Egyéb kategória

Egyszerűen tökéletes – Disznókő Tokaji Eszencia 2013

A borvilágban ritka és rendkívüli, ha egy bor 100 pontos értékelést kap. A Disznókő Eszencia 2013 James Suckling neves borszakértő társszerkesztőjétől, Andrii Stetsiuktól érdemelte ki ezt a kivételes elismerést. Hatalmas szenzáció ez a magyar borászat történetében, hiszen az ilyen magas pontszám felhívja a világ figyelmét a tokaji borok egyedülálló minőségére.

Hogyan készül az eszencia és miért különleges?

Hogyan készül az eszencia és miért különleges?

Az Eszencia olyan egyedülálló, ritka és csúcskategóriájú desszertbor, amely szinte beavatkozás nélkül készül. A különlegessége abban rejlik, hogy nem is igazán beszélhetünk borkészítésről, természetes úton jön létre a Botrytis cinerea, azaz a nemespenész hatására. A tőkén aszúsodott és kézzel egyenként válogatott szőlőbogyókat nagy tartályokban tároljuk, majd a préselés nélkül, saját súlyának nyomására kiszivárgott nektárt demizsonokba tesszük, és néhány évre elfelejtjük.  

Az eszencia a mustból minimális erjedés útján keletkező borkülönlegesség, mely alkoholtartalma csupán 1,5-4%, míg a cukortartalom rendkívül magas, amit figyelemre méltó frissesség és savak egyensúlyoznak ki. Amikor a végső házasítás elkészül, az esszenciából csak a legjobbat palackozzuk. A kihívást maga a palackozás jelenti, mert a szűrés nagyon bonyolult. Többször kell szűrni, s előfordul, hogy a cukor egy részét is eltávolítjuk, mert az a demizsonokban kikristályosodik. Rendkívül kis mennyiségben, általában 300 -1000 db 375 milliliteres palackkal készül.

Régóta állítják, hogy az Eszencia gyógyító hatással rendelkezik, és a 20. század közepéig patikákban is lehetett kapni. Alacsony alkoholtartalma miatt az ásványi anyagokban, B-és E-vitaminban, valamint penicillinben gazdag elixírt egyfajta revitalizáló tonikként alkalmazták súlyos betegségek és vérszegénység esetén.

Az évjárat különlegességei

Az évjárat különlegességei

A 2013-as év különösen izgalmas volt a szőlőtermesztés szempontjából. A hosszú tél és a késői rügyfakadás után forró nyár következett, amit hűvösebb, esős szeptember zárt. Az aszúsodás szeptember végén indult be igazán, így a botritisz folyamatosan fejlődhetett, ami gazdag és tökéletes minőségű aszúszemeket eredményezett.

A nagyon forró és száraz időjárás korai rügyfakadással, virágzással és éréssel járt, az esők később, a szüreti időszakban érkeztek, és valósággal rászabadították a botritiszt a tökéletesen túlérett szőlőre. Öröm volt nézni. Komplex és elegáns borok készültek, selymes struktúrával és buja aromákkal.

Az év időjárását hosszú tél, késői rügyfakadás és virágzás, forró nyár jellemezte, amit hűvösebb, esős szeptember követett. Az esők később, a szüreti időszakban érkeztek, és valósággal rászabadították a botritiszt a tökéletesen érett szőlőre, nagyon sok, gazdag, tökéletes minőségű aszúszemet eredményezve. Komplex és elegáns borok készültek, selymes struktúrával és buja aromákkal.

Borkészítés

Disznókő Tokaji Eszencia 2013

A furmint táblákat szeptember 23. és november 11. között háromszor járták át a szüretelők, a fürtökből az aszúszemeket szemenként kiválogatva. Az összegyűjtött szőlőt november elejéig rozsdamentes acélkádakban tároltuk. Az eszencia az aszúszemek saját súlya által kipréselt, szabadon kicsepegett leve. Naponta kb. fél liter nektárt kaptunk egy tartályból, amit 50 literes demizsonokba töltöttük.

A 100%-ban furmintból készült eszencia a pincében, üvegballonokban érlelődött, hozzáadott élesztő vagy kén nélkül. A teljes érlelési idő alatt folyamatos, de nagyon lassú erjedés ment végbe, így az alkoholtartalom nagyon alacsony maradt.

Az érlelés 2016 júniusáig tartott, a különböző tételeket egy tartályban házasítottuk. 2016. júliusában 375 milliliteres palackokba töltöttük. Mindössze 548 db készült belőle.

Egyszerűen tökéletes

A világos bronz-arany színben ragyogó Disznókő Eszencia 2013 illatában intenzív sárgabarack lekvár, birsalma zselé, citromhéj és méz jegyei keverednek. Ízben nagyon gazdag, friss savakkal, szárított gyümölcsízekkel, mézes, krémes textúrával. A csupán 3,1% alkoholtartalmú eszencia maradék cukortartalma 625 g/l, amit 9,7 g/l savtartalom tesz teljessé.

Hihetetlen bor az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából. Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcsök, virágos illat, az oolong tea, a bergamott, kardamom és kurkuma jegyei mind felfedezhetők benne. Gyönyörű botritiszes karakter, valamint a szárított gombás és minerális jegyek teszik teljessé. Kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal. Elképesztően hosszú. Lélegzetelállító.” (jamessuckling.com”)

Fogyasztási javaslat

Az esszencia kóstolása semmihez sem fogható élményt jelent!

Az eszencia különleges módon mutatja meg az évjárat jellegzetességeit, így egyfajta időkapszulaként funkcionál. Kóstolása semmihez sem fogható élményt jelent. Olyannyira koncentrált, sűrű és viszkózus, hogy kiskanállal tálaljuk, hiszen egyetlen korty, pici kóstoló is elég belőle.

Ideális fogyasztási hőmérséklete 15 fok. Magas cukortartalmának köszönhetően felbontás után is évekig eltartható hűtőben. Már most fogyasztható, de rendkívül hosszú érési potenciállal rendelkezik, így igazi, gyűjtőknek való tétel.

A 100 pontos értékelés nemcsak a Disznókő Szőlőbirtok és a magyar borászat számára óriási elismerés, de a borvilág figyelmét is felhívja a tokaji borok egyedülálló minőségére, arra ösztönözze minél több borszeretőt, hogy megismerkedjenek ezekkel a különleges italokkal. A Disznókő Eszencia 2013 egy pohárnyi varázslat, melyet most már a világ legjobb borai között tarthatunk számon.

Beszerezhető a birtok Borbutikjában vagy alábbi online partnereinknél: