Egyéb kategória

Disznókő Tokaji Aszú V.P.T.S. 2017 – A tökéletes ünnepi bor

A kiváló évjáratból származó V.P.T.S. a legkoncentráltabb aszúnk, a Disznókő aszúborok „szummája”. Erre utal neve is, mely a Vinum Passum Tokajense Summum rövidítése – régen ugyanis az aszút latinul Vinum Passum Tokajense néven ismerték. Ideális választás mindazoknak, akik eleganciát, kifinomultságot, és luxust szeretnének csempészni az ünnepekbe. 

Az aszúeszencia új neve: V.P.T.S. 

Hosszú ideig az aszúk osztályozása maradékcukor tartalmuk alapján, puttonyszámok szerint történt. A puttonyszámmal ki nem fejezhető, 180 g/l-nél magasabb cukortartalmú, 45 g/l-nél magasabb extrakttartalmú bort aszúeszenciának hívták. Ez a hatputtonyos aszú és a még magasabb minőségű eszencia között helyezkedett el, így gyakran össze is keverték az utóbbi borfajtával. A kommunikáció megkönnyítése érdekében egy új szabályozás szerint 2014 januárjától az aszúeszencia elnevezés megszűnt. A Disznókőnél ezt a kategóriát a Vinum Passum Tokajense Summum, azaz V.P.T.S. képviseli.

A V.P.T.S. ugyanúgy készül, mint az aszú, de mind beltartalmában, mind cukortartalmában többet nyújt, mint egy 6 puttonyos aszú. Csak kiváló aszús évjáratokban készül.  Nagyon gazdag bor, kifogástalan egyensúllyal és kifinomultsággal. Az aszúborok feszes, friss savszerkezetét egyesíti az eszenciák vastag, olajos, krémes szerkezetével, mézes jegyeivel és koncentrációjával. Igazi különlegesség a borok világában. 

Az elmúlt évtized egyik legszebb évjárata

2017 mennyiségben és minőségben is gazdag borokat adó év volt, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülmények után igazán kellemes meglepetést volt.

A nagyon hideg telet követő enyhe tavasz korai rügyfakadáshoz vezetett, és a virágzás is ideális körülmények között zajlott le. A változékony, meleg nyár során a száraz, forró időszakokat gyakran követték heves záporokkal tarkított napok, így a szőlő a szokásosnál korábban érett. 

2017 gazdag borokat adó év volt

Milyen volt a szüret?

A botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva. Az aszúszemeket szeptember 19 és október 28 között válogattuk, 3 fázisban. Az egyesével szedett aszúszemeket rozsdamentes acéltartályokban tároltuk, ezekből külön-külön gyűjtöttük össze az eszenciát, a tételeket demizsonokban tároltuk, érleltük.

Komplex, csodás egyensúlyú aszú született 

Az aszúszemek felét feltárás nélkül, erjedő mustban két napig áztattuk. A többi aszúszemet finoman tártuk fel, majd az erjedés végén lévő friss borban 12 órán keresztül áztattuk. A lassú préselés után az erjesztés rozsdamentes acéltartályban és kis tölgyfahordókban történt. Az eszenciát üvegdemizsonokban, az aszúbort 225 literes tölgyfahordókban 18 hónapon keresztül érleltük. A házasítást egyharmad mennyiségű eszenciával és friss aszúborral végeztük, az érlelés pedig további 12 hónapig folytatódott kis tölgyfahordókban. A palackozásra 2020 szeptemberében került sor, s mindössze 1692 palack készült. 

A kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustból készült Disznókő V.P.T.S. 2017 ragyogó aranyszínű bor.  Elképesztően gazdag, az aszúszemek tiszta, friss gyümölcsössége és dinamizmusa jellemzi, sűrű krémes állaggal kitűnő szerkezettel. Tiszta, intenzív illatában, sárgabarack, őszibarack, mangó és vanília jegyek fedezhetők fel. A mindössze 9.5 százalék alkoholtartalommal rendelkező bor 7.1 g/l frissítő savai tökéletes harmóniát és egyensúlyt alkotnak a 277g/l maradék cukorral. 

Tökéletes ünnepi bor

Igazi meditációs bor – Disznókő V.P.T.S. 2017

Büszkék vagyunk rá, hogy a The Luxonomist című spanyol lap a Disznókő V.P.T.S.-t Európa legszebb borainak egyikeként ajánlja az ünnepi asztalra, így méltatva: 

“A Disznókő V.P.T. Summum minden kortya kivételesen gazdag és kifinomult élmény. Sűrű, krémes textúrája és kiegyensúlyozott szerkezete extravagáns, elegáns bort ad, amely lenyűgözi az érzékeket. Tökéletes választás azoknak, akik szeretnék felfedezni a magyar borok eleganciáját és kifinomultságát, és egy csipet luxust varázsolni az ünnepekbe. Karakteres kéksajttal, esetleg csokoládé mellé ajánlott fogyasztani. Kitűnő desszert helyett, egy nagyszerű étkezés lezárásaként vagy szivarral. Igazi meditációs bor.”

A Disznókő V.P.T.S. 2017 fogyasztása már most is igazi élmény, de rendkívül hosszú potenciállal rendelkezik, legalább 30 évig érlelhetjük. Igazi gyűjtőknek való bor. Annak érdekében, hogy a legfinomabb jellemvonásait is tökéletesen megmutassa, 11–13°C -ra hűtve ajánlott kóstolni. Frissességét a palack felbontása után hűtőszekrényben akár két hétig is megőrzi.

Kapható a birtok Borbutikjában és alábbi online partnereinknél:

Disznókő 

borbolt.hu