Borpárosítás az ünnepi fogások mellé – Mihez ajánljuk a Disznókő legkedveltebb borait?
Az ünnepek alatt több idő jut szeretteinkre, önmagunkra, s ezzel együtt több alkalom adódik arra is, hogy egy pohár finom bor mellett meghitten beszélgessünk. Próbáljunk túllépni a régi szabályon, mely szerint fehér húshoz fehér-, vöröshöz vörösbor illik! Az előételtől a desszertig egy teljes, sok fogásból álló étkezést is végig tudunk kísérni különböző stílusú, de csak furmintból készült borokkal. Elmondjuk, hogyan.
Az étel-borpárosításnál inkább a fűszerezést, és az elkészítés módját érdemes figyelembe venni. Ha a könnyű ételekhez könnyű, míg nehéz ételekhez testesebb bort választunk, biztosan nem nyúlunk mellé. Íme a mi ajánlatunk a klasszikus karácsonyi fogásokhoz.
Aperitif, koktél
Üde, vibráló savai révén a Disznókő Tokaji Dry Furmint kiváló aperitif, tökéletes kísérője a beszélgetéseknek. A különlegességek kedvelőinek a száraz szamorodnit ajánljuk, míg aki édesebb borra vágyik, az magas cukortartalma ellenére bátran válasszon aszút étvágygerjesztő italként, hiszen savtartalma megágyaz a későbbi fogásoknak. Válassza a Disznókő édes borait koktélalapanyagként – oldalunkon számos zseniális receptet talál!
Előétel
Aszúban áztatott libamáj
A kacsa-vagy libamáj aszúval történő fogyasztása klasszikus párosítás. Birtokigazgatónk, Mészáros László bevált receptje szerint a májat kierezés után sózzuk, borsozzuk, majd érettebb tokaji aszúval felöntjük. A beáztatott májat 1-2 napig hidegben tároljuk, majd egy tökéletesen záró dunsztos üvegbe tesszük úgy, hogy azt teljesen és légmentes kitöltse. Az üveget vízzel teli fazékba tesszük, felforraljuk, pár percig forrásban hagyjuk, majd a fazekat a tűzről levéve hagyjuk a májat kihűlni. Az aszúban történő áztatás után a májat elkészíthetjük úgy is, hogy egy szép formába tesszük, és 70 fokos sütőben egy órán át melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
Vegetáriánusoknak előételként egy olívás-parmezános tésztát ajánlunk, citromos olívaolajjal, friss bébispenót és madársaláta keverékkel, amit gyümölcsös borecet vinaigrette és pörkölt fenyőmag bolondít meg. Ehhez a Disznókő Tokaji Furmint Dry-t kínáljuk, mely üde savai kiváló egyensúlyt alkotnak az étel friss ízeivel.
Leves
A húsleves – különösen ha gyöngytyúkból vagy fácánból készül – sok helyen kerül az ünnepi menübe. Bár itthon még nem szokványos dolog leveshez bort párosítani, egy idősebb furmint kiváló kísérője lehet, míg egy még koncentráltabb ízvilágot mutató erőlevessel egy száraz szamorodni is különleges párosítás.
Főétel
Nincs karácsony hal nélkül. A Disznókő Tokaji Dry Inspirationt mélysége, textúrája és elegáns frissessége különösen ételbaráttá teszi. Citrusos jegyeivel, sós-ásványos karakterével a hagyományos rántott halhoz és akár a harcsával töltött savanyú káposztához is tökéletes választás.
Fűszeres grillezett sügér Disznókő Inspiration mártással
Hozzávalók: Vörös sügér, fokhagyma, kapor, petrezselyem, egyéb fűszerek (kakukkfű, babérlevél), vaj, citrom, olívaolaj só, bors, koktélparadicsom
A hal bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A gyomrát megtöltjük a felszeletelt citromkarikákkal, fokhagymával és a friss fűszernövényekkel. Kössük össze cérnával, hogy a hozzávalók ne csússzanak ki, és az alakja megmaradjon a sütés során. Locsoljuk meg egy pohár Disznókő Inspiration száraz fehérborral, kenjük meg olívaolajjal, tegyük mellé a paradicsomokat és 220 fokon 20 percig grillezzük. Közben vaj, kapor, fokhagyma és egy pohár Disznókő Inspiration hozzáadásával könnyű szószt készítünk, amit az elkészült hal mellé tálalunk. Burgonyapürével és salátával is isteni.
A Disznókő aszúk sokrétűsége, komplexitása izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Tökéletes kísérő a különféle szószokkal készült szárnyasokhoz, de csodás párost alkot az ázsiai fűszerezésű ételekkel is, így érdemes kipróbálni akár egy ánizzsal fűszerezett, karamellizált, ropogós malaccsülökkel.
Desszert
Az idősebb, érett aszúk szépen kísérik az olyan hagyományos karácsonyi desszerteket, mint a bejgli, zserbó, flódni vagy gyümölcskenyér, míg a fiatalabbak kiválóak a barackos, almás desszertekhez, egy Rákóczi túróshoz vagy egy créme brulée mellé is. A neves angol borszakértő, Olly Smith a Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013-hoz csokoládés-narancsos fatörzs tortát ajánl karácsonyi desszertként. Ízben és textúrában is fantasztikus páros.
Csokoládés-narancsos fatörzs torta
Hozzávalók a tésztához: 10 evőkanál kristálycukor, 7 evőkanál liszt, 4 evőkanál kakaópor, 5 tojás, 5 evőkanál víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs héja
A krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 dl habtejszín, 3 evőkanál kakaópor, 1 db narancs
A bevonathoz: 10 dkg étcsoki vagy tortabevonó, 2 evőkanál olaj, narancshéj, narancsszeletek a díszítéshez
A tojásokat válasszuk ketté, és a fehérjét verjük kemény habbá, közben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a vizet, majd a tojások sárgáját és a sütőporral, kakaóval vegyített lisztet. Dolgozzuk egyneművé a masszát, majd simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 160 fokon süssük 12-15 perc alatt. Amikor jó, fordítsuk a tepsiből enyhén nedves konyharuhára. Húzzuk le a piskótáról a sütőpapírt, tekerjük fel, hagyjuk kihűlni.
A krémhez az étcsokit olvasszuk fel vízgőz felett. A vajat és a cukrot habosítsuk, keverjük hozzá a kemény habbá vert tejszínt, a narancs levét, a kakaót, végül pedig az olvasztott csokit. Géppel keverjük jó habosra, majd töltsük meg a piskótát a krémmel, újra csavarjuk fel. A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk két evőkanál olajjal és bevonjuk vele a süteményt. Narancshéjjal, csokiforgáccsal, narancsszeletekkel díszítjük.
A szenteste meghitt pillanatai vagy az óév búcsúztatása feltétlenül megérdemelnek egy-egy komplexebb, elegáns aszút, vagy akár egy olyan különleges tételt, mint a Disznókő Tokaji Aszú V.P.T.S. vagy rendkívül ritka, dűlőszelektált, csakis kivételes években készülő 6 Puttonyos Kapi Aszúnk. Ünnepi tételek, melyek az étkezés után, az este megkoronázásaként, önmagukban fogyasztva nyújtják a legmaradandóbb élményt!
Kellemes karácsonyi készülődést, meghitt ünnepeket kívánunk!