénk savak által kiegyensúlyozott édességének köszönhetően az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszú önmagában fogyasztva is remek választás, de számos fogás mellett megállja a helyét. Hűtve frissítő aperitifként, szendvicsekkel, pástétomokkal, libamájjal fogyasztható. Kiváló fehér hús tejszínes mártással készült fehér húsok mellé, gombás, vagy tengeri rizottóval. Próbálja meg kelet-ázsiai, enyhén fűszeres ételekkel, mint például a thai zöld currys csirkével. A 2014-es Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos különösen jó érett kéksajttal, gyümölcsökkel vagy gyümölcsös desszertekkel. Hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, az 5 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszút 11–13°C-ra hűtve ajánlatos fogyasztani.
Jelenleg csak a Birtok Borbutikjában kapható.
Bronzérmes: Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2018
Egy újabb díjnyertes bor 2018-ból, az eddigi legmelegebb évjáratból. 93% furmint és 7% hárslevelű házasítása.
Mély sárga-arany színű bor. Fűszeres, gyümölcsös illatában vérnarancs, mandarin, méz és szantálfa aromák. Ízében gazdag, élénk és strukturált, a mandarin, grillezett őszibarack és méz jegyeivel, lecsengésében némi tanninnal.
Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak. Palackozás után azonnal fogyasztható, de a hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz. A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on.
Kóstolja meg nálunk!
A Disznókő díjnyertes borait megkóstolhatja nálunk, a Borbutikban, s ha ízlettek, megvásárolhatja helyben, vagy az alábbi online partnereinknél:
borítókép: International Wine Challenge