Egyéb kategória

Disznókő Tokaji Késői Szüret 2020 – Az első lépés nagy édes boraink világában 

A Disznókő Tokaji Késői Szüret intenzív gyümölcsaromákban tobzódó, kiváló egyensúlyú, nagyon élvezetes bor, mely csipetnyi luxust csempész a mindennapokba. Legyen szó ünnepi alkalmakról vagy egyszerűbb, de mégis különleges pillanatokról, tökéletes választás, hogy megédesítsük a pillanatot. 

Kihívásokkal teli évjárat 

2020 kihívásokkal teli év volt. A korábbi évjáratoknál hűvösebb és főképp jóval csapadékosabb időjárás az előző évekhez képest későbbi érést és élénkebb savakat eredményezett. 

2020 az átlagosnál esősebb és hűvösebb volt

A heves esőzésekkel és a szokásosnál jóval több csapadékkal záruló december után 2020 enyhe és száraz téllel indult. A száraz, ám meglehetősen hűvös idő egészen május végéig tartott, amit az átlagosnál esősebb és hűvösebb nyár követett. Mindezek következtében a szőlő is később érett, valamint kevesebb fürtöt hozott, mint az előző években. Az októberi esőzések tovább csökkentették a termés mennyiségét. 

Így zajlott a szüret

A csapadékos időjárás miatt a botritisz már korán megjelent, aminek fejlődését a szüret idejére jellemző párás időjárás tovább segített. Az intenzív botritizálódott fürtöket vagy fürtrészeket október 20. és november 10. között válogattuk ki. 

Aromás, friss és kiváló egyensúlyú bor született

A fürtöket közvetlenül, bogyózás nélkül préseltük. Az erjesztés nagyrészt rozsdamentes acéltartályokban történt, míg egy kisebb mennyiség kisméretű tölgyfahordókban erjedt. A bort 12 hónapig érleltük 225 literes, másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. A házasítás 2022 januárjában történt, ezt követően tartályban folytatódott az érlelés. A palackozásra 2022 májusában került sor. 

A 95 százalékban furmintból, 5 százalékban zétából készült Disznókő Tokaji Késői Szüret 2020 aranysárga színű bor, mely intenzív citrusos illatában a kandírozott citrom, friss sárgabarack és méz aromái jelentkeznek. Ízében friss, ropogós savakkal, kellemesen krémes textúrával és fűszeres lecsengéssel kényezteti az ízlelőbimbókat. A 12.5 százalékos alkoholt 7.4 g/l frissítő sav és 90g/l maradékcukor teszi bársonyosan kerek, fesztelen és lendületes borrá.

Hogyan fogyasszuk?

Disznókő Tokaji Késői Szüret 2020 – Érdemes kipróbálni a keleti konyha fogásaival is

A Disznókő Tokaji Késői Szüret 2020 baráti vacsorák vagy családi ebédek tökéletes aperitifje, akár előételek mellé, vagy csak úgy, önmagában. Jól behűtve nagyszerűen enyhíti a nyári teraszok forróságát. Ideális kora esti ital, mely koktélként is kiváló.

Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint a hajszálvékony prosciutto sonka, olívabogyó, aszalt paradicsom és pástétomok. Főételek közül a tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett ételekhez passzol leginkább, de kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez is fantasztikus. 

Legjobb hidegen, 11–13°C -ra hűtve felszolgálni. A palack felbontása után hűtőszekrényben két hétig biztosan friss marad. Frissessége és gyümölcsös karaktere a legjobban fiatalon érvényesül, de fogyasztása a palackozást követő 5 éven belül bármikor igazi élmény. 

Hamarosan kapható, s Borbutikunk mellett alábbi online partnereinknél is beszerezhető:

Disznókő 

borbolt.hu 

borkereskedes.hu 

bor-pont.hu