Egyéb kategória

Disznókő a világ 50 legjobb borturisztikai célpontja között!

Nagy öröm számunkra, hogy a Disznókő Szőlőbirtok a World’s Best Vineyards megmérettetésen a 45. helyen végzett! A World’s Best Vineyards (a Világ Legjobb Szőlőbirtokai) egy évente megjelenő lista, amely célja a borturizmus népszerűsítése. Nem csupán a borokat értékeli, hanem a világ legjobb, páratlan látogatói élményeket nyújtó, egyedülálló borászati célpontjait díjazza.

Magyar borászat most először került fel a Top50-es listára, bizonyítékként arra, hogy a Disznókő Szőlőbirtok nemcsak boraival, hanem szolgáltatásainak színvonalával is a világ legnagyobb márkái közé tartozik, és kiemelkedő minőséget nyújt vendégei számára.

A World’s Best Vineyards zsűritagjai a világ legjobb, átfogó borturisztikai élményét keresik. Nincs előre meghatározott kritériumlista, kivéve, hogy a borászatnak nyitva kell állnia a nagyközönség előtt. Minden egyes szavazat egy jelölés egy olyan borászatra, amelyet a világ legjobbjának tartanak. Az élménybe beleszámít minden, a látogatással kapcsolatos dolog – a túra, a kóstolás, a hangulat, a bor, az ételek, a személyzet, a kilátás, az ár-érték arány és a megközelíthetőség is. Mindaz, ami a látogatók számára értékes és kifizetődő élménnyé teszi a szőlőbirtoklátogatást, és ami miatt a vendégek vissza akarnak térni, vagy ajánlani akarják a látogatást barátaiknak.

A Disznókő bekerült a világ 50 legjobb borturisztikai célpontja közé

Így zajlik a szavazás

A Világ Legjobb Szőlőbirtokai listát és a díjakat a William Reed médiavállalat szervezi és állítja össze. A lista a World’s Best Vineyards Academy szavazatai alapján készül, amely közel 600 nemzetközi bor- és utazási szakértőből áll. Az Akadémia a világot 22 régióra osztotta fel, az egyes régiók pedig több országot is tartalmaznak.

Minden régióban egy 36 fős zsűri van, ami sommelier-ekből, borszakírókból, utazási szakértőkből és gyakran utazó borbarátokból áll. A szakértők mindegyikének 7 borászatra kell szavaznia, amelyeket rangsorolniuk is kell. A friss nézőpont biztosítása érdekében minden régióban a zsűritagok legalább 25%-a évente cserélődik.

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetésre festői környezetben, a Rioja borvidéken került sor július 12-én, egy háromnapos rendezvénysorozat keretében, ahol birtoklátogatások és kerekasztal beszélgetések mellett a világ legjobbjai a sajtó képviselőinek is bemutathatták boraikat.

Külön öröm számunkra, hogy a listán évek óta szereplő testvérbirtokaink, a Château Pichon Baron 33., a Quinta do Noval 16. helyezéssel ismét ott vannak a világ legjobbjai között. Emellett idén a világ Top100 szőlőbirtokában velünk együtt már három tokaji borászat képviseli hazánkat!

Birtoklátogatás a Disznókőnél – különleges élmény!

Látogasson el hozzánk!

A Disznókő a Tokaji borvidék meghatározó, stílusteremtő pincészet, mely a borvidék délnyugati kapujában, 150 hektáros egybefüggő szőlőbirtokon várja a látogatókat.  

2020-ban a Wine&Spirits Magazine legmagasabb elismeréseinek egyikeként, Magyarországról egyedüli borászatként felkerültünk a világ Top100 borászatának listájára, 2017-ban elnyertük a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet, illetve a Prestige Reserve Club szakmai és média zsűrijétől az Év Pincészete címet. Célunk, hogy a hozzánk látogatók érezzék, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ezekkel a címekkel járó elvárásoknak a jövőben is megfeleljünk. 

Egyedülálló élmény

Látogatóink angol, magyar, francia és német nyelven beszélő idegenvezetőink kíséretében ismerhetik meg a tokaji borok készítését a szürettől kezdve a palackozásig. A Sárga Borház Étterem mögött található Borbutikból induló, kb. 1-1,5 órás látogatás azonos azzal az úttal, amit birtokunkon a szőlő is megtesz, amíg borrá válik. A birtoklátogatás magába foglalja a sétát a szőlőben, a szőlőfeldolgozás és borkészítés technológiájának bemutatását a feldolgozó épületben, a tölgyfahordós és palackos borospince megtekintését. A túrát a történelmi pincében tartott 3 vagy 6 boros borkóstoló teszi teljessé.

Kóstoló csomagjaink

Borkóstolásnál választhat a Disznókő Klasszikus Tokaji Borsor, Eszenciakóstoló és Vertikális Aszúkóstoló közül, vagy saját kóstolósorát is összeállíthatja. A borsorok összetétele készlettől függően az év folyamán változhat. Nemcsak friss, gyümölcsös és aromagazdag borainkat kóstolhatja meg, de szívesen adunk tanácsot a személyes preferenciákon alapuló borválasztáshoz is.  

3 boros kóstolás

Tokaji Furmint Száraz 2022 

Tokaji Késői Szüret / Late Harvest 2019

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

A kóstoló ára 4500 Ft/fő, mely 20 000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes.

6 boros kóstolás

Tokaji Furmint Száraz 2022 

Tokaji Dry – ‘Inspiration’ 2020/2021

Tokaji Késői Szüret / Late Harvest 2019

Tokaji 1413 (Édes Szamorodni) 2018

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013 

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

A kóstoló ára 8000 Ft/fő, mely 25 000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes.

Egyedi látogatókat és akár ötven fős csoportokat is szeretettel várunk. A zökkenőmentes fogadtatás érdekében kérjük, hogy a nagyobb csoportok a látogatás ellőtt előre jelentkezzenek be. Látogatásról és kóstolásról érdeklődni a borbutik@disznoko.hu email címen vagy a +36 30 289 9449-es telefonszámon lehetséges. Naponta 10:00 – 18:00 óra között, szeretettel várjuk vendégeinket.

A Disznókő Szőlőbirtok egyedi látogatókat és akár ötven fős csoportokat is szeretettel vár